19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Dvakrát tři slova

Při četbě textu Vlastimila Podrackého (dále jen Autor) Odchod státníka jsem si vzpomněl na tento vtip: Když vás rodiče přistihnou při lži, podívejte se jim hluboko do očí a řekněte: Mikuláš, Ježíšek, čápi... Jestli budu někdy plést páté přes deváté nebo zaměňovat hrušky s jiným ovocem a Autor mě při tom přistihne, řeknu mu stejným způsobem: dekomunizace, restituce, exil. Zase jednou jsem totiž nevěřil vlastním očím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 7.3.2013 3:40

Velmi dobré

Schovám si to.

J. Václavíková 6.3.2013 19:58

Tak dobré,

že to určitě poněkud ploší fanoušci onoho protagonisty nikdy nepochopí.

S. Ševeček 6.3.2013 16:41

Tohle že je

místopředseda konzervativní strany?

S. Vaněček Šauerová 6.3.2013 18:23

Jistě, pro agenta StB a vlajkaře z D.O.S.T. č. 0502 nemůže být dr. Jan Kubalčík dost konzervativní.

:-) Nefalšovaný konzervativec a bojovník za svobodu je u nás jenom Václav Klaus. :-)

R. Langer 6.3.2013 13:51

Vážený pane,

tohle nikdy žádný levičák nepochopí, to znamená, že to nepochopí 60% občanů našeho státu, a 20% o tom bude pochybovat, protože přece jenom ti kapitalisti. Ani si nemusím číst diskuzi, pěkně nám to tady na psu rudne... :-(

V. Bok 6.3.2013 17:03

Re: Vážený pane,

Přiznám se, že jsem autora taky nepochopil. Asi jako 99,998 % obyvatel, což odpovídá volebním výsledkům.

M. Pernický 6.3.2013 18:17

Re: Vážený pane,

 Pane Bok,proč se zminujete,že jste nepochopil autora,asi Vas ve škole nenaučilichápat čtený text ,je to snad vina autora a těmi procenty jste to přepiskl.

R. Szewczyk 6.3.2013 13:27

hm

pane Kubalčík,, Materialistický blud Karla Marxe (materiální základna a kulturní

nadstavba) byl zcela přesvědčivě vyvrácen Maxem Weberem (viz

Protestantská etika a duch kapitalismu),,,prosím o bližší vysvětlení a to za A, na Japonsku 19.stol.,,,B,Bankovnictví částečných rezerv.Ad b:dle mého názoru už toto vylučuje kapitalismus jako takový,vylučuje volný trh,v podstatě vylučuje právní stát,

R. Hroza 6.3.2013 10:37

Označení...

"Označení Václava Klause za státníka mi připadá jako nápad z velmi příbuzného soudku",

to nevadí pane Kubalčík. To přejde. Choďte hodně na vzduch. Teď začíná jaro a sluníčko to z vás jistě vytáhne. Přeji brzké uzdravení.

V. Kusý 6.3.2013 12:54

Re: Označení...

Pokud byste laskavě dovolil, z čeho usuzujete že pan Klaus státník JE ? Na okraj, voláme pátým pádem, tedy pane Kubalčíku.Konečně i Vám ten vzduch neuškodí, na sluníčko už ale moc nechoďte.

J. Kulheim 6.3.2013 14:11

Re: Označení...

"Pokud byste laskavě dovolil, z čeho usuzujete že pan Klaus státník JE ?"

Pane Kusý, já jsem si myslím, že V.K. státník je. Můžete jmenovat některé současné politiky na světě, kteří jsou, podle vašeho názoru, na lepší úrovni jak Václav Klaus?

V. Kusý 6.3.2013 14:46

Re: Označení...

Já to, pane Kulheime,vidím tak, pan Klaus je na pozici, na které většinou státníci bývají.To ovšem neznamená, že jimi všichni jsou.Pan Klaus však využil svého postavení jen k negaci a kritice.Slyšel jste od něj cokoliv konstruktivního? I když připustím že se mohu mýlit, tak si nic takového nevybavím.A to je právě to, co dělá státníka státníkem, mít alternativu ke kritizovanému.Tím netvrdím, že nemá nikdy pravdu, ale mít pravdu jen jako kritik není až takové umění.Nemluvě o způsobu, jakým tu pravdu prezentuji a už vůbec ne o schopnosti přiznat omyl.

J. Kulheim 6.3.2013 17:44

Re: Označení...

Pan Tigrid, kterého si velmi vážim řekl, že když on vidí jeden tah do předu, ta V.K. jich vidí šest. Kdo se dokáže postavit se svým názorem prozi většině. Oteplování, EURO, projev v Evopském parlamentu a určitě se dají najít i jiné kauzy.

Chtěl jsem vědět jestli někoho lepšího znáte. Nic víc. Takoví lidé, kteří jsou v současnosti v čele států na západě, jsou hráči max divize.

J. Vyhnalík 6.3.2013 18:22

Re: Označení...

Já rozlišuji politikáře, politiky a státníky.

Státník je ten, kdo dokáže poznat pravdu a prosazuje ji bez ohledu na to, zda se mu to vyplatí.

Politik pravdu pozná, ale prosazuje ji jenom když se mu to vyplatí.

Politikáři na pravdě nesejde, hlavně, že se mu to vyplatí.

U nás máme spoustu politikářů, pár politiků a jediného státníka.

V. Kusý 6.3.2013 19:03

Re: Označení...

Kdybyste prosím toho státníka mohl uvést jmenovitě?

V. Kusý 6.3.2013 19:02

Re: Označení...

Omlouvám se, že jsem neodpověděl na Vaši otázku.Napsal jsem, že nejsem proti V.K. á priori, ale jsou prostě věci, které ho diskvalifikují.Vyjadřování se jen k tomu, co on považuje za důležité ho řadí do zástupu všech evropských a světových politiků, kteří dělají totéž, jen v opačném gardu.Státník v dnešním světě snad už ani neexistuje.S pravdivostí mnoha jeho názorů nepolemizuji, ale ona i slepá veverka může najít oříšek.Pokud mám realistický postoj např. k EU, tak se nebudu od V.K. názorově lišit.Ovšem trvám na tom, že pokud vím, co je špatně, musím říci, jak je to dobře.A to V.K. nedělá.Nevím jak Vám, ale mně to vadí.A těch šest tahů dopředu, máte nějaký příklad toho, kdy to využil v obecný a ne ve vlastní prospěch?Myslím politicky.

J. Kulheim 6.3.2013 19:41

Re: Označení...

Definice pana Vyhnalíka se mi líbí.

V.K. je člověk z masa a kostí a proto není neomylný. On sám by mnohé udělal jinak, kdyby měl možnost. Nežije se nanečisto. Za 20 let v politice udělal určitě mnoho chyb. O nějaké závažné nevím. Možná to, že podepsal Lisabonskou smlouvu.

Byl a je naprosto čitelný a ve svých názorech konzistentní. Nenašel se nikdo lepší. Nikdo s ním do přímého střetu nešel a dokázal věci, které považoval za závažné prosadit.

V. Kusý 6.3.2013 20:39

Re: Označení...

Jsem rád, že uznáváte pochybení pana Klause, mnohem raději bych ovšem četl totéž z jeho pera!

P. Vaňura 6.3.2013 22:58

Václav Klaus alternativní EU MÁ a několikrát jsem

to od něj slyšel. Je to společný ekonomický prostor s minimem regulací. To alternativní místo alternativu uvádím úmyslně, VK chce toto realizovat v rámci EU.

Uvědomujete si třeba, že se vztahy Čechů a Slováků po rozdělení ČSFR paradoxně zlepšily. Protože se přestali hádat o VNITŘNÍ politiku.

Berlusconi své přání nedávno řekl otevřeně, on chce, aby se Itálie "zbavila" dluhů inflací. A to se společnou měnou dost dobře nejde, protože Němci zase inflaci nechtějí. TOTO je rozpor, dělící sever a jih eurozóny. Země jihu měly před zavedením Eura výrazně vyšší inflaci, než Německo.

P. Kmoníček 7.3.2013 12:24

Re: Označení...

bohužel Chavez zrovna zemřel.

M. Pernický 6.3.2013 18:26

Re: Označení...

 Pane Hroza,tak jak pan Bok ,tak ani vy jste nepochopil napsané natož obsah.

J. Urban 6.3.2013 9:16

Ano, souhlas s článkem. A jen velmi malá

osobní zkušenost na doplnění: žádal jsem pro své podnikání na počátku 90. let o poměrně malý úvěr (konkrétně v KB). Neuspěl jsem. Jiní také neuspěli. Někteří z těch, co neuspěli, si však poradili. Vzali s sebou do eseróčka nějakého toho nomenklaturního kádra, soudruha (již barvě oranžové nemo ještě raději modré) nebo přímo estébáka. Pak už v státně a socialisticky řízené bance uspět mohli. V té době Klaus ministrem financí, pak dokonce premiér (proto se asi banky hned tak neprivatizovaly). Kapitál a s ním spojená ekonomická moc přešla do rukou těch správných lidí - hochů, co spolu mluví.

V. Ondys 6.3.2013 13:14

:)))))))))))))))))) Taky jsem tehdy potřeboval překlenovací úvěr dvě stě tisíc

a v dobré víře jsem nechápal, proč mám při jednání pocit trapného šaška, udiveně jsem se svěřil známému, který se vyznal, a za týden se mne zeptal, jestli bych raději :))))) nepotřeboval několik milionů, že by to zařídil, jako naivní vůl jsem ho odmítl, že tak velká částka je mimo dosah mého plnění vzniklého závazku, jenom se tomu smál, až mnohem později jsem to pochopil. Tak ať si je :)))))))) soudruzi podnikatelé užijí!

V. Ondys 6.3.2013 7:38

:)))))))) Státník vždy bude stát jenom za naprosto nezastupitelnou rolí státu

v životě samostatného, schopného, a pracovitého plátce daní, který fakticky tvoří jeho základní stavební kámen, je to vždy jenom nepříjemně náročná, pracná i nevděčná snaha o funkční vlastní stát ve světě i doma, na rozdíl od neskrývaných požitků, které si bez obav může dopřávat populistický inženýr lidských duší s vrcholným úspěchem totalitního diktátora jako pána nad životem lidí zotročených státem...

J. Veselý 6.3.2013 6:24

Pěkné pane .

Ale zřejmě moc chválen nebudete.

S. Vaněček Šauerová 6.3.2013 4:14

Velmi dobře, pane Kubalčíku. Jenže, není snad pan Podracký členem předsednictva Konzervativní strany ?

Nedivíte se, že za takového stavu je Konzervativní strana, produkují-li její vysoce postavení členové texty (a nejen texty !!) jako pan Podracký, prakticky nevolitelná, že ne ?

Mimochodem, před pár dny jsem zcela náhodně narazila na podzimní povolební TV vystoupení, jehož se účastnili Martin Rejman, Ondřej Liška a Ivan Bartoš. Bylo to smutné podívání na předsedu Konzervativní strany, pane autore. Vedle vzdělaných, mladých lidí, z nichž vyzařovala energie, působil Váš šéf jako relikvie předminulého století.

V debatě pod čl. pana Podrackého některý z čtenářů poznamenal, že autor je ostudou Konzervativní strany. Velmi bych s takovým hodnocením souhlasila. Panu Podrackému to lépe sluší vedle pánů Semína, Bahníka a Bátory na nahnědlém e-portálu a v bojůvce nazvané Akce D.O.S.T., jejímž je nakonec signatářem.

M. Netolický 6.3.2013 7:45

Re: Velmi dobře, pane Kubalčíku. Jenže, není snad pan Podracký členem předsednictva Konzervativní strany ?

 Paní Šauerová západní ekonomiku možná i celou civilizaci přivedli na okraj propasti právě vzdělaní, (všeho)schopní mladí lidé plní energie. Naznačujete snad, že lidé od určitého věku, se již nemají účastnit veřejného života? Bude nějak úředně stanoven, a prosím mohla by jste přesněji definovat pojem "Nahnědlý". Děkuji.

J. Mannheim 6.3.2013 8:21

Re: Velmi dobře, pane Kubalčíku. Jenže, není snad pan Podracký členem předsednictva Konzervativní strany ?

nahnědlý - lehce nacionalistický, stavějící zájmy ekonomiky a kapitálu nad lidská práva, většinou zaštiťuje své názory tzv. "zdravým rozumem", je ochotnější najít společnou řeč s komunisty nebo jinými zastánci totalitních režimů (viz Molotov-Ribbentrop, prezidentské volby v ČR 2003) než s někým, komu jsou lidská práva přednější (viz pravdoláska), docela agresivní v projevu, nálepkování (viz opět pravdoláska), vytváří seznamy domnělých nepřátel režimu, většinou obdivuje (někdy, zvláště u dam středního věku, to hraničí až s absolutně nekritickou adorací) jednu silnou osobnost (zvláště osobnosti typu "já jen já mám pravdu a ostatní mohou akorát držet ústa"). Asi tak nějak, dalo by se toho najít víc a určitě by se dala vymyslet lepší definice. Ještě bych snad mohl připojit kritiku demokratických zřízení a obdiv k autoritativním režimům (EU je větší nebezpečí než Putin).

V. Kusý 6.3.2013 9:54

Re: Velmi dobře, pane Kubalčíku. Jenže, není snad pan Podracký členem předsednictva Konzervativní strany ?

Abyste eliminoval nebezpečí, že budete kaceřován zdejšími  ........fily, měl jste napsat ještě tuto větu:"Pokud někomu tato charakteristika připomíná konkrétní osobu, jedná se o podobnost čistě náhodnou." Ale bylo by Vám to stejně p.d platné.:-)

L. Pelikán 6.3.2013 8:16

Re: Velmi dobře, pane Kubalčíku. Jenže, není snad pan Podracký členem předsednictva Konzervativní strany ?

Mám dojem,že se jedná o celkem dobrou kavárenskou diskusi