25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stein 15.3.2006 15:54

Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

(z programu Zelených)
Ekologická daňová reforma
Stát zdaňuje lidskou práci nepřiměřeně vysokými sazbami a podporuje tak daňové úniky. Povinné příspěvky na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení zvyšují výdaje za zaměstnance o celkem 47,5   % příjmu fyzických osob.
Prosazujeme ekologickou daňovou reformu (EDR) s cílem přesunout zátěž ze zdanění lidské práce ke zdanění energií a perspektivně i užití motorových vozidel. Dodatečný výnos ze zdanění elektřiny, tepla, uhlí, zemního plynu a leteckého benzínu bude využit ke snížení odvodů sociálního a zdravotního pojištění. Reforma bude fiskálně neutrální. Celková daňová zátěž se nezvýší, ale přesune se z přímých daní k daním nepřímým.
Chápu to tak, že pro občany všechno podraží. Nebo by to(teoreticky) prošlo?
Vlali 15.3.2006 16:11

Re: Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

Tam se říká, že kolik se vybere na ekologické dani o to se sníží daňové zatížení práce. Jen tam nepíší jak to chtějí udělat. Vona to nebude žádná sranda. Odhadnout výběr daní po zdražení je vždycky tak trochu lotynka.
hodne neRath 15.3.2006 17:05

Re: Re: Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

pokud bude danove neutralni, neni k nicemu. ale ona nebude, protoze byt nemuze..... takze zdrazeni vseho vsem
Antonín Hrbek 15.3.2006 17:26

Re: Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

Zdanění elektřiny, tepla, uhlí  atd. postihne přímo nejen zaměstnavatele, ale všechny obyvatele této republiky. Povede i k výraznému zdražení všech komodit protože výroba každé komodity spotřebuje energii.
Snížení odvodů sociálního a zdravotního pojištění se ale týká jen zaměstnavatelů a zeměstnanců.
Pracovní síla se tím zdánlivě okamžitě zlevní, snad dokonce i na úroveň Ukrajiny, ale zvýšené životní náklady si vynutí další výrazné zvýšení mezd, takže s pracovní síla příliš nezlevní.
 Protože na zdravotní a sociální zabezpečení jednoho pracovníka zaplatí zaměstnanec a zaměstnavatel 47,5% hrubého platu je to při 20.000 průměrného platu cca 9000 měsíčně, tedy 108.000 Kč ročně. O tuto částku by se musela zvednout cena spotřebovaných energií , jejichž roční spotřeba je cca 150 GJ na jednoho obyvatele, což je asi 50 GJ na jednoho pracovníka. To znamená, že jeden GJ by se prodražil asi o 2160 Kč, tj.například u zemního plynu asi o 72 Kč za kubík.
Protože odvody za pracovníky jsou úměrné platu, kdožto spotřeba energie ne tolik, vydělali by na tomto přístupu především pracovníci s vysokými platy. Nepracujícím, tj např. důchodcům, dětem, manželkám v domácnosti  by pak stát musel poskytnout cenové vyrovnání.
Je samozřejmě namítnout že by se neodboural celý příspěvek, ale to by situaci jen zkomplikovalo a efekt by se vytratil.
Prima! Již se těším.
 
 
 
Kotec 15.3.2006 18:50

Re: Re: Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

Vaše analýza má dvě zásadní chyby. Jedna je ta, že nedojde k úplnému odbourání ZP a SP, ale jen jejich částečnému snížení. Nevím, proč by to situaci komplikovalo(?) Zřejmě by ale došlo k zahrnutí ZP i SP do daňové soustavy (tedy hlavně u SP). Druhá je ta, že různé energie samozřejmě různě podraží, nejvíc to uhlí (např. topení uhlím dnes stojí asi 2,5x méně než plynem). A zdraží (výrazněji) pochopitelně jen ty komodity, u nichž je potřeba energie hodně. Otázkou je, jestli to nebude motivace k šetření nebo výběru takových komodit, kde je spotřeba energie nižší.
pavel 99 15.3.2006 22:29

Re: Re: Re: Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

"...různé energie samozřejmě různě podraží, nejvíc to uhlí (např. topení uhlím dnes stojí asi 2,5x méně než plynem)..." - no uhlím topí ponejvíce důchodci, neboť na nic jiného nemají - budou z Vaší zprávy nepochybně potěšeni.
Antonín Hrbek 16.3.2006 12:16

Re: Re: Re: Není tu někdo ekonomicky vzdělaný?

Jednoduchý recept - odbourá-li se jen polovina odvodů, bude poloviční nárůst cen energií.
Komplikace vzniknou v tom, že se zavede nová daň a ponechá stará. Takže další administrativa.
Podraží se sice více komodity, kde je potřeba hodně energie, ale energetický řetězec je značně provázaný, zejména přes dopravu. Takže se více či méně zdraží vše.
Stein 16.3.2006 10:25

Díky za názory

Loki_F 15.3.2006 12:31

To pavel 99: No právě, vždyť o těch zde mluví, je z doby těsně před tím

než jej vyhnali z čela tohoto uskupení, kdy kolem sebe kopal jako umírající kobyla.
Svědci Bursíkovi svůj dogmatismus lépe maskují, dokázali si obstarat rozsáhlou mediální klaku a jakkoli jim to někdy neleze přes zaťaté zuby, snaží se říkat to, co od nich naivkové chtějí slyšet, spoléhají na to, že: 'Lež třikrát oběhne svět, než si pravda obuje boty.'
Specielně Bursík: všimněte si kdykoli mluví někde "naživo", jak křečovitě se snaží udržet sebekontrolu, aby náhodou neřekl něco co si opravdu myslí, co opravdu chce...  (řeč těla je obtížně potlačitelná, zrazuje jej téměř ve všem, stačí se jen pozorně dívat). Drží se sady naučených frází (či spíše floskulí) jako stébla, naštěstí v limitech svých duševních kapacit a je proto snadno čitelný. Ta černá jadérka v rudé melounské dužině prostě jsou nepotlečitelná...
Díky poměrně častému vystupování v médiích, kdy tento 'politik' nestačí kontrolovat  co kdy kde řekl mimo naučenou mantru 'ad hoc', se z melouna do něhož není vidět, změnil ve dvě rozříznuté půlky melouna do kterých už je vidět dost dobře.
Každým dalším porcováním se jenom odhalují další a další černá jadérka... A to je dobře, protože do voleb ještě zbývají tři měsíce.
Za tu dobu - při frekvenci a ochotě s jakou dává bodrá interview - bude průhledný jako by ležel v tomografu. };-D
kapitán 15.3.2006 13:31

Re: To pavel 99: No právě, vždyť o těch zde mluví, je z doby těsně před tím

Máte pravdu, ale pro alternativce a ekovystrašence je Bursík přijatelný - tedy volitelný.
pavel 99 15.3.2006 22:34

Re: To pavel 99: No právě, vždyť o těch zde mluví, je z doby těsně před tím

Ano souhlas - bohužel si nejsem jistý, že to někteří UVIDÍ i když to bude nejspíš očividné.
Loki_F 15.3.2006 11:56

Mistrovsky formulovaná charakteristika zelených

"... úloha Strany zelených. V ní se odvíjí děj až podivuhodně analogický s vnitřním vývojem sociální demokracie. Také zde se střetává programově založené vedení s aliancí zhrublých, duchovně spotřebovaných autorit, skupinek, pro něž je politika extenzí podnikání, i cynických kariéristů. Také zde zvedá hlavu programově sterilní "středový proud", který z konfliktu chce těžit. "
(autorem je bývalý ideolog melounů, zelený guru Jakub Patočka) };-D 
Informace z nejužšího kruhu zeleného zasvěcení je možno považovat za validní, že?
pavel 99 15.3.2006 12:01

Re: Mistrovsky formulovaná charakteristika zelených

No pro pořádek bych přeci jen rozlišoval, Patočkovi Zelení (snad přímo tmavozelení - ta hnědá složka je tam zastoupena ohromným procentem) jsou trochu jiná sorta (možná bychom jim pro přehlednost mohli říkat Svědkové Jakubovi) - ovšem Svědkové Bursíkovi jsou sice méně dogmatičtější (Kuchtové úlitba - okamžité vystoupení z jaderné energetiky z programu zmizelo), ovšem mnohem pragmatičtější (šikovnější v budování tunelů do vlastních kapes).
Alois Novák 15.3.2006 10:45

FANDÍM BURSÍKOVI A ZELENÝM

PŘEJI JIM VOLEBNÍ ÚSPĚCH
kapitán 15.3.2006 11:26

Re: FANDÍM BURSÍKOVI A ZELENÝM

Vám stačí zelená víra - ne argumentace ?
vita 15.3.2006 10:30

svedeme to na velký auta

Zelený soudruh je stejnej jako pojišťovny. Máš větší objem motoru, uděláš víc škody musíš, zaplatit větší povinný ručení. Kdyby si dal tu práci a zjistil jak je na tom se škodlivinami nový 3,5l auto a jak český vozový park s průměrným stářím vozidel 19 let asi by mluvil jinak. Ale to už sou holt ty sociálně zeleno ekologické demagogie.
hodne neRath 15.3.2006 10:36

je to proste

na to, aby mohl nekdo SZ volit, musi byr zcela "nepoliben" prirodnimi vedami, matematikou a logikou..... jinak by totiz nedokazal pochopit, jak chce Bursik snizovat emise CO2 nahrazenim jaderne energie plynem.....
kapitán 15.3.2006 11:25

Re: je to proste

Ale takových se aspoň 6% určitě sežene.
Stredocech 15.3.2006 9:50

A ještě - jásot zelených nad tím, že se lidé v důsledku

zdražení plynu a elektřiny vrací ke spalování nejen uhlí, ale i nejrůznějších odpadů hovoří sám za sebe. Pokud by jim šlo o čistotu ovzduší, muselo by jim právě toto nejvíce vadit. Oni si naopak ještě vymýšlejí "ekologické daně," které situaci dále zhorší.
pavel 99 15.3.2006 10:35

Re: A ještě - jásot zelených nad tím, že se lidé v důsledku

Na takové "ptáčky" co by rádi spalovali, mají své "háčky". Zákaz spalování uhlí v roce 2010 (viz. program SZ) mluví jasnou řečí. (Akorát nevím, jak by to prakticky realizovali.)
Antonín Hrbek 15.3.2006 9:47

skutečně "zelené"

Dosti zelená, tedy nezralá úvaha.
Zákon poptávky a nabídky funguje skutečně neúprosně ale trochu jinak, než si pan popletený místopředseda představuje.
Naše uhelné elektrárny nebudou vyrábět za světové ceny, ale za své náklady. Prodávat budou za světové ceny. Snad tento rozdíl pan místopředseda časem pochopí.
Díval jsem se do řady učebnic moderní ekonomie, ale nikde jsem nenašel, že se vyplatí investovat do podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů. Může mi pan místopředseda nějakou takovou učebnici doporučit? Podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů je rozhodnutí směřující k potlačení zákona poptávky a nabídky, protože moje poptávka po energii bude ještě delší dobu uspokojována nabídkou klasických zdrojů za nižší cenu. A zda dfo obnovitelných zdrojů investovat by nmělo být svobodným rozhodnutím každého tržního subjektu a rozhodně ne státu. Vyplýtvaných peněz daňových poplatníků na různé větrníky, malé vodní elektrárny a pod. bylo již dost.
Zelenými propagované "ekonomické" nástroje v rámci ekologické daňové reformy, včetně spotřebních daní, daní z komínů a pod., jsou ve skutečnostmi nástroji regulačními, deformujícími tržní vztahy a tím i cenové relace. To již známe.
Velmi by mne zajímal důkaz téze pana místopředsedy že když se zdraží ceny enegií z fosilních paliv, tak se zlevní práce. Zejména by mě šlo o to, o kolik se mi sníží mzdové náklady, když se zvedne cena elektrické energie, např. o 10%. Zatím mi obojí vesele roste.
Strana zelených by se měla vyjádřit zcela jasně - jestli je pro socialistickou regulaci trhu, nebo jeho liberalizaci. Obojí současně není možné.
Stredocech 15.3.2006 9:45

Rád bych přopmenul, že téměř jediným důvodem pro jadernou

energetiku byla nutnost nahradit mizející zásoby fosilních paliv. Takto se to prezentovalo už v padesátých letech. Jenže to se zeleným do krámu nehodí, protože jejich cílem NENÍ starost o chybějící zdroje, ale sociální inženýrství, výchova jakéhosi nového občana, vyznačujícího se "uvědomnělo skromností,." což ze všeho nejvíc připomíná Pol Pota. Jaderná energetika jim vadí proto, že je schopna pokrýt spotřebu energie s využitím existujících zásob uranu a thoria na několik tisíc let dopředu. Ideologická klišé zeĺených se tímto stávají ZBYTEČNÁ.
Praktickou ukázkou politiky zelených je dálniční obchvat Plzně a Chlumce.
Sidney 15.3.2006 12:26

Re: Rád bych přopmenul, že téměř jediným důvodem pro jadernou

Diky, Stredocechu!!
Prosim vas, uz nam ti zeleni muzici nekdy jasne vysvetli, proc nechteji jadernou energii? Porad mlzi o vetrech, slunci a vode, ale proc ne jadro, to jsem se jeste nedozvedel.
Az je potkate, zeptejete se jich a chtejte jasnou odpoved:
Proc ne jaderne elektrarny?
A s tou Plzni a Chlumcem - 15 let trpeli lide v Plzni kvuli tem zelenym priseram. 15 let!! A ani to nevysvetlili a tvari se, jako by to neexistovalo. A Chlumec je porad v problemech... Jen at se tam nedostanou, to by byla katastrofa, vzdyt nemaji koncepci, neumi pocitat ... Ale fakt je, ze ten Bursik je hezkej chlap a zensky ho asi budou volit ... Ach jo...
Kotec 15.3.2006 13:15

Re: Re: Rád bych přopmenul, že téměř jediným důvodem pro jadernou

Co má společného STRANA ZELENÝCH s brzděním obchvatů? SZ má v programu urychlené budování obchvatů jako hlavní dopravní prioritu v silniční výstavbě! Že slučujete politickou stranu s nevládními organizacemi, je silné zjednodušení a bohužel často opakovaná chyba.
Kotec 15.3.2006 13:16

Re: Re: Re: Rád bych přopmenul, že téměř jediným důvodem pro jadernou

pardon, přehodil jsem reakci, patřila o něco výš.
Lojza Kohos 15.3.2006 16:58

To je bohužel častý jev českých diskusí,

že se polemizuje nikoliv s tím, co napadený skutečně má v programu, ale s vlastními předsudky o něm. Téměř nikdo si nedá práci číst a rozlišovat, co říká Strana zelených, co říkají skuteční ekologové (= vědci zabývající se ekologií) a co příslušníci nevládních environmentálních organizací a hnutí, přičemž ani oni nejsou, např. v názoru na jadernou energetiku nebo výstavbu dálnic, jednotní, takže je nelze házet do jednoho pytle. To by ovšem bylo na tu naši hospodu IV. cenové kategorie zbytečně složité a myslet bolí, že?
Plzák 15.3.2006 9:42

Neuprosná ruka trhu

Autor se o ní sice zmiňuje, ale na druhé straně ji popírá a dává přednost sociálnímu inženýrstvi. Dále je nesmysl mluvit o propracovaném konceptu Evropské unie. Tam sedí Špidlové z celé Evropy a užívají si své trafiky. A ještě k všemu jsou to ve své většině bývalí socialisté, když už ne rovnou trockisté a jiný povl. Jaderná energie autorovi také zjevně uniká, i když je to právěona, kterou získáváme ze suroviny, která by nám jinak byla naprosto k ničem
pavel 99 15.3.2006 10:37

Re: Neuprosná ruka trhu

Právě tím je pro ně jaderná energie NEBEZPEČNÁ. Podporuje prý PLÝTVÁNÍ a mohla by ohrozit jejich Pol Potovksé exprimenty.
Kotec 15.3.2006 13:15

Re: Neuprosná ruka trhu

Co má společného STRANA ZELENÝCH s brzděním obchvatů? SZ má v programu urychlené budování obchvatů jako hlavní dopravní prioritu v silniční výstavbě! Že slučujete politickou stranu s nevládními organizacemi, je silné zjednodušení a bohužel často opakovaná chyba.
AAA 15.3.2006 15:20

Re: Re: Neuprosná ruka trhu

Mjo, uz vidim jak vladni svetle zeleni valcuji do zakladu silnice parnimi valci a buldozery obcanske tmave zelene co vlastnimi tely blokuji vystavbu vladnimi zelenymi chteneho ale obcansky zelenymi nechteneho obchvatu :) Sice bych to nazval zemsky raj na pohled, ale bohuzel se obavam ze tento scenar se asi nezrealizuje...