Neviditelný pes

POLEMIKA: Chce to změnu, pane Jelínku

17.6.2010

Sociálnědemokratický expert a politolog Lukáš Jelínek si vzal na mušku vztah politiků a byznysu ve stati Byznys dobývá politiku. Článek shrnuje známé věci z tisku o kontaktech politiků ODS, TOP 09 a VV s českým byznysem. Je uvozen tímto odstavcem: Vztah ODS k „pražským podnikatelským elitám“ se znovu potvrdil ve volební sobotu ve Žlutých lázních. Pánové Hrdlička, Janoušek, Rittig a spol. patrně nevysublimují s klikou primátora Béma. A s ústeckým kmotrem Alexandrem Novákem si nedávno dala schůzku i pravá ruka „čistého“ Nečase, senátor Alexander Vondra. O stycích politiků ČSSD, zejména regionálních, s vyslanci byznysu toho moc nevíme, nulové však taky určitě nebudou.

Naprosto lidsky chápu pana Jelínka v tom, že nedostatky vidí zejména na politicích pravice. Nicméně uvést článek výše uvedeným odstavcem zakončeným mnou zdůrazněnou větou, je vskutku silná káva a zametání problému pod koberec. Především se domnívám, že politolog, třebaže placený z pokladny Lidového domu, by se měl přeci jenom snažit o objektivitu. Pokud mají být jeho názory brány alespoň trochu vážně, musí vzít do svých úvah i zjevné nepříjemné pravdy o obecném prorůstání byznysu do úplně všech politických stran. Odbýt proto tento problém u politiků ČSSD jednou větou, že jejich styky s byznysem nebudou taky nulové, je nestydatost.

Pročítáním informačních serverů se lze o stycích regionálních politiků ČSSD s byznysmeny a o tom, jak tyto styky deformují situaci uvnitř ČSSD, dočíst velmi mnoho. V posledních měsících se jimi začal intenzivně zabývat i do nedávné doby levici velmi nakloněný server Aktuálně.cz. Stačí například pročíst údaje z jednoho článku a musí být každému zřejmé, že boj uvnitř ČSSD na Ústecku není skutečně žádná selanka. Na Ústecku je známou skutečností snaha o politické vyšachování odpůrců bývalého šéfa ČSSD Paroubka. Nově zvolený poslanec Foldyna o tom ostatně velmi otevřeně mluví. Právě on byl navíc odstaven po vítězných volbách na podzim 2008 z místa hejtmana, ačkoliv byl na kandidátce lídrem a získal i nejvíc preferenčních hlasů. Nehodil se ale „kmotrům“ do krámu a hejtmankou se stala do té doby neznámá politička ČSSD.

Bylo by proto velmi žádoucí, aby se pan Jelínek začetl i do těchto zpráv. Nadržování své straně v záležitosti tak zásadní, jakou je korupce v české politice, je jen důkazem stranickosti. Autor se pak nesmí divit, že jsou jeho články posuzovány podle toho. Takovémuto přístupu se již od nepaměti říká, že kritik si všímá kdejakého smítka u protivníka a nevidí břevno ve svém oku. Korupce, prorůstání byznysu a politiky je věčným problémem. V zemích na západ od našich hranic stejně jako kdekoliv jinde. U nás, kde se stále teprve učíme tomu, co je demokracie a co je a není v demokracii přípustné, je tento problém dvojnásob palčivý. Vždyť dokonce jedna ze stran v dnešním parlamentu na boji s korupcí postavila svůj předvolební boj a uspěla. A byl to odstupující předseda ČSSD, který tuto novou stranu označil za „mafiánský projekt ODS“. Vidím proto jako naprosto nezbytné, aby si pan Jelínek i další experti Lidového domu ujasnili své pozice a názory. Nový lídr ČSSD Sobotka se dnes velmi snaží změnit image ČSSD jako odpovědné strany. Bylo by možná dobré, kdyby se tomuto novému větru v ČSSD přizpůsobil i pan Jelínek.



zpět na článek