19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Budou volby, co vy na to?

Jakkoli úvodníky v Neviditelném psu pravidelně čtu a zpravidla se souhlasným pokyvováním hlavou, například, ale nikoli výlučně v postoji vůči Rusku, a jakkoli za správné považuji i některé postoje Miloše Zemana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 7.7.2021 9:29

Dovolím si nesouhlasit s autorem Tohoto článku - široké předvolební koalice jsou opravdu podfuk na voličích - protože snadno můžeme skončit u "jednotných kandidátek Národní frotny" bez možnosti výběru.

U nás ve městě byste si to mohli vyzkoušet, protože u nás už 30 let vládne ( bez ohledu na výsledek voleb ) "opravdu velká koalice" tedy SOC-DEM+ODS+KSČ+ ANO a většina dalších politických stran, která se během let namanula. V "opozici" je vždycky jenom nějaké "sdružení nespokojených" na které pak plivou v městském zpravodaji.

P. Král 5.7.2021 20:05

Dík autorovi za ilustraci hesla účel světí prostředky. Cokoli je proti Babišovi (Trumpovi, Rusku, Číně, dosaďte si...) prostě není podvod, i kdyby to tak vypadalo.

P. Čech 5.7.2021 16:18

Vidím to poněkud jinak. Konkrétně nemám nic proti předvolebním koalicím politických subjektů. Je to podle mne dokonce mnohem lepší řešení než koalice povolební a to z jednoho prostého důvodu. Pokud by taková předvolební koalice vyústila po volbách v samostatnou většinu v poslanecké sněmovně, bylo by to dokonce i lepší. Zejména proto, že by po celé volební období hájila svůj předvolební a hlavně volený program. Programy povolebních koalic voleny nejsou a vláda z nich vzešlá je tak výrazně nedemokratická. Naše předvolební současné koalice však situaci jen zhoršují. Byly vytvořeny se zcela jiným záměrem, rovněž výrazně nedemokratickým. Zejména proto, aby zachránily v PS ty subjekty, které by jinak voliči poslali k šípku. Jde zejména o TOP 09, KDUČSL a STAN. Těch mají voliči již po krk a v PS je nechtějí. Aby však nezahynul program AntiBabiš, bylo nutno něco vymyslet a vymyšleny byly předvolební slepence typu SPOLU a PIRSTAN. Ještě že máme přímo voleného prezidenta, který tuto kulišárnu prohlédl a hodlá se podle toho po volbách zachovat. Jakkoliv jej z jiných důvodů příliš rád nemám, zde s ním naprosto souhlasím. Každopádně ovšem tvrdím, že nejlepším řešením by byly přímé volby do PS.Tedy přímá volba konkrétních kandidátů na zástupce občanů a ne politických stran a hnutí.

J. Ptáček 5.7.2021 18:04

Proč posílat k šípku třeba našeho mladého hejtmana pana Grolicha z KDU/ČSL, který vcelku dobře zvládá meteorologický průšvih a nahradit ho typem bývalé hejtmanky Jermanové za ANO. Proč nahradit paní Vaňkovou z ODS, která rozjíždí stavbu tolik potřebného městského okruhu v Brně a nahradit ho panem Onderkou z ČSSD, který o městském okruhu řadu let jenom hloupě plácal, předváděl se a nesmyslně utápěl stovky miliónů ve Velké ceně Brna.

F. Navrátil 5.7.2021 15:50

Autor přehlédl jednu významnou záležitost. Že se účelové volební koalice po volbách opět rozejdou a budou se nově skládat do vládní koalice, ve které budou opět pijavice s minimálním množstvím voličů, ale s velikým vyděračským potenciálem. Mnohem více by se mi líbilo, aby v soutěži politických stran s jasně vyprofilovaným programem vítěz bral vše a také nesl kompletně odpovědnost za své vládní kroky.

Ś. Svobodová 5.7.2021 16:18

Souhlas. Jen nevím do jaké nové koalice se můžou přeskládat když to za 8 let nedokázali.

P. Čech 5.7.2021 16:27

Možností je nemálo, žádná však není rozumná. Nejlepším řešením je podle mne nezvolení žádné politické strany. V případě zvolení do PS pouze ANO 2011, SPD, Přísahy a Trikolóry by povolební koalice byla akceschopná. Ideální v současném systému by bylo, kdyby tato občanská sdružení utvořila před volbami koalici předvolební s takovým programem, který by byl občany volen. V tom případě by určitě převálcovala SPOLU a PIRSTAN a nastal by obecný klid.

P. Čech 5.7.2021 16:21

Také řešení, ikdyž poněkud krkolomné. Rozhodně však mnohem lepší než současný nepřímý volební systém, který neústí do zvolení konkrétních zástupců občanů do moci zákonodárné - fyzických osob.

L. Písařík 5.7.2021 15:45

Co jenom Fialu zahaleného do sukně Pekarové, ale von má i její kalhotky - na hubě.;-D

J. Jurax 5.7.2021 14:44

Ehm ... k promeškání příležitosti rozloučit se s bruselským přikyvovačem Andrejem, psáno v článku.

Jenže taky máme slušnou příležitost zvolit ještě lepšího bruselského přikyvovače Bartoše. A nakonec koalice Spolu v sobě skrývá přikyvovače z TOP09. Takže v tomto punktu nevybereme.

P. Hajný 5.7.2021 14:32

A co takhle založit "Národní Frontu" ve které budou všechny strany kromě ANO ??? Vždyť jiný program, než "Vzhůru proti Babišovi", stejně opozice nemá.

Alespoň by se ukázal smysl koalic Pirátostan + Spolu - volby sice nevyhrajem, ale jen my s více jak 101 mandáty sestavíme vládu !

Z nastávajících voleb mám dost smíšené pocity a protože jsem ANO nikdy nevolil, byl bych pro to, aby na volebním lístku vznikla kolonka "Ostatní". Věřím, že by jí zaškrtlo hodně, hodně voličů.

P. Čech 5.7.2021 16:30

Zapomínáte zde na úlohu prezidenta, vyplývající z čl. 62, odst. a ústavy. Ten bude po volbách jmenovat premiérem Babiše a SPOLU spolu s PIRSTANem se mohou jít kouzat.

S. Kramlik 5.7.2021 12:10

Pokud je Andrej bruselským přikyvovačem ! Co jsou piráti ?

V. Mokrý 5.7.2021 12:43

Přece ti vlezdop

Ś. Svobodová 5.7.2021 12:45

To, co Topka.;-(

L. Písařík 5.7.2021 15:49

To jsou zase vykejvávači - ti vykejvají se všemi, ať voliči nebo nevoliči = mlčící většina.

Ś. Svobodová 5.7.2021 11:10

Tohle si pamatuju z devadesátek. Volte slepenec OF, jinak zvolíte komunisty. Oni se po volbách nějak poskládají. A vyšlo to. Jenže tenkrát to byl tvůrčí proces. Nejde to opakovat se stranami, které mají desítky let svůj profil a které teď popřou sami sebe.

J. Bárta 5.7.2021 10:59

Lidé se pozastavují nad prostořekostí Zemana. Ať říká co říká, vždycky to je názor, se kterým nemusíme třeba souhlasit. Ale když promluví Pekarová je to čistý fanatismus bez jakékoliv myšlenky, to fakt ne, ani zvlášť ani Spolu.

K. Salajka 5.7.2021 14:39

Mně se líbila její vize české suverenity za protektorátu. Ta žena je chytrá jako tágo.

J. Chaloupka 5.7.2021 10:49

Ačkoliv mám k Babišovi tisíce výhrad, budu ho volit, protože nevidím nikoho lepšího. Snad ne Fialu nebo dokonce Bartoše?

J. Ganaur 5.7.2021 9:12

O podvodu na voličích mluví nebo píší jen příznivci ANOfertu a SPD.Naopak podvodem bylo tváření se Budelípů, coby pravicového hnutí, a pak vláda s KSČM.Komu je nějaká předvolební koalice proti srsti, tak ať jí nevolí!A kecy o tom, kdo vyhrál volby se třiceti procenty si nechte na koledu.Jediné skutečně důležitá je nadpoloviční většina, byť poskládaná z mrňousů!:-)

Ś. Svobodová 5.7.2021 12:42

To je otázka do pranice - zda-li je pro stát a jeho občany výhodné mít vládu ve které bude každý z těch mrňousů 4 roky rvát s ostatními o svou verzi toho jestli je noc nebo ráno. Nebo vládu, která je skrz naskrz populistická a proto dělá to, co po ní občanstvo chce.

F. Kusák 5.7.2021 12:50

Zřejmě předpokládáte, že by při vítězství ANO byla vláda populistická. No snad, ale kde je záruka, že ta dnešní demokratická opozice by nevládla také populisticky. V jejich programech lze nalézt vše. A naprosto souhlasím, malé strany budou vydírat ty velké, takže v konkrétních rozhodnutích to bude hotová impotence.

Ś. Svobodová 5.7.2021 15:33

Právě. Dnešní slepence nemůžou vládnout ani populisticky, ani nijak. Samo jejich složení tomu brání. Proto nepřijmou za 4 roky ani žádnou reformu důchodů, neshodnou na dostavbě nebo výstavbě čehokoliv, dokonce se neshodnou ani na postupu při řízení covidu. Možná se shodnou jen na zvýšení daní.

F. Kusák 5.7.2021 12:44

Tak jinak, účel koalic opozičních stran je zřejmý, totiž vládu poskládá jedna s podporou té druhé. Ovšem prezident Zeman pověří sestavením vlády nejsilnější stranu, to je trochu čára přes rozpočet, tedy pokud zvítězí ANO nebo SPD (malá pravděpodobnost). Jenže ANO navrhne vládu, ale zdá se, podporu sněmovny hned tak nezíská. Bude z toho cirkus, řev a spílání novinářů a politologů, ale co je podstatné, nebude se vládnout a půjde v mnoha směrech o hodně (státní dluh, předsednictví EU, rozhodnutí o energetickém mixu, zahraniční politika atd. atd.). Pro občany dost malér a moc bych se z té situace neradoval. Ale uvidíme, třeba to dopadne jinak. A jen tak mimochodem, nezaznamenal jsem, že by už byla schválena novela volebního zákona.

J. Ganaur 5.7.2021 13:46

Asi nechápete podstatu demokracie.Vládne ta vláda , je jedno jestli dobře nebo špatně, kterou si zvolí občané nadpoloviční většinou.Ti, co nevolí, souhlasí s každou, ať si nestěžují.A je lhostejno, jestli je to slepenec!!!!!!!

J. Jurax 5.7.2021 14:48

No, když ona ta demokracie holt není dokonalá, na má vrozené neduhy ... :-)

Ś. Svobodová 5.7.2021 16:16

No no. V demokracii může vládnout i vláda, která nedostala většinový mandát.

Nechápu lidi, kteří mají jedinou myšlenku - sesadit Babiše a kvůli ní obětují svůj názor a přesvědčení. Než příjmout euro, africké migranty, manželství pro homo, účasťnovat se šikany vůči V4 atd..., to ať tam Babiš klidně je.

P. Hatina 5.7.2021 8:02

Tedy, nemohu se ubránit dojmu, že pan Zamazal to sice ví, leč snaží se účelově sám obalamutit čtenáře. Přece, sakra je to úplně obráceně. Právě že se ty malé STRANY spojují do předvolební koalice s většimi , aby jim nepropadly hlasy - tedy aby se tyto strany dostaly do parlamentu ( či jinam) samo o sobě PODVOD na VOLIČÍCH.

V tomto přece hovoří ta jednoduchá matematika voleb naprosto jasně. Jestliže lidé tu určitou stranu v parlamentu (neb ve vedení jinde) nechtějí, tak jí prostě (v dostatečném počtu) nevolí, takže tam potom být nemá.

Samozřejmě něco jiného , "jak " demokraticky odstavit z další vlády Babiše, který už tam skutečně jako megapodnikatel dávno býti nemá, a takto si ještě za vydlužené státní peníze kupuje hlasy voličů

To je bohužel otázka, jiná a ukazuje, že celá naše Ústava a další zákony napsany naprosto blbě, že prakticky to neumožnují. Tedy -prakticky-, někdo by si sice myslel, že těch možností je -právně- veĺa, leč prakticky nefunguje žádná..

J. Karlík 5.7.2021 7:40

Koalice SPOLU je nemorální spojení ne programu, ty spojit nelze, ale spojení nepřátel hnutí ANO. Pokud strana není schopna svým programem oslovit 5% voličů, má vylepšit svůj program, nebo zaniknout. Chytit se trenýrek běžce před sebou a nechat se vytáhnout do parlamentu je ubohé. Překonání ideologických překážek je nesmysl, na nich stojí programy stran. Tento guláš je podvod na voličích a doufám, že se projeví ve volebním výsledku těchto politických hochštapleru.