19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Malá 14.12.2010 0:16

Co je .standartní..

Proč stále koalice?Nejsou li utvořeny stranami se stejnými nebo podobnými programy,slouží jen k tomu,aby naplnily očekávání ekonomických zisků různých hochštaplerů napříč poli. stranami.Toto uspořádání jim vyhovuje, naboť jím se zříkají zodpovědnosti všichni, za neplnění programů se pak vymlouvá jedna strana na druhou.Oč přehlednější a spravedlivější by bylo samostatné vládnutí vítězné strany.Ta by se pak sama zodpovídala  za všechny své činy .To by byl protikorupční boj!

M. Prokop 13.12.2010 14:43

Politika radnic

by hned byla pravicovější či levicovější, kdyby vypisovaly své daně, namísto přerozdělování výtěžku celostátních daní.

V. Novák 13.12.2010 13:35

Komplementární je doplňkový,

doplňkem k pravici je levice - takže požaduje-li autor pro vznik koalic komplementární strany, je Praha vzorem správné koalice.

Ledaže by autor měl na mysli cosi jiného a použil hodinky místo holinek...

P. Čech 13.12.2010 14:06

Re: Komplementární je doplňkový,

Komplementární mohou být odstíny barev pouze v rámci jedné strany, nikoliv mezi nimi.Levice není doplňkem pravice ale jejím opakem. Je zde vidět, že lidé používají pojmy, aniž by pouze tušili, co znamenají. Markantně je to vidět u našich politiků, požívajících zhusta pojem "demokracie v ČR". Aby demokracie někde mohla být, musí tam být především její základní principy, tedy vláda většinové vůle občanů, svobodné volby, kdy není voličům nikým a nijak diktováno koho a jak mají volit (ústava, volební zákon), nepřípustnost menšinové vlády a povolebních koalic, které nemají žádnou oporu v zákonech atd.

V. Novák 13.12.2010 16:12

Re: Komplementární je doplňkový,

"Komplementarita (z lat. complementum, doplněk) označuje dvojici postojů, pohledů nebo pojmů, které se navzájem podmiňují a doplňují, ale zároveň též vylučují."

"V matematice se pojmy doplněk množiny A nebo komplement množiny A označuje množina AC všech prvků, které v nějaké jiné (předem dané) množině nejsou obsaženy."

Troufám si říci, že levicové a pravicové myšlení do značné míry splňují definici komplementarity.

P. Čech 13.12.2010 10:33

Standardnost, legálnost, legitimita

Budu hovořit o povolebních koalicích. Definici pojmu "standardní", s přivřením (mých) očí, svým způsobem vyhovují. Zcela jinak je tomu však s jejich legálností a hlavně legitimitou. Povolební koalice u nás tvoří a schvalují zákony, vydávají politická rozhodnutí a hovoří jménem občanů země. Jejich vznik by tedy přinejmenším měl vycházet ze zákonů země, aby byly legální, tedy zákonné, vycházející z právního řádu. Žádný zákon, dokonce ani ústava jejich vznik však neupravuje.Stejně je tomu s jejich legitimitou. Nejsou totiž založeny na žádném zákonném oprávnění. Jedinou legitimitu by jim mohli dát občané a to pouze ve volbách ,ty zákonné i legitimní jsou. Nebo referendum, které rovněž zákonné je. Občané však ve volbách nevolí žádné povolební koalice, ale jednotlivé politické strany a to na základě jejich předvolebních programů. Programy povolebních koalic opět žádný občan nevolí, ani neschvaluje.Vezmeme-li za základ čl.6 Ústavy "Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny (občanů-moje poznámka), vyjádřené svobodným hlasováním", a skutečnost, že ustavení jakékoliv povolební koalice je politickým rozhodnutím, nemůže být tato koalice legální. Naprosto stejné je to s jejich legitimitou. Jejich legitimita nevychází ze žádného zákona, občané ji nevolí, ani neschvalují v referendu. Jakákoliv povolební koalice se tak stává pouze diktátorským nástrojem k uchvácení moci několika politickými stranami, které ve volbách nedosáhly (jednotlivě) nadpoloviční většiny hlasů voličů. Většinová vůle občanů (čl.6 Ústavy) tak není naplněna. Sama existence povolebních koalic je tedy opět nelegitimní. A nejen to, je protiústavní.Jediným ústavním orgánem, který může tento zásadní problém s konečnou platností rozseknout je Ústavní soud, který opět z Ústavy ČR má zejména dbát o ústavnost rozhodování. Ten však mlčí a hraje mrtvého brouka. Ptám se : Proč asi?

M. Prokop 13.12.2010 14:44

Re: Standardnost, legálnost, legitimita

To by se tedy skoro na celém světě vládlo nelegitimně ........

P. Čech 13.12.2010 15:13

Re: Standardnost, legálnost, legitimita

Záleží na tom, jaké mají kde zákony. Pokud někde tvorbu povolebních koalic upravují či jinak definují, potom legální a legitimní jsou. Pokud je koalice následně schválena voliči, potom také. U nás tomu tak ovšem není. A o tom to je.

P. Boublíková 13.12.2010 10:15

Koalice ODS-ČSSD v Praze

byl údajně uzavřena proto, aby ODS mohla mít primátora - to prý byl její priorita.

V Brně mohla ODS mít primátora, kdyby uzavřela koalici s TOP09 - přesto uzavřela rovněž raději koalici s ČSSD, takže brněnským primátorem se stal místopředseda ČSSD Onderka.

Této nekonzistenci v chování ODS opravdu nerozumím.

R. Houška 13.12.2010 10:34

Re: Koalice ODS-ČSSD v Praze

Někteří lidé v ODS pracují pro popularizaci této strany v očích veřejnosti do roztrhání těla. To nejspíš bude ten důvod. O prachy a kšefty, o ty se v  ž á d n é m  případě nejedná.

P. Čech 13.12.2010 11:37

Re: Koalice ODS-ČSSD v Praze

Zajímavý názor. Populárnost ODS v očích občanů klesá, přestože někteří její členové pracují do roztrhání těla. Tedy buď pracují špatně a brzy se roztrhají, nebo roztrhají celou ODS, což se jim poměrně daří. Ono asi opravdu jde pouze o prachy, kšefty a korupci, vářený pane.

R. Houška 13.12.2010 12:27

Re: Koalice ODS-ČSSD v Praze

Myslel jsem, že z tohoto mého příspěvku ironie přímo tryská. No nic, asi budu muset příště přidat.

P. Čech 13.12.2010 13:42

Re: Koalice ODS-ČSSD v Praze

Omlouvám se, že jsem to nepoznal. Diskutují zde totiž lidé, a není jich zrovna málo, kteří podobné nesmysly míní vážně.

R. Houška 13.12.2010 8:34

Pan Blaha nám, jako obvykle, dává nepřesné informace.

Ke spojení ideově nesourodých stran na celostátní úrovni pochopitelně došlo. Tzv. Opoziční smlouva nebyla ničím jiným, než koalicí, když se v ní nejpravicovější z pravicových, doleva nebo s Klausem, ODS zavázala, že po celé volební období nevysloví Zemanově vládě nedůvěru. Co následovalo víme, tato duhová parta hic, udělala přes Konsolidační banku a různá navzájem rozdělená místa ve státních firmách a jejich privatizaci, do státního rozpočtu pořádné ryc. Zeman se dostal k moci vytrubováním legend o akcích "Čisté ruce" a podobně, kterými k sobě přilákal i pravověrné Sládkovce typu Jandáka. ČSSD v Praze zase letos vystrčila nezkompromitovaného Dientsbiera a plakáty napadající vládní politiku. Přesto se nakonec spojila se svým největším ideovým nepřítelem. Na celostátní úrovni ještě nenazrál čas, ale taťka Opoziční smlouvy Václav Klaus, už nás svými poznámkami připravuje na ten den "D", kdy bude Petr Nečas odvelen na nějakou vzdálenou ambasádu nebo do nějaké organizace EU, a duhovkám tak nebude stát nic v cestě. Duhová vláda totiž nejvíce vyhovuje těm, kdo skutečně řídí tento stát, tedy těm, které vytáhla k obrovským majetkům ona zmiňovaná Opoziční smlouva, a kterým pan Blaha, s největší pravděpodobností, dělá svými články advokáta.

V. Hájek 13.12.2010 8:11

Existuje velmi jednoduché řešení.

Po volbách odpočítat daný počet zastupitelů z čela seznamu sestaveného podle počtu získaných hlasů a toho kdo jich získal nejvíce ustanovit starostou. Případné odstupivší nahradit dalšími v pořadí.  Je to jednoduché, levné, stoprocentně respektující vůli voličů. Bohužel ne vůli stran a tedy v současné době neproveditelné. Je to škoda, ale pokud bude stávající systém zachován, je zbytečné diskutovat o regulérnosti nebo mravnosti vzniklých koalic.

V. Novák 13.12.2010 13:29

A k čemu bude starostovi starostování,

když nesežene dostatečnou podporu? K starostem...

T. Pansky 13.12.2010 3:28

Autor clanku ... lze.

"Vzhledem k tomu, že na celostátní úrovni v Poslanecké sněmovně zatím nikdy nedošlo k velké koalici dvou protichůdných stran, ..."  ODS uzavrela s CSSD velke koalice a pritom se autori zachovali velmi prozirave - tyto velke koalice nazyvali treba "opozicni smlouva".  Hodne lidi si uz ujasnilo, ze paklize spolu dve strany uzavrou smlouvu (na nazvu nezalezi), jedna se o koalici.  Opozicni strany ze sve podstaty a definice spolu zadnou smlouvu neuzaviraji, nebot ji nepotrebuji - jsou prece opozicni.  O clanku si kazdy muze udelat svuj nazor, ale na tu "drobnou" lez je treba upozornit.  Nechci, aby se stokrat opakovana lez stala pravdou.  top0625top@hotmail.com

T. Šmilauer 13.12.2010 7:25

Re: Autor clanku ... lze.

Souhlas.

Až na jednu drobnost. ODS a ČSSD nejsou protichůdné strany, jen se tak tváří.

Jak se ukázalo v Praze, volit ČSSD a ODS znamená totéž.