28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Noe 6.6.2007 21:32

Kdo vyrobil teroristy, aby proti nim bojoval?

Myslím, že je načase, aby pan Mandler nechal těch senilních žvástů, které jsou velmi účelově zaměřeny.

Pete 6.6.2007 20:45

Rusko rychle míří tam kde jsou arabské státy. Tj. státní bohatství založené na ropě,

stát zaostalý a obyvatelstvo taktéž. Na americkou obranu reagují zcela neadekvátně. Na obranný štít hrozbami nových raket. Je to reakce jako by pocházela od arabských radikálů. Jenže Rusko má problém, arabové jdou i po nich, takže bez raketového deštníku se v budoucnu neobejde a samo jej nedokáže už nikdy vytvořit. Stává se totiž pomalu zemí závislou pouze na vývozu surovin, technologicky je na tom špatně velice velmi. A svým křikem proti Americe si nepomůže, naopak. Reakce Ruska je nelogická, emotivní, hloupá, ubohá.

Qakin 6.6.2007 15:22

Tak trochu objektivity by neskodilo...

ze je potreba mlatit Rusaky pres pazoury ihned jak je zacnou natahovat za sve hranice je zivotni nutnost. Ale to hodnoceni USA je nedostatecne, protoze to byli i oni, kteri podporovali islamske skupiny v boji proti rozpinani komousu na strednim vychode, ze jim prerostli pres hlavu je jejich problem i nas. Necitlivost dialogu jednani, politickych tlaku za vlady 'prostacka z Texasu' oproti 8 letum, vlady Clintona je take nemozne zakryt. Co Clinton dokazal pri jednani s Koreou smetl pod stul Bush 1. projevem. Iraq zase od r. 98 Clinton zanedbal. Na valku, ktera vyrobila 2 mil. uprchliku, 100 tisic mrtvych to ale taky nebylo. Bush je valecny zlocinec. Uroven demokracie uvnitr USA jde dolu takovym tempem, ze zmanipulovat tenhle stat k nacionalismu je snadnejsi, nez si kdo domysli. Zmeny zakonu k totalite a nereakce na ne jsou zjevne.

lada 6.6.2007 9:31

Záměna presidentů

Opravdu , ale opravdu malá chybička se vloudila do  projevu G.W.Bushe. Našeho presidenta Klause Topolánka oslovil jmémem estonského presidenta. Kdo by si taky měl všechny ty pochlebovače  pamatovat.

http://www.whitehouse.gov/news/releases/2007/06/20070605-8.html

balthasar 6.6.2007 12:18

Re: Záměna presidentů

A proč by měl oslovovat někoho, kdo vůbec nebyl v sále?8-o

Standa 6.6.2007 9:18

Historik

by měl odpovědět na otázku zda je nebo není Amerika imperiem. "Úspěšnost George Bushe vidím v tom, že se nebál a nebojí bojovat proti silám, které ohrožují naši civilizaci.." Nejprve se jedná o americkou civilizaci a pak až o další. Jestliže jediný stát na světě mluví o tom, že všude na Zemi hájí své zájmy a zájmy svých obyvatel - není to imperiální přístup? Není imperiální přístup to, že američané k nám jezdí bez víz a my k nim ne? Otázek je hodně a je řada Američanů, kteří vidí ve své zemi imperium.

Uf 6.6.2007 13:13

Re: Historik

USA jsou samozřejmě imperium! Jde o to jaké! No - my bychom zřejmě potřebovali minci o třech až čtyřech stranách, abychom se rozhodli! USA, RUSKO, ČÍNA, nebo ISLÁM ? To je oč tu běží! Doufám, že se nikdo nediví, že zde nezmiňuji EU, i když mne to mrzí.

manbitch 6.6.2007 5:29

nechejme americky fundamentalismus tam, kam patri, do USA, ne v Evrope

V době, kdy se islamisté snaží destruovat všechno, co i jen vzdáleně pochází z evropské (křesťansko-judaistické) tradice

Sekularni Evropa davno opustila krestanske tradice a krestansko-judisticka tradice, jak uvadite,  je umela filosoficka konstrukce, ktera je blizsi Spojenym statum nez Evrope; fundamentalisticke krestanstvi nachazi odezvu a podporu v USA, nikoliv v Evrope, vyvoj moderni Evropy byl zalozen na helenistickych principech, ktere nahradily nabozenske.

Islamismus a stret civilizaci je moderni ideologie vypracovana  ve Spojenych statech, ktera nema a ja osobne doufam nikdy nebude mit ohlas v Evrope a mezi moderne uvazujicimi lidmi.

Pišta 6.6.2007 6:13

Re: nechejme americky fundamentalismus tam, kam patri, do USA, ne v Evrope

Takže podle vaší teorie je v podstatě jedno, jestli člověk žije v zemi ovládané křesťanskou filisofií nebo tam kde rozhodují imámové. Jedno jestli žije v komunismu nebo v demokracii hlavně když tam vládne ateismus.Zajímavý názor.Helenistická ani římská kultura nebyla ateistická ani náhodou. Ale to je asi detail.

manbitch 6.6.2007 6:37

Re: Re: nechejme americky fundamentalismus tam, kam patri, do USA, ne v Evrope

Odluka cirkve od statu je jeden z principu ceske statnosti a zejmena demokracie. Debatovat o tom, ktera nabozenska denominace je demokratictejsi, je bezvyznamne v tomto kontextu.

Borek@exil 6.6.2007 7:05

Re: Re: Re: nechejme americky fundamentalismus tam, kam patri, do USA, ne v Evrope

Machometánům je to jedno...jestli jste ateista, máte to u nich ještě víc rozlité....přečtěte si Korán. Já ho mám prostudovaný skrz naskrz, a říkám vám.....kandidátem na podříznutí jste tak jako tak, ať si o Americe myslíte co chcete.

VLK 6.6.2007 11:52

Re: Re: Re: nechejme americky fundamentalismus tam, kam patri, do USA, ne v Evrope

Krestanska tradice je neco podstatne vic nez fundamentalisticke krestanstvi. Pokud tyto dve veci povazujete za rovne, tak popirate matku svou a otce sveho.

Helenisticke principy nikdy nenahradily ty krestanske, nebot zde byly vzdy castecne obsazeny i v prvotnim krestanstvi, castecne po celou dobu vedle krestanstvi a nasledne pak doplnovaly krestanstvi v nekolika historickych vlnach. Ale vzdy to byly jen ty pokrokove stripky vybrane z helenisticke tradice temi, kterym se to prave hodilo. Skutecny helenismus byl od soucasneho evropskeho svetonazoru vzdalenejsi nez od toho fundamentalistickeho krestanstvi.

Chcete priklad? Kdo zavodil na starych olympijskych hrach? Cim jmenem a jakymi prostredky vystupovala neslovutnejsi prognosticka organizace? Jaka byla prava otroku? Jaka byla prava cizincu, barbaru? A cim jinym se stal clovek barbarem, nez svym puvodem a svou virou?

Neheroizujte si helenismus a nedemonizujte krestanstvi. Moderni demokracie je jina nez toto oboji, ale vychazi z obojiho. Priznejte si to. Nebot to je nejenom realny pohled evropskeho cloveka, ale i pohled islamisty, ten nerozlisuje ty, co se v ramci demokracie obraci zady ke krestanstvi a ty, co ho v ramci demokracie vyznavaji.

A po madridskych vlacich a londynskem metru se jen blazen odvazuje tvrdit, ze islamismus je neco, co se Evropy netyka.

ttt 6.6.2007 12:40

Re: nechejme americky fundamentalismus tam, kam patri, do USA, ne v Evrope

Obavam se, ze si to helenisticke obdobi prilis idealizujete. Byla to otrokoraska spolecnost, kde nabozenstvi (polytheisticke) hralo vyznamnou roli. (Mimochodem: staci si zajet do Recka a skoro vsude tam narazite na zriceniny chramu.) Renesance a podobne smery si z tohoto obdobi vybraly jen to, co se jim hodilo.

Islamismus a stret civilizaci je "ideologie", ktera vysvetluje pricinu mnoha soucasnych konfliktu. Bez jejich znalosti je tezke pochopit, proc se bojovalo v Kosovu, Cecne, Kasmiru, ...

proc si Pakistan a Indie vyhrozuji jadernymi zbranemi, proc Ahmadinejad hovori o vymazani sionistickeho Izraele z mapy, ... Samozrejme je mozne polemizovat s nekterymi tvrzenimi, ale jako celek je nelze ignorovat.