28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

OTÁZKA: Bude třetí světová?

My a naši spojenci pomáháme Ukrajincům humanitárně a i zbraněmi. Jinak by se statečný národ nemohl bránit silnějšímu. Je to jistě v pořádku a odpovídá to našim hodnotám a také obavám z imperiálních choutek Ruska. Pomalu se tak konflikt na Ukrajině stává opotřebovávací válkou Západu s Ruskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pospisil 28.1.2023 6:32

ad dělostřelecká převaha: stále existuje, ale je podstatně méně výrazná než v létě, kdy Rusi rozstříleli Severodoněck. Je tam jakýsi vývoj, Rusi nestřílejí tolik, kolik by možná chtěli. Jestli je důvod ten, že stálá palebná postavení se mohou stát (a stávají) cílem opětované palby z dalekonosných "západních" houfnic s delším dostřelem a HIMARSů nebo jestli je důvod ten, že Rusko pociťuje jisté problémy v tom, že nestíhá nahrazovat opotřebené hlavně, to je věcí k diskuzi. Ale fakt, že ta převaha je možná poloviční proti té letní, tady prostě je. A jestliže se převahu v této oblasti povedlo snížit na současnou úroveň, je třeba pracovat na tom, aby se snížila ještě víc.

P. Pospisil 28.1.2023 6:25

ad "zázračné" zbraně:

- Javeliny (a další ruční protitankové zbraně) a Bayraktary pomohly ubránit Kyjev

- dalekonosné houfnice pomohly zastavit postup Rusů na východě po dobytí Severodoněcku a Lysyčansku

- dodávky tanků ruského původu pomohly v útoku Charkov -> Kupyansk/Kremina

- HIMARS a dalekonosné houfnice pomohly ve vytlačení Rusů z Chersonu

Vlastně se dá říct, že každý z těch dodaných druhů zbraní odvedl pozoruhodný kus práce.

J. Kostelanský 28.1.2023 5:56

Vaše bezbřehá, až fanatická víra ve vítězství Ukrajiny je obdivuhodná. :-)

Co se týče Solidaru, najednou je z toho bezvýznamné město. Soledar je však důležitý, aby mohl být obklíčen Bachmut. Dobytí Bachmutu pak otevírá cestu k velkým městům Slovjansk a Kramatorsk, jež jsou součástí Doněcké oblasti. Kterou Rusko před několika měsíci anektovalo a považuje ji za součást Ruska.

Mimochodem, viděli jste někdy mapu Ukrajiny? Koukněte na ní a sledujte část Ukrajiny na levém břehu Dněpru. Na mapě tedy oblast napravo od Dněpru. A pak možná pochopíte důležitost Bachmutu i Soledaru.

A ještě jedna věc: důležitost měst ve válce se neposuzuje jen podle jejich velikosti. Ale také, jak důležité dopravní tepny přes ně vedou, Nejdůležitější jsou pak města, ve kterých jsou křižovatky takových tepen. Jako např. Bachmut. Což je zvláště důležité v případě Ukrajiny, kde je na jaře a na podzim půda rozbahněná a pro těžkou techniku takřka nesjízdná.

Mimochodem všiml jste si, jak málo se teď o vojně na Ukrajině píše? Děje se tak vždy, když se situace pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Když Ukrajina jede vpřed, tak jsou téměř všechny články o tom, jak mají Rusové na kahánku. V opačném případě je pak ticho po pěšině...

V. Mokrý 28.1.2023 4:25

Je dost těch, kteří dělají hodně proto, aby nakonec byla !!

V. Mokrý 28.1.2023 4:13

;-)

V. Mokrý 28.1.2023 4:12

:-)

V. Mokrý 28.1.2023 4:11

R^

P. Kazo 28.1.2023 3:53

Bude ;-(

J. Vintr 28.1.2023 2:43

Vždycky existuje rozumné řešení. Jen bohužel nejsou vždycky na patřičných místech rozumní lidé.

J. Vintr 28.1.2023 2:32

Proč bychom měli "my" vyhánět Rusy z Ukrajiny? Nás po tom nic není, to je jejich dvorek.

K. Machala 28.1.2023 1:47

Zatím postupovala poslední půlrok Ukrajina, i poté, co čtenáři putinských médií říkali cosi o Rusech někde u Mykolajeva/Nikolajeva. A pak přišel útěk ze záp břehu včetně Chersonu. 700 000 má UA ve zbrani, většina z toho je ale jen teritoriální obrana, ne na frontě. Rusko z těch pův 200 000 přišlo o většinu, zabiti nebo zraněni. Proto nedokázali obsadit víc než Soledar, malé město. 3000 tanků a 6000 bvp, to je ztráta, jakou nevyrobí Rusko jen tak rychle. Takže do čeho ty nově mobilizované posadí, na koně?

K. Machala 28.1.2023 1:37

V Luhansku a Doněcku jako oblastech bylo etnických Rusů menšina, pod 40 %.

J. Kostelanský 28.1.2023 1:29

... továrny na zbraně Rusové zničili. Ukrajina je odkázána výhradně na pomoc ze Západu.

Kolik vojáků Ukrajina může ještě zmobilizovat? Moc ne, pokud se jí nepodaří stáhnout ukrajinské muže ze zahraničí. Viděl jsem vícero videí, jak taková mobilizace na ukrajinský způsob teď vypadá - jako zatýkání nebezpečných zločinců. Ale ani ti se při zatýkání tolik nebrání jako tito "branci" - zločinci vědí, že je čeká "jenom" basa. To ukrajinské brance čeká s velkou pravděpodobností smrt a když budou mít štěstí, tak z bojů odejdou jako invalidi bez rukou či nohou.

Uvedl jsem něco nesprávně? Nebo je v mém komentáři nějaká nelogičnost? Jak říkával Cimrman, můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete udělat.

J. Kostelanský 28.1.2023 1:28

... ze západní části Ukrajinu na východ. Přitom by to pro ně nebyl problém. Z Běloruska je to coby kamenem dohodil. Poškodit silnici nebo železnici, a když konvoj zastaví, pak celý konvoj. Jak to dělali Amíci během první války v Iráku.

Pohádky o tom, že Rusové bojují jako za Stalina, že se valí na ukrajinské obránce v takovém množství, že je nestíhají střílet, jsou jen pohádky. Pokud by bojovali tímhle stylem, kolik vojáků z těch původních 200 tisíc by ruské armádě teď zůstalo?

Západní tanky toho taky moc nezmění. Je jich málo, ale hlavně se teď bojuje převážně na dálku - pomocí děl a houfnic, které mají podstatně delší dostřel (5 až 10 x) než tanky. Ukrajinci v současnosti jsou schopni vystřelit na Rusy max. několik tisíc střel za den, Rusové opačným směrem 20 000 až 60 000 tisíc za den. Plus k tomu mají kamikadze drony a GPS naváděné rakety. A určitě něco v záloze... K těm ukrajinským houfnicím: mají málo těch moderních, západních. A navíc - jako západní technika obecně - jsou sice high-tech, ale také velice háklivé na správné zacházení a údržbu. To Rusové mají jinou filosofii - high-tech důležité není, důležitá je jednoduchost a masovost výroby, nenáročnost na údržbu a - výdrž .

Obě strany boje u Soledaru pojmenovaly jako "mjasorubka" - tedy mlýnek na maso. Rusové aplikují teď taktiku jako z druhé světové: na dobývaná území včetně měst střílejí tolik střel, že z těch měst jsou jen ruiny. A území mimo obydlených oblastí vypadají jako měsíční krajina - jeden kráter vedle druhého. Jaká asi může být životnost ukrajinských vojáků v takových podmínkách? Spoléhat na to, že Rusům dojde munice, je bláhové. Mají dostatek surovin i lidí na výrobu tolik munice, kolik potřebují. Již před nějakými půl rokem Putin nařídil postupný přechod ruské ekonomiky do válečného režimu. Což jinými slovy znamená, že absolutní přednost má výroba munice a zbraní. Na straně druhé Ukrajina není teď schopna svými vlastními silami žádnou válečnou techniku vyrobit a ani opravit. Elektřiny je málo a továrny na zbraně Ruso

J. Kostelanský 28.1.2023 1:26

Již druhá věta článku svědčí o tom, že autor neví, o čem píše: "Vpád Ruska odsoudila většina civilizovaného světa, ale ne všechny země."

Co je to ten civilizovaný svět a co je to tá většina? Mám takový blbý pocit, že tím civilizovaným světem autor myslí svět západní, a ti ostatní jsou zkrátka necivilizovaní barbaři. Je to vidění světa očima antického Říma. Nakonec západní civilizace je pokračováním Římské říše.

A co je to ta většina? Je to Evropa (samozřejmě bez Ruska) + anglosaský svět (včetně N.Zélandu a Austrália) + Japonsko + Jižní Korea. Toť vše. Část světa, která čítá něco přes jednu miliardu obyvatel. A co zbylých 7 miliard lidí? Aha, to jsou ti necivilizovaní barbaři. Jen v Indii a Číně žijí 3 miliardy lidí - 3x více než v tom "civilizovaném" světě.

Ani na počet zemí to nesedí. Když to přeženu, v Evropě je to 50 států + USA + Kanada + Austrálie + Nový Zéland + Japonsko + Jižní Korea. Dejme tomu 60 států. Tedy max. 30 % všech zemí, co na Zemi jsou.

Na prohru Ruska v této válce bych moc nesázel. Uvedu několik čísel z NAŠICH novin: v září prý Ukrajina měla 700 000 vojáků, Rusové na Ukrajině kolem 200 tisíc. Rusové poté mobilizovali 300 000 záložníků, z nich víc než 200 000 ještě nebylo nasazeno, protože se pořád cvičí (zdroj: ukrajinský generál). Z Polska, Česka, Slovinska a dalších zemí Ukrajina dostala několik stovek tanků ruského původu - jen z Polska to bylo 200 kusů. Z USA to byly tisíce Javelinů a další tisíce Stingrů. Dále to byly desítky a desítky houfnic a desítky miliardy dolarů. Plus to nejdůležitější, o čem se u nás prakticky nemluví - ukrajinská armáda má on-line podporu zemí NATO při vyhledávaní a zaměřování ruských cílů pomocí družic.

Vzpomínejme, jaké "zázračné" zbraně měli zvrátit vývoj války na Ukrajině: javeliny, pak stovky tanků ruského původu, pak HIMARSy, pak Patrioty, A teď to mají být tanky západního původu.

Pokud jde o dodávky západních zbraní na Ukrajinu, Rusové zatím nevytáhli své eso z rukávu. Z nějakého důvodu ty zbraně neničí během jejich transportu ze západní části Uk

M. Grundmann 28.1.2023 1:02

Bohužel rozumné řešení neexistuje. Řada lidí nechápe, proč se na Ukrajině válčí, nebo spíš nechce pochopit, o co Rusům jde. V roce 1991 se Sovětský Svaz dobrovolně sám rozpustil a byla možnost vytvořit nový svět založený na spolupráci. USA však tuto cestu odmítly a nastoupily konfrontační protiruský kurz. Od roku 1997 je hlavním cílem ruské zahraniční politiky bránit se této konfrontační politice a šíření amerického vojenského vlivu ve východní Evropě. Hlavním bojištěm je po 25 let Ukrajina, USA se snaží do této země politicky a vojensky proniknout zejména prostřednictvím NATO, Rusko se snaží tomuto pronikání zabránit. Rusku se však rostoucí americké vojenské spolupráci zabránit nepodařilo a tak se rozhodlo na Ukrajině k zoufalému vojenskému zásahu.

Proniknutí na Ukrajinu je hlavním politickým cílem USA posledních 30 let a pro Rusko zase zabránění tomuto růstu vlivu. Obě země spolu takto válčí zejména kvůli rozšiřování NATO přes 25 let. Těžko se dá čekat, že by jedna strana tento boj na život a na smrt vzdala.

K. Nový 28.1.2023 0:27

Tak, tak.

L. David 28.1.2023 0:20

Pokud jsou na světě pitomci (jako ten náš Fialový), kteří vyhlašují válku, ač se jich na to nikdo neptal, tak běžným člověkem vytoužený mír může asi těžko nastat!!!!