25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

OTÁZKA: Bude třetí světová?

My a naši spojenci pomáháme Ukrajincům humanitárně a i zbraněmi. Jinak by se statečný národ nemohl bránit silnějšímu. Je to jistě v pořádku a odpovídá to našim hodnotám a také obavám z imperiálních choutek Ruska. Pomalu se tak konflikt na Ukrajině stává opotřebovávací válkou Západu s Ruskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 28.1.2023 17:08

Na Seznamu se objevil článek, který v nadpisu obsahuje zajímavou kombinaci slov "míroví štváči"....

J. Vintr 28.1.2023 17:02

Ukrajina jako samostatný stát tuším před rokem 1993 nikdy neexistovala....

P. Sura 28.1.2023 15:40

Území bylo odjakživa ruské a jmenovalo se Ukrajina. Vy jste kouzelnej ....

J. Jurax 28.1.2023 14:54

Ano.

Nicméně jakmile by došlo na ty samopaly, bylo by to zaručeně no win pro obě strany.

Je celkem jedno, zda budete prostřílen z kalašnikova nebo M4A1, což obé mimochodem nejsou definičně samopaly.

J. Jurax 28.1.2023 14:45

Jsa skeptik pravím, že třetí světová jednou bude. Nicméně soudím, že z války na Ukrajině nevzejde.

J. Vintr 28.1.2023 14:12

To území bylo odjakživa ruské. K Ukrajinské svazové republice je formálně připojili bolševici. Stejně tak Krym. Kdyby na Ukrajině vládli normální lidé, žádný problém by to nebyl. Když se ale k moci dostali fanatičtí nacionalisti, patologicky nenávidící Rusy, problémem se to stalo. Řešením není odstěhování lidí, kteří tam mají domov.

P. Sura 28.1.2023 14:03

Zajímavá otázka - " ....A co s těmi lidmi v Luhaňsku a Doněcku, kteří s ruskými kořeny nechtějí žít v prozápadní Ukrajině? ...."

Drží je tam někdo? Připadá vám spravedlivější kvůli nim odebrat to území Ukrajině a připojit k Rusku??

B. Rudolf 28.1.2023 13:37

Nemyslel jsem to tak, že bychom se k možnosti, že Putin zemře, měli upnout. Vaše námitka je naprosto oprávněná.

Putinova smrt by mohla otevřít dveře změně. Je zde určitá naděje, že by to mohla být změna k lepšímu. Ale máte pravdu v tom, že to může být i změna k horšímu. Nejvíce se přitom obávám toho, že by v Rusku mohl zvítězit skutečný banditismus (pro mne reprezentovaný lidmi jako Prigožin a Kadyrov). Proto jsem také proti tomu, aby Západ jakkoliv inicioval případný atentát na Putina. Ale naděje, že Putin brzy zemře v důsledku své rakoviny, je poměrně velká. Může to být pro Rusko a pro celý svět katastrofa (pokud v Rusku převezmou moc bandité), ale také to může být naděje, nové vedení bude moci válku ukončit (nebude to jeho prohra). I když tato naděje není až tak velká.

I. Lyčka 28.1.2023 13:22

Obávám se, že smrt Putina to nevyřeší. Má za sebou spoustu sobě podobných jestřábů a poslušnou Dumu, kteří mají podobné myšlení a názory, možná ještě horší.

B. Rudolf 28.1.2023 12:41

Ta hrozba (jaderné světové války) nad námi visí od prvního okamžiku, kdy jsme začali posílat zbraně Ukrajině. Jen si vzpomeňte, jak nám Putin a spol. vyhrožovali. Znamená to snad, že bychom měli přestat pomáhat Ukrajině a to i dodávkami zbraní? Ani náhodou. Problém s tímto typem vyděračů je ten, že jakmile jim začnete ustupovat, tak se už nezastavíte.

Pravdou je, že ruské vedení je asi šílené hrůzou z představy toho, že by se ruská vojska musela stáhnout z Ukrajiny a vypadalo by to tak, že Rusko prohrálo válku. A možná opravdu existuje hranice, kterou když překročíme, tak to nevydýchají a raději zničí budoucnost Ruska (rozpoutáním světové války) a značné části světa s ní.

Já osobně doufám, že Putin už brzy zemře. Mohlo by se tím hodně vyřešit. Nové ruské vedení by nemuselo mít příliš silné důvody pokračovat ve válce a mělo by to na koho svést. Díky válce by se ale do vedení Ruska mohli samozřejmě dostat ještě větší magoři než Putin. Můžeme jen doufat, že se to nestane.

D. Laurencikova 28.1.2023 12:13

Plnym pravem, pani Lukesova, nikdy bych si nedovolila neco takoveho napsat, kdybych si nebyla jiste a kdyby to nebylo spolehlive dolozitelne. Nasla jsem jeden zdroj cesky, ale muzu vam sem vlozit i par clanku z ruznych nemeckych novin.

Jsme ve válce! - Czech Free Press

I. Schlägel 28.1.2023 11:51

Západ má minimálně stejně kvalitní "samopal" jako Rusko. A rozhodně po něm nesáhne jako první.

H. Lukešová 28.1.2023 11:42

Také Vám přeji dobré ráno, paní Laurenčíková. Dík za tip, ač jsem němčinu na gymnáziu měla, hodně jsem ji bohužel pozapomněla... , ale naprosto Vám věřím.

D. Laurencikova 28.1.2023 11:35

Dobre rano, pani Lukesova. Ano, to Annalena Baerbock skutecne rekla. Ta Annalena Baerbock, ktera v Praze rekla i to, ze Nemecko bude podporovat Ukrajinu az do konce (at jakehokoliv), bez ohledu na to, co k tomu mini nemecti volici. Co na to rict? "Geliefert wie bestellt". Nemecko ma presne takove politiky, jake si zvolilo. Rv

Originalni ton Annaleny Baerbock: Annalena Baerbock - Wir führen einen Krieg gegen Russland - YouTube

H. Lukešová 28.1.2023 11:13

To vážně řekla? No Lavrov nebo nějaký jiný ruský politik(?) řekl, že by bylo potřeba denacifikovat Německo... V současnosti v Německu nacistický režim samozřejmě není, ale s řečmi, že je Německo ve válce s Ruskem, těm Rusům akorát nahrávají.

No a Putin při včerejší příležitosti k výročí 78.výročí osvobození Osvětimi, kam nebylo Rusko pozváno, pravil, že to byl hlavně Sovětský svaz kdo skoncoval s vyhlazováním Židů a jiných národů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-pripomnel-sovetsky-podil-na-ukonceni-holokaustu-a-utocil-na-kyjev/2317536

V. Mokrý 28.1.2023 10:37

;-(:-/;-(

V. Mokrý 28.1.2023 10:36

!

R^

D. Laurencikova 28.1.2023 10:16

R^

J. Vintr 28.1.2023 10:15

Podle toho, že Zelenského pochopové honí lidí na ulicích, aby je mohli odvléct do armády a podle toho, že se kyjevský režim začíná zajímat o to, jak dostat zpátky ty, kteří před ním utekli do západních zemí, to vypadá, že že mu už docházejí lidé, kteří se dají poslat do "mlýnku na maso". Znamená to také, že není čas tyto lidi vycvičit a udělat z nich vojáky. Takže jejich "bojová hodnota" bude nejspíš prakticky nulová.

D. Laurencikova 28.1.2023 10:14

Paprsek v temnotach, jeden z mala jakz takz rozumnych clanku k situaci na Ukrajine. "Situace je taková, že zaháníme klacky někoho, kdo má na zádech nabitý samopal a nechceme, aby po něm sáhl. (.......) Není to snadná situace a jen doufejme, že politici na obou stranách budou mít dost zdravého rozumu a pudu sebezáchovy". Tak presne tuto nadeji ja pri pohledu na nase politiky a pri poslechu toho, co hlasaji, absolutne nesdilim. Nejvyssi nemecka diplomatka, to nemehlo "Annalena Baerbock" sdelila dokonce na uzemi Evropske rady, ze "Nemecko se nachazi ve valce s Ruskem"! Takoveto vypovedi jsou diplomaticky super-GAU! Za normalnich okolnosti by Annalena Baerbock prave musela vyklízet svuj pracovni stul. Ale co je dnes jeste normani?

F. De Winter 28.1.2023 9:36

R^R^

P. Pepax 28.1.2023 9:28

R^ Souhlas, poraženými je Evropa a Ukrajina zejména.

F. Navrátil 28.1.2023 9:26

Konflikt USA a Ruska na území Ukrajiny má potvrdit světovou dominanci USA. Skutečným vítězem je však Čína a skutečným poraženým Evropa.

J. Kostelanský 28.1.2023 9:19

Zní to sice pěkně, ale rád bych věděl, odkud ty vaše informace pocházejí. Fronta je dlouhá několik set kilometrů - je tedy zřejmé, že intensita ostřelování závisí také od toho, na kolika místech se bojuje a na kolika je relativně klid.

O problémech Ukrajinců se západními houfnicemi se psalo i u nás, i když je asi jeden den, max. dva. 😀 S tím, že třetina z dodaných byla tehdy mimo provoz. Jak jsem již napal dřív, vyžadují o moc větší péči než ty ruské, na které byli ukrajinští vojáci zvyklí. A také mají omezení, co se týče počtu vystřelených nábojů za den, které Ukrajinci překračovali i třínásobně. Pak prý jako náboje 155 mm západních houfnic používali náboje ruské 152 mm, což životnosti také neprospívalo.

A ještě jedna poznámka: Nabyl jsem dojmu, který je stále silnější, že když Ukrajinci píšou o stavu ruské armády, moc si nevymýšlí. Jen popíšou stav a problémy ukrajinské armády a pak to shodí na armádu ruskou. Ty problémy s hlavněmi bych vnímal asi tímto způsobem. Zásadním problémem je logistika. Ukrajinci musejí své zbraně posílat na servis do Polska nebo Slovenska. Rusové mají své zázemí možná sto kilometrů od fronty - stačí mimo dostřel HIMARS-ů. A co se konkrétně těch hlavní týče, zcela jistě se dají s běžně dostupnou technikou vyměnit přímo na místě. Viděl jsem pár videí a byl jsem překvapen, jak je to snadné.

F. Svoboda 28.1.2023 8:38

" A co s těmi lidmi v Luhaňsku a Doněcku, kteří s ruskými kořeny nechtějí žít v prozápadní Ukrajině?" Po válce se našel výborný recept - kdo rozvracel republiku byl poslán do své domoviny. Takže pro tyto nové rozvraceče je na Sibiři místa dost. [>-][UA]

J. Havelka 28.1.2023 8:05

V článku mi dost chybí úvaha zda by se bývalo mohlo podařit odvrátit druhou světovou válku, kdyby tehdy Mnichov dopadl jinak. Analogie s dneškem je podle mě jasná.

J. Brei 28.1.2023 8:00

Ad Čína. Prý mají přísloví "Když se dva tygři perou, jeden je zabit a druhý těžce zraněn. Uvidíme, jak se tomuto třetímu tygrovi do budoucna povede.

J. Karza 28.1.2023 7:24

Bude. Vše k tomu spěje. Otázka času.

M. Boháček 28.1.2023 6:52

Voličom Pavla: Když politici už neusilují o mír, znamená to, že chystají válku, o které již rozhodli... Heinz Guderian.

P. Pospisil 28.1.2023 6:47

Neodpověděl jste na připomínku kolagy Machaly, tak ji zopakuji: Ukrajina snad Má 700 000 lidí ve zbrani, ale čést je domobrana, část je ve výcviku, část je mimo boj při rotcích. Na frontě v boji jich nebude víc než 150-200 tisíc.

A na otázku, co se stalo s těmi 200 000 Rusy, kteří začalu válku? Nu, na Ukrajině bude mnoho slunečnic. Třetina padla nebo byla zajata, třetina byla zraněna takovým způsobem, že si válku už pustí jen v televizi, části skončil kontrakt nebo vojenská služba a jsou doma (a doufají, že je brzy neodvedou znovu), pár jich tam asi ještě je.

Samozřejmě je třeba vzít v úvahu dva termíny řádných odvodů, které mezitím proběhly (každý asi tak 150 tisíc branců) a půlmilionová mobilizace. V žádném okamžiku invaze neměla Ukrajina početní převahu.