29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

OTÁZKA: Bude třetí světová?

My a naši spojenci pomáháme Ukrajincům humanitárně a i zbraněmi. Jinak by se statečný národ nemohl bránit silnějšímu. Je to jistě v pořádku a odpovídá to našim hodnotám a také obavám z imperiálních choutek Ruska. Pomalu se tak konflikt na Ukrajině stává opotřebovávací válkou Západu s Ruskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 28.1.2023 17:43

Je jistá pravděpodobnost, že po jaderných zbraních sáhne jako první ta strana, která bude prohrávat. Zatím to vypadá tak, že Rusko to nebude....

J. Jurax 28.1.2023 18:18

No, prohrávající Ukrajina po nich nesáhne zaručeně a formálně nezúčastněné, byť Ukrajinu podporující NATO v tomto případě taky ne.

P. Hák 29.1.2023 6:47

A my je zaplaťpánbůh nemáme. Jinak už by to nejspíš lítalo. Když si představím, jak nemohoucímu Zemanovi seberou jaderný kufřík a dají ho Fialovi, Rakušanovi a Černochové...

Opakovaně v poslední době děkuju osudu či Pánubohu, že jsme kolonie.

J. Jurax 29.1.2023 10:02

K poslední větě - já tedy ne.

J. Vintr 29.1.2023 12:50

Ukrajina není skutečnou druhou stranou konfliktu. Tou jsou Spojené státy. A ty se zřejmě nehodlají jen tak vzdát války, kterou se jim podařilo vyprovokovat. Jedině kdyby došlo k dramatické změně jejich vnitřní politiky, což je (naštěstí) docela pravděpodobné.

V. Kolman 30.1.2023 0:02

Patrně ještě navíc rychlejší a lepší mikroprocesory!!

D. Laurencikova 28.1.2023 10:14

Paprsek v temnotach, jeden z mala jakz takz rozumnych clanku k situaci na Ukrajine. "Situace je taková, že zaháníme klacky někoho, kdo má na zádech nabitý samopal a nechceme, aby po něm sáhl. (.......) Není to snadná situace a jen doufejme, že politici na obou stranách budou mít dost zdravého rozumu a pudu sebezáchovy". Tak presne tuto nadeji ja pri pohledu na nase politiky a pri poslechu toho, co hlasaji, absolutne nesdilim. Nejvyssi nemecka diplomatka, to nemehlo "Annalena Baerbock" sdelila dokonce na uzemi Evropske rady, ze "Nemecko se nachazi ve valce s Ruskem"! Takoveto vypovedi jsou diplomaticky super-GAU! Za normalnich okolnosti by Annalena Baerbock prave musela vyklízet svuj pracovni stul. Ale co je dnes jeste normani?

H. Lukešová 28.1.2023 11:13

To vážně řekla? No Lavrov nebo nějaký jiný ruský politik(?) řekl, že by bylo potřeba denacifikovat Německo... V současnosti v Německu nacistický režim samozřejmě není, ale s řečmi, že je Německo ve válce s Ruskem, těm Rusům akorát nahrávají.

No a Putin při včerejší příležitosti k výročí 78.výročí osvobození Osvětimi, kam nebylo Rusko pozváno, pravil, že to byl hlavně Sovětský svaz kdo skoncoval s vyhlazováním Židů a jiných národů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-pripomnel-sovetsky-podil-na-ukonceni-holokaustu-a-utocil-na-kyjev/2317536

D. Laurencikova 28.1.2023 11:35

Dobre rano, pani Lukesova. Ano, to Annalena Baerbock skutecne rekla. Ta Annalena Baerbock, ktera v Praze rekla i to, ze Nemecko bude podporovat Ukrajinu az do konce (at jakehokoliv), bez ohledu na to, co k tomu mini nemecti volici. Co na to rict? "Geliefert wie bestellt". Nemecko ma presne takove politiky, jake si zvolilo. Rv

Originalni ton Annaleny Baerbock: Annalena Baerbock - Wir führen einen Krieg gegen Russland - YouTube

H. Lukešová 28.1.2023 11:42

Také Vám přeji dobré ráno, paní Laurenčíková. Dík za tip, ač jsem němčinu na gymnáziu měla, hodně jsem ji bohužel pozapomněla... , ale naprosto Vám věřím.

D. Laurencikova 28.1.2023 12:13

Plnym pravem, pani Lukesova, nikdy bych si nedovolila neco takoveho napsat, kdybych si nebyla jiste a kdyby to nebylo spolehlive dolozitelne. Nasla jsem jeden zdroj cesky, ale muzu vam sem vlozit i par clanku z ruznych nemeckych novin.

Jsme ve válce! - Czech Free Press

F. Navrátil 28.1.2023 9:26

Konflikt USA a Ruska na území Ukrajiny má potvrdit světovou dominanci USA. Skutečným vítězem je však Čína a skutečným poraženým Evropa.

P. Pepax 28.1.2023 9:28

R^ Souhlas, poraženými je Evropa a Ukrajina zejména.

F. De Winter 28.1.2023 9:36

R^R^

V. Mokrý 28.1.2023 10:36

!

R^

F. Svoboda 28.1.2023 8:38

" A co s těmi lidmi v Luhaňsku a Doněcku, kteří s ruskými kořeny nechtějí žít v prozápadní Ukrajině?" Po válce se našel výborný recept - kdo rozvracel republiku byl poslán do své domoviny. Takže pro tyto nové rozvraceče je na Sibiři místa dost. [>-][UA]

V. Mokrý 28.1.2023 10:37

;-(:-/;-(

J. Havelka 28.1.2023 8:05

V článku mi dost chybí úvaha zda by se bývalo mohlo podařit odvrátit druhou světovou válku, kdyby tehdy Mnichov dopadl jinak. Analogie s dneškem je podle mě jasná.

P. Vavruch 28.1.2023 17:39

Analogie Mnichove s dneškem neexistuje.

J. Brei 28.1.2023 8:00

Ad Čína. Prý mají přísloví "Když se dva tygři perou, jeden je zabit a druhý těžce zraněn. Uvidíme, jak se tomuto třetímu tygrovi do budoucna povede.

J. Karza 28.1.2023 7:24

Bude. Vše k tomu spěje. Otázka času.

M. Boháček 28.1.2023 6:52

Voličom Pavla: Když politici už neusilují o mír, znamená to, že chystají válku, o které již rozhodli... Heinz Guderian.

D. Laurencikova 28.1.2023 10:16

R^

V. Mokrý 28.1.2023 4:25

Je dost těch, kteří dělají hodně proto, aby nakonec byla !!

P. Kazo 28.1.2023 3:53

Bude ;-(

J. Vintr 28.1.2023 2:32

Proč bychom měli "my" vyhánět Rusy z Ukrajiny? Nás po tom nic není, to je jejich dvorek.

V. Kolman 30.1.2023 0:14

Vintře.

NIKDO!! po nás nechce, abychom vyháněli Rusy z Ukrajiny - to je jen vaše bujná fantazie.

A s tím "jejich" dvorkem:

21. srpna 1968 si Rusové (+ další 4 do počtu - abyste mě nechytal za slovo) ten "jejich" dvorek nějak popletli s NAŠÍM!!!!!! dvorkem.

K. Machala 28.1.2023 1:37

V Luhansku a Doněcku jako oblastech bylo etnických Rusů menšina, pod 40 %.

J. Kostelanský 28.1.2023 1:26

Již druhá věta článku svědčí o tom, že autor neví, o čem píše: "Vpád Ruska odsoudila většina civilizovaného světa, ale ne všechny země."

Co je to ten civilizovaný svět a co je to tá většina? Mám takový blbý pocit, že tím civilizovaným světem autor myslí svět západní, a ti ostatní jsou zkrátka necivilizovaní barbaři. Je to vidění světa očima antického Říma. Nakonec západní civilizace je pokračováním Římské říše.

A co je to ta většina? Je to Evropa (samozřejmě bez Ruska) + anglosaský svět (včetně N.Zélandu a Austrália) + Japonsko + Jižní Korea. Toť vše. Část světa, která čítá něco přes jednu miliardu obyvatel. A co zbylých 7 miliard lidí? Aha, to jsou ti necivilizovaní barbaři. Jen v Indii a Číně žijí 3 miliardy lidí - 3x více než v tom "civilizovaném" světě.

Ani na počet zemí to nesedí. Když to přeženu, v Evropě je to 50 států + USA + Kanada + Austrálie + Nový Zéland + Japonsko + Jižní Korea. Dejme tomu 60 států. Tedy max. 30 % všech zemí, co na Zemi jsou.

Na prohru Ruska v této válce bych moc nesázel. Uvedu několik čísel z NAŠICH novin: v září prý Ukrajina měla 700 000 vojáků, Rusové na Ukrajině kolem 200 tisíc. Rusové poté mobilizovali 300 000 záložníků, z nich víc než 200 000 ještě nebylo nasazeno, protože se pořád cvičí (zdroj: ukrajinský generál). Z Polska, Česka, Slovinska a dalších zemí Ukrajina dostala několik stovek tanků ruského původu - jen z Polska to bylo 200 kusů. Z USA to byly tisíce Javelinů a další tisíce Stingrů. Dále to byly desítky a desítky houfnic a desítky miliardy dolarů. Plus to nejdůležitější, o čem se u nás prakticky nemluví - ukrajinská armáda má on-line podporu zemí NATO při vyhledávaní a zaměřování ruských cílů pomocí družic.

Vzpomínejme, jaké "zázračné" zbraně měli zvrátit vývoj války na Ukrajině: javeliny, pak stovky tanků ruského původu, pak HIMARSy, pak Patrioty, A teď to mají být tanky západního původu.

Pokud jde o dodávky západních zbraní na Ukrajinu, Rusové zatím nevytáhli své eso z rukávu. Z nějakého důvodu ty zbraně neničí během jejich transportu ze západní části Uk

J. Kostelanský 28.1.2023 1:28

... ze západní části Ukrajinu na východ. Přitom by to pro ně nebyl problém. Z Běloruska je to coby kamenem dohodil. Poškodit silnici nebo železnici, a když konvoj zastaví, pak celý konvoj. Jak to dělali Amíci během první války v Iráku.

Pohádky o tom, že Rusové bojují jako za Stalina, že se valí na ukrajinské obránce v takovém množství, že je nestíhají střílet, jsou jen pohádky. Pokud by bojovali tímhle stylem, kolik vojáků z těch původních 200 tisíc by ruské armádě teď zůstalo?

Západní tanky toho taky moc nezmění. Je jich málo, ale hlavně se teď bojuje převážně na dálku - pomocí děl a houfnic, které mají podstatně delší dostřel (5 až 10 x) než tanky. Ukrajinci v současnosti jsou schopni vystřelit na Rusy max. několik tisíc střel za den, Rusové opačným směrem 20 000 až 60 000 tisíc za den. Plus k tomu mají kamikadze drony a GPS naváděné rakety. A určitě něco v záloze... K těm ukrajinským houfnicím: mají málo těch moderních, západních. A navíc - jako západní technika obecně - jsou sice high-tech, ale také velice háklivé na správné zacházení a údržbu. To Rusové mají jinou filosofii - high-tech důležité není, důležitá je jednoduchost a masovost výroby, nenáročnost na údržbu a - výdrž .

Obě strany boje u Soledaru pojmenovaly jako "mjasorubka" - tedy mlýnek na maso. Rusové aplikují teď taktiku jako z druhé světové: na dobývaná území včetně měst střílejí tolik střel, že z těch měst jsou jen ruiny. A území mimo obydlených oblastí vypadají jako měsíční krajina - jeden kráter vedle druhého. Jaká asi může být životnost ukrajinských vojáků v takových podmínkách? Spoléhat na to, že Rusům dojde munice, je bláhové. Mají dostatek surovin i lidí na výrobu tolik munice, kolik potřebují. Již před nějakými půl rokem Putin nařídil postupný přechod ruské ekonomiky do válečného režimu. Což jinými slovy znamená, že absolutní přednost má výroba munice a zbraní. Na straně druhé Ukrajina není teď schopna svými vlastními silami žádnou válečnou techniku vyrobit a ani opravit. Elektřiny je málo a továrny na zbraně Ruso