19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

OTÁZKA: Bude třetí světová?

My a naši spojenci pomáháme Ukrajincům humanitárně a i zbraněmi. Jinak by se statečný národ nemohl bránit silnějšímu. Je to jistě v pořádku a odpovídá to našim hodnotám a také obavám z imperiálních choutek Ruska. Pomalu se tak konflikt na Ukrajině stává opotřebovávací válkou Západu s Ruskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Suchodol 28.1.2023 22:53

Presne tak,.....o tomhle komplotu nedodrzet Minske dohody nevi v Cechach skoro nikdo. Media stydlive mlci. Ale hlavne, ze ted mame generala. Ten to vsechno zaridi, jako kdysi general Syrovy.

V. Suchodol 28.1.2023 22:51

Vubec bych se nedivil, kdyby vypukla. Tahle "proxy" valka mezi Zapadem a Ruskem se diky NATO strategii "Drang nach Osten" muze hodne blbe vybarvit. Ovsem rikejte to takovym hlupakum, jakym je treba zelena ministryne zahranici Nemecka Annalena Baerbock. Ta to ve sve diplomaticke osvicenosti prohlasila na plnou hubu. S takovymi skvelymi "politiky", natoz s temi v Bruselu tohle vsechno nemuze dobre dopadnout.

K. Wágner 28.1.2023 21:47

Německé a ruské tanky se proti sobě postaví poprvé od roku 1945 ;-)

M. Pivoda 28.1.2023 21:30

Zkuste si představit, k čemu by asi došlo v Rusku, kdyby, nějakým zázrakem, Rusko prohrálo současnou válku.

Prozradím vám, k čemu, dle Wikipedie. došlo v roce 1825 (https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bkabrist%C3%A9). a co následovalo po prohrané vzpouře Děkabristů.

Pak ruský car upevňoval svou moc. Krutě. Vydrželo mu to téměř jedno století, aby pak naopak byla vyvražděna celá carská rodina během VŘSR. Všichni!

Ve Velké Británii svého odstaveného krále nezabili, jen ho odsunuli na funkci "reprezentace Velké Británie". Což královna Alžběta II dodržovala důsledně. Dokud to tedy šlo.

J. Vintr 28.1.2023 20:55

Vy nevíte o prohlášení Merkelové, Hollanda a Porošenka, že Minské dohody byly jen podvod, že který měl obalamutit Rusko a poskytnout Ukrajině čas se připravit na válku?

B. Rudolf 28.1.2023 20:39

Švejk by vám dokonce přesně řekl, jak dlouho bude třetí světová válka trvat. "Druhá světová válka trvala šest let. No a dnes je lidstvo o polovinu chytřejší, takže třetí světová válka bude trvat pouze tři roky."

B. Rudolf 28.1.2023 20:35

To říká většina vrahů, že je oběť provokovala a nedala jim šanci jednat jinak.

B. Rudolf 28.1.2023 20:33

Jeden z bývalých šéfů CIA Rusy nenápadně upozornil na to, že v případě použití jaderné bomby z ruské strany, by NATO pravděpodobně odpovědělo velkou konvenční silou a to zničením ruské armády na Ukrajině a ruské černomořské flotily. Rusové to moc nekomentovali, takže (přestože je ten pán na penzi) ho asi vzali vážně.

J. Vintr 28.1.2023 20:30

Ano, ta válka je nopochybně tragédie a může z ní vzejít ještě něco mnohem horšího. Ale vinu na ní mají jednoznačně Američani, kteří ji dlouhodobě připravovali a v podstatě nedali Rusům šanci jednat jinak. Američani ji také mohou kdykoliv velmi snadno ukončit. Jenže to by znamenalo, že přijde vniveč všechno, co do toho už investovali....

B. Rudolf 28.1.2023 20:28

Západ je velmi opatrný z hlediska toho, aby se válka přesunula na území, které bylo ruské už před rokem 2014. Myslím si a jsem dost pevně o tomto přesvědčený, že dodávky západních zbraní jsou vázány na podmínku, že nebudou použity k dobývání ruského území (před r. 2014).

Putinova smrt by mohla k ukončení války napomoci, ale zdaleka to není jisté. Je to reálně možné, ale s nevelkou pravděpodobností (pravděpodobnost subjektivně odhaduji na 30% - 40%). Pokud je někdo (Putin) fanatický magor, tak s tím tajné služby toho moc nenadělají. Jediná možnost byla (ale ta už se zřejmě propásla), že by si ho Rusové zastřelili sami.

Výsledek války se těžko odhaduje. Rusům postupně dojde, že Západ v dodávkách zbraní Ukrajině nejenže nepoleví, ale že bude stále smělejší. Jestli nakonec nějaká část ukrajinského území z doby před ruským zabráním Krymu nezbude přece jen Rusku, netuším. Ale myslím si, že tím nejpodstatnějším, co Západ Rusku nabídne, bude územní celistvost Ruska z hlediska hranic před r. 2014.

V. Kolman 28.1.2023 20:03

Asi by to tak bohužel skutečně dopadlo:-(:-(:-(

Nebylo by vítězů ani poražených v širokém evropském (a severoamerickém) okolí výbuchů - při použití strategických jaderných zbraní.

Pseudovítězové by trávili zbytek života v protiatomovém krytu o konzervách, při umělém osvětlení a zatuchlém filtrovaném vzduchu. Nezáviděl bych jim takové živoření.

P. Brecík 28.1.2023 19:44

Autore - každý ví, že válka začala v r. 2014. Po Majdanu - financ. USA 500.000.000 se podepsal papír o urychlených volbách. Berkut odešel do kasáren a banderovci se samopaly vešli do [UA] parlamentu. Zák. č. 1 = Zákaz Ruského jazyka ;-€ v zemi, kde 50% obyv., včetně šaška Jewelského mluví rusky. dále to známe - cokoliv [UA] podepsala, to nedodržela. Ale vinník je Rusko, jak jinak.

B. Rudolf 28.1.2023 19:24

Vedení NATO je velmi opatrné, protože nechce rozpoutat třetí světovou válku. Ale "šílení hrůzou"? Kde to žijete?

O. Vašíček 28.1.2023 18:45

Bohužel si nedovedu představit "rozumné" ukončení války. Každá strana do toho vložila hodně prostředků a stálo to hodně zbytečných životů.

Nikdo nemůže prohrát! A nejsem si jist, že by smrt Putina k něčemu vedla.

Jak by si představujeme vítězství Ukrajiny? Vytlačení Ruské armády ze svého území? Co pak? Jak poslední ruský voják přejde hranice, tak se přestane střílet? Bude se to kontrolovat dle GPS? Rusi už nebudou střílet ze svého území na Ukrajinu? Bude Ukrajina střílet na Ruské území? Kam budou muset "tlačit'" protivníka, aby skončila válka? Bude západ i pak podporovat Ukrajinu a dodávat zbraně a munici? Nehrozí, že jakmile bude válka přesunuta na Ruské území, nebude Čína naplno podporovat Rusko? Bude si to moct západ dovolit? Už nyní jsem na pokraji ekonomických a výrobních sil vojenského průmyslu.

Jak by vypadalo vítězství Ruska? Obsazení a obrana Luhanska a Doněcka? Propojení Krymu s Ruskem? Je možné, aby tento stav někdy Ukrajina akceptovala? Kdo k tomu Ukrajinu donutí? Pokud to bude podmínka podpory Ukrajiny, tak se jedná o stejnou zradu jako byl Mnichov pro nás.

Tato válka nemá a nemůže mít "rozumné" řešení a nikdy k ní nemělo dojít. A její rozpoutání je největší přešlap tajných služeb všech zainteresovaných mocností. A obrovská katastrofa pro všechny pozůstalé a ztracené životy na obou stranách. Škoda je každého mladého života. A ti kluci spolu nechtějí bojovat na žádné straně. O tom jsem skálopevně přesvědčen, že pokud by se potkali např. na dovolené na Krymu za "normálních" okolností, tak spolu klidně budou pít v tamních hospodách.

J. Vintr 28.1.2023 18:43

Nebyli to (v drtivé většině) žádní Stalinovi kolonisti. Na území dnešní Ukrajiny se dějiny dost vyřádily, takže obyvatelstvo je tam dost pomíchané. Každopádně rodným jazykem VŠECH Ukrajinců, narozených před rokem 1991 je ruština. Ukrajinština existovala jen na úrovni místního nářečí, kterým se mluvilo jen na části území a úřední řečí se stala až po vzniku dnešního ukrajinského státu, kdy začala být silně prosazována, takže se jí většina obyvatel musela začít teprve učit. "Praví" Ukrajinci se od Ukrajinců ruského původu poznají prakticky jen podle příjmení.

O. Vašíček 28.1.2023 18:28

V několika věcech s Vámi souhlasím. Úmyslná protiruská politika byla do očí bijící a v podstatě nesmyslná. Je pravda, že se jedná o totalitní "demokracii", ale Rusko asi jinak fungovat neumí. Navíc, západ se "přátelí" a obchoduje s podstatně horšími vládami a zeměmi.

Nechápu, co to znamená vliv USA a jak to ohrožuje Rusko. A asi největší úspěch americké špionáže je přesvědčit Putina, že v případě rozšíření NATO k hranicím Ruska by bylo okamžitě napadeno. Přitom v "našich" západních podmínkách to není tak jednoduché, jako v ostatních diktátorských režimech. I když některá "napadení" byla úspěšná a schválená "demokratickými" vládami. Např. napadení Iráku apod. pod záminkou výroby zbraní hromadného ničení. A když se žádné nenašli, tak už bylo pozdě. Nebyl nikdo, kdo by mohl podat mezinárodní žalobu. :-) Nevýhoda je, že se to dá použít v omezeném množství a tak každá další válka se rozpoutává hůře a hůře. A to nemluvím o ceně", která se za to platí - vždy dojde k zvýšení vlivu levice a progresivismu.

Těžko můžete napadnout Rusko se stejnou výmluvou, že by mohl mít ZHN. Je to stát, o kterém se ví, že je má a že je vyvíjí a vyrábí. To by tady neprošlo. :-)

Proto bylo jednodušší přesvědčit diktátora o nebezpečí napadení, aby sám rozpoutal válku. Jednoduché a účinné. A teď se dá vždy zdůvodnit případné zapojení do války za účelem obrany před agresorem.

J. Jurax 28.1.2023 18:18

No, prohrávající Ukrajina po nich nesáhne zaručeně a formálně nezúčastněné, byť Ukrajinu podporující NATO v tomto případě taky ne.

J. Jurax 28.1.2023 18:14

No, pokud by je opravdu použili, budiž pánbu milostiv i nám ... aby se potomci jednou neučili, že mimo Moskvy a Sankt-Petěrburgu taky byla velká města Praha, Berlín, New York ...

V. Kolman 28.1.2023 18:03

Sajůz něrušímij respůblik SVABÓDNYCH, splatíla na věky vělikája rus......

Těmito slovy začíná ruská hymna - šťastná to země, šťastní to lidé.

(každý ať si to přebere jak chce)

V. Kolman 28.1.2023 17:53

....my máme těch klacků více....???

Omyl! My máme kromě klacků i ten samopal!!!!!!

A "oni" se mají setsakramentsky rádi, z čehož usuzuji, že ten "jejich samopal" zůstane nepoužitý.

A pokud by ho neuváženě použili, pak jim buď Pán Bůh milostiv. Potomci by se učili o tom, že kdysi existovala velká ruská města jménem Moskva, Leningrad....

:-(:-(:-(:-(:-(:-(

P. Sura 28.1.2023 17:52

Ti Rusové,co jsou Ukrajinci, byli původně Stalinovi kolonisti, stejně jako naši Němci byli kolonisti Karla IV. Na rodil od tech Němců ti Rusové tam měli už držet území.

J. Vintr 28.1.2023 17:46

Chodit tak daleko do minulosti je samozřejmě pitomost. Relevantní je doba, která má ještě žijící pamětníky, nebo jejich přímé předky.

J. Vintr 28.1.2023 17:43

Je jistá pravděpodobnost, že po jaderných zbraních sáhne jako první ta strana, která bude prohrávat. Zatím to vypadá tak, že Rusko to nebude....

P. Vavruch 28.1.2023 17:39

Analogie Mnichove s dneškem neexistuje.

P. Sura 28.1.2023 17:38

Velkomoravská říše taky vypadala ninak.

J. Vintr 28.1.2023 17:36

Bolševici museli ten obrovský Sajuz nějak rozčlenit na menší správní celky... Jen tak mimochodem, velká část dnešní Ukrajiny patřila do konce druhé světové války Polsku. A kus taky Maďarsku, Rumunsku a Československu....

P. Vavruch 28.1.2023 17:34

"Drží je tam někdo?" je hloupoučké.

P. Hák 28.1.2023 17:21

Mám dotaz. Je Institute for Study of War putinské médium?

P. Sura 28.1.2023 17:12

A kde se vzala, tu ze vzala, asi si jivymysleli ....

J. Vintr 28.1.2023 17:11

Rusi na celé čáře vyhrávají. Šílení hrůzou musí být spíš váleční štváči ve Washingtonu a Pentagonu, protože jim reálně hrozí, že budou muset zdůvodnit proč vyhodili stovky miliard do podniku, od začátku odsouzeného ke krachu....