19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

OSOBNOSTI: Čtvrtá odmocnina

V jednom komentáři k premiérově televizním vystoupení o zkrocení cen energií jsme si mohli přečíst, že „Fialův projev k národu byl čtvrtou odmocninou Churchilla.“ Moje bezprostřední reakce byla dvojí: 1. „Přesně tak.“ a 2. „No a co?“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 23.9.2022 10:31

Hraběcí rady .... pane Harvánku, copak taky patříte k lidem, kteří si začnou plést svetr až když jim je zima? Vy jich nemáte několik ve skříni, stačí jen vyndat z regálu?

L. Harvánek 23.9.2022 10:40

No já mám přiměřenou zásobu svetrů ve skříni. Ale mám také na příští zimu zásobu dřeva i uhlí, abych zimu přečkal.

J. Vintr 23.9.2022 17:33

Bohužel nepůjde ani zdaleka jen o topení na zimu....

T. Hraj 23.9.2022 8:55

Ano, je to schizofrenní nazývat Putina Hitlerem (tj. ultimátním zlem) a současně s ním dělat business a očekávat dodržování obchodních dohod (prý nás vydírá, když je nedodržuje;-D).

Příčinu tohoto (morálního) marasmu ale autor demagogicky zcela pominul. Tou je evropská (především Německá) energetická koncepce, založená na "zeleném" fanatismu "záchrany" klimatu, který zcela ignoruje fyzikální a technickou realitu.

J. Vintr 23.9.2022 9:01

To není morální marasmus, ale ekonomická sebevražda. Spustil se dominový efekt, který zbourá všechno, co tvořilo náš svět.

L. Harvánek 23.9.2022 9:11

Já bych to definoval spíš jako zelený fašismus.

V. Novak 23.9.2022 9:49

Zejména když s porušováním těch dohod jsme začali my, tedy USAEU...

P. Diviš 23.9.2022 10:47

My? Vy!

M. Hoblík 23.9.2022 8:39

Naši politici se neostýchají být Thajwanci a Ukrajinci, jenom aby se proslavili. Jako blbci...

D. Stirsky 23.9.2022 8:12

No, musím hodně souhlasit. Potrefené husy zde kejhají o stošest. Čili autor uhodil hřebík na hlavičku. A to si nemyslím, že slušný ale nevýrazný Fiala je dar z nebes. Vážení! Přiznejme si, že bychom moc rádi, většina z nás včetně mě, kdyby se ta tam na východě nějak uplichtilo a kdybychom zase mohli mít svůj smrádek a teploučko. Já si to klidně přiznám. “Máte tady teploučko, kamna vám nekouřejí, jen toho zelí mohlo bejt víc.” To řekl Švejk v Putimi. A to jsme i mnozí z nás. Pojem “Čecháček” zavedl Václav Černý. Jeho “Paměti” jsou sebestředné, namyšlené, karatelské ale velmi, velmi zajímavé a poučné. Černý zažil GESTAPO, tak měl na ono kárání nárok. My se dělíme z 15 stupňů v obýváku. V Leningradu i v Berlíně chodili za války lidé na koncerty i s dekami a kožichy, v sálech bylo pár stupňů nad nulou,

T. Diblík 23.9.2022 8:22

Čeština je dost bohatý jazyk, aby se to hnusné slovo nemuselo používat. Prof. Václava Černého si vážím, Paměti mám v knihovně, ale na trvám na svém.

J. Vintr 23.9.2022 8:58

V tom Leningradě se za války poměry pro život asi nezhoršily tak dramaticky, jako to čeká nás. Lidé tam na bídu a nedostatek byli už zvyklí, protože od bolševického puče tam nikdy nebylo o moc líp. Nás z našeho současného blahobytu čeká mnohem větší pád.

T. Hraj 23.9.2022 9:10

Britové nebo Rusové v Leningradě bojovali za jednoznačně správnou věc a to vědomí jim dávalo sílu a spojovalo je (podobný spirit byl ale i v ČSR když měla být vyhlášena mobilizace).

Po nás se ale dnes chce, abychom "bojovali" (zatím jen snížili svůj komfort) za arogantní a idiotskou "zelenou" ideologii. ČR není fakticky energeticky závislá na Putinovi. Ta závislost je ale bohužel zprostředkována přes Německo a EU (Lipská burza, EU zelené direktivy a závazky...). Kůži tedy máme nasazovat za rozhodnutí, se kterými nesouhlasíme. Odpor proti tomu tedy není žádné čecháčkovství.

Pokud namítnete, že se ale sami na těch "zelených" kravinách podílíme (tj. volíme ty kteří to dělají), tak uznávám, že máte bohužel do značné míry pravdu.

F. Navrátil 23.9.2022 8:05

Autor by měl mluvit sám za sebe a ne jako oikofob nálepkovat občany jako 'čecháčky". Projev premiéra vyzněl jako blábol ne proto, že by vyzýval churchillovsky k obětem a ke skromnosti. Vyzněl jako blábol proto, že fialová vláda používá konflikt na Ukrajině jako kouřovou clonu vlastní neschopnosti a nechuti cokoliv dělat. Na rozdíl od okolních států, které hledají a mnohdy nacházejí východiska z energetické krize, kterou zeleným bláznovstvím a sankcemi vyvolal Brusel sám na sebe.

P. Pepax 23.9.2022 9:13

R^ souhlas.

P. Dvořák 23.9.2022 8:04

Novinky dnes: "Šokovaným Němcům přicházejí nové zálohy na plyn, až 35krát vyšší."

To jsem zvědav, kdo vystoupí před Němci a řekne jim: že je čeká zmrzlý POT, ztuhne jim KREV A vyschnou SLZY."

Kolikátá to asi bude odmocnina pro ně a potom i pro nás?

R. Langer 23.9.2022 8:13

No, vždyť o to jim přece celou dobu šlo. ;-)

P. Dvořák 23.9.2022 8:48

Myslím si, že jim nedošlo, kam až to dojde. :-)

T. Hraj 23.9.2022 9:28

;-DR^

Přesně tak. Vždyť zelení se netajili s tím, že drahé energie jsou jejich cílem. To je mimochodem celý smysl CO2 povolenek, zdražit energii z fosilních zdrojů na(d) úroveň té z občasných - a mít tak energii obecně dražší. Nechápu, proč Němci neslaví.

J. Vintr 23.9.2022 11:10

Jenže ty drahé energie spustily dominový efekt, který nejspíš zbourá všechno, na čem je založena existence současné společnosti. Tohle je cíl globalistů. Drasticky snížit počet lidí na této planetě a udělat z toho zbytku žebráky.

D. Uhlár 23.9.2022 7:46

Za toho čecháčka budiž proklet, arogantní povýšenče. Ať už si o sobě myslíš jak chceš vysoko, jsi jen duševní z lejna smrad, na stejné úrovni s ubožáky, kteří se honosí výrazy typu russáci nebo ukáčka.

T. Diblík 23.9.2022 7:20

Vy do nás Čecháčkem, já do Vás Eisnerem.

Slovo jako stvořené na důkaz, že mohou být na světě i zdrobněliny odporné. Slovo v nedobrém smyslu, sebemrskačské a masochistické. Vím sic, dobře vím, a dovedl bych toho uvést i příklady: vyšlo už i z per drahých i mně, zaznělo už i z úst mužů, které bolela přízemní malost, slamostrusná okresnost jejich okolí, žabomyšiáda života, který viděli kolem sebe. Ale daleko častěji - tak za protektorátu - jsem to slovo četl od lidí nanicovatých, od podlců. Oháněli se tím slovem, aby stáhli lidi své krve tam, kde oni sami vězeli odjakživa.

(...)

Nenávidím to slovo, tu lotrovskou zdrobnělinu Čecháček, a bylo by dobře, kdybyste je nenáviděli se mnou; neboť kdekoli zazní, bude pravděpodobnost 99:1, že zazněla z úst skutečného Čecháčka, tedy tvora, jehož každé dechnutí by mělo být políčkem pro každého Čecha.

Čeština poklepem a poslechem, 1948

P. Hák 23.9.2022 6:47

Fiala a Churchill? Jo, pane autore, je tu pár rozdílů.

1) Churchill byl na vládu připraven. Fiala ne.

2) Churchill se zajímal o lidi a chodil mezi ně; na prohlídce bombardovaného Londýna se rozplakal. Fiala... raději bez komentáře.

3) Churchill a jeho zastánci spoléhali na Brity, ani ve snu by je nenapadlo národ urážet. Fialovi příznivci vlastním národem pohrdají.

4) Churchillova vláda pracovala na principu národní jednoty. Nevymlouvala se neustále na předchozí vládu. Jejím hlavním cílem nebylo poslat předchozího premiéra do vězení.

5) Churchill byl lidem oblíben.

6) Churchilla brali spojenečtí politici vážně.

J. Novak 23.9.2022 6:31

Fiala je pekny pokrytec.

Chce po nas setrit ale sam do leti do londyna vladnim letadlem a to se jeste musi prazdne vratit do Prahy a potom pro nej prazdne letet znovu.

R. Vacek 23.9.2022 6:01

Otázkou je proč se Fiala rozhodl nás zatáhnout do války. Proč jsme spolu s řadou dalších zemí nezůstali mimo konflikt a neapelovali na mírové řešení.

I když on to autor zmiňuje - vedeme ten nejpohodlnější způsob války - posíláme zbraně a umírají Ukrajinci.

Škoda jen, že se na to budeme koukat ve dvou svetrech. Kdyby se nám tuto šlamastiku podařilo vyřešit, tak budeme Ukrajině fandit klidně roky.

I. Pávek 23.9.2022 6:22

R^

J. Vintr 23.9.2022 7:08

Fiala evidentně jen slepě poslouchá příkazy z Bruselu. Otázka je, proč to dělá. Fyzicky ho k tomu nikdo nemůže nutit....

P. Hák 23.9.2022 7:51

Podle mne to dělat chce, nic nenasvědčuje tomu, že by byl nucen. Fiala mi přijde jako duší TOPák, který se řízením osudu dostal do role předsedy ODS.

J. Vintr 23.9.2022 8:47

V tom případě je ještě větší idiot než vypadá. Tohle může pro něj skončit také tím, že se do historie zapíše jako první náš politik, který byl zlynčován rozzuřeným davem.....

P. Hák 23.9.2022 9:24

Třeba netuší, že ho lidi ve skutečnosti nechtějí. Pokud bere informace z vládních médií (vypadá to tak), patrně se domnívá, že je génius milovaný všemi kromě pár agentů.