29.3.2024 | Svátek má Taťána


ODS: Příčiny krize

13.8.2013

Představy vedení ODS o příčinách její dnešní krize a o nových perspektivách

Podle Martina Kuby je situace složitá, ale příčiny a řešení jednoduché.

Viníkem je Topolánek.

Programově Topolánek opustil programové cíle ODS.

Vedl vládu vzešlou z volebního výsledku, který znamenal poměr mandátů ve sněmovně 100:100.

Jeho vláda zvyšovala daně, nesnížila schodek rozpočtu, nedělala ryzí pravicovou politiku a Topolánek nedokázal program ODS v koalici dostatečně prosadit.

Personálně nesmírně poškodil ODS, protože hovořil o "kmotrech".

Zavinil těmito řečmi ztrátu důvěry ODS.

Pan Kuba před třemi roky na mimořádném kongresu (ano, tenkrát se něco takového ještě smělo pořádat) v hotelu Clarion byl odmítnut Petrem Nečasem, novým leadrem ODS, jako osoba spjatá s jihočeským kmotrem Pavlem Dlouhým - nebylo to žádné tajemství, hovořil o tom kde kdo a delegáti kongresu dali jasně znát, jaký je jejich názor - podpořili Nečasův odpor k panu Kubovi, panu Dlouhému a jim podobným.

Ale cosi se velmi rychle změnilo.

Krátce po kongresu ODS prohlásila slovo "kmotr" a jeho užívání za "politický zločin". To není metafora, není to má interpretace, je to citát Petra Nečase. Chvilku se ještě směl používat náhradní termín "osoby z příšeří, které uplatňují svůj vliv v ODS, aniž nesou politickou odpovědnost", který ovšem nepopisoval aktuální stav, popisoval minulost, se kterou se ODS vyrovnala.

Problém ODS byl vyřešen rychle. Nezbavila se těch "osob v příšeří", ale dosadila je do funkcí, v kterých tu politickou odpovědnost nesly. A to až do takové míry, že se tentýž, před nedávnem nechtěný, Martin Kuba stal prvním místopředsedou ODS a členem Nečasovy vlády.

A vláda? Začala s převahou 118:82 mandátů ve sněmovně. Začala tím, že se ODS vzdala odpovědnosti za pro reformy nejdůležitější posty a předala je koaličním spojencům - finance zůstaly TOP 09, zdravotnictví a sociální věci rovněž TOP 09. Vnitro ABL a její politická divize, Věci veřejné. Totéž ministerstvo pro místní rozvoj. Totéž doprava. Rezorty nejen důležité pro reformu veřejných financí, ale asi shodou náhod rovněž rezorty, kterými protéká největší část rozpočtu. Některé z těchto rezortů byly předány opravdu podivně. Ministerstvo vnitra, nejdůležitější silový rezort, který kontroluje policii, dostal na starost Radek John, člen strany, která byla pobočkou soukromé bezpečnostní agentury, která podle jejích vlastních materiálů chápe vstup do politiky jako obchodní strategii a své politiky jako svou politickou sekci a která sledovala a odposlouchávala politiky ODS.

Je asi štěstí, že Radek John byl tak nekompetentní, jak byl, a tím bylo zabráněno ještě větším škodám.

Všech těchto rezortů se ODS zbavila ne proto, že by byla koaličními stranami vydírána. Tomu předešel vyjednávací tým ODS tím, že se nejdůležitějších reformních ministerstev, podle slov Petra Nečase, sám dobrovolně vzdal, koaličním partnerům je nabídl. Vydírání začalo až potom. A zároveň s ním začala plejáda střídání nekompetentních ministrů, ministři vnitra, ministři dopravy, ministryně obrany, která skončila po osmi dnech, aby byla povýšena na místopředsedkyni vlády a rozložila i svou vlastní stranu, která sama vznikla rozpadem té bezpečnostní firmy.

Do takto rozložené vlády byl Petrem Nečasem povolán pan Martin Kuba.

Vláda skončila skandálem beze zbytku využitým opozicí, která z něj "čerpá" síly až do dnes. A mezitím se zvyšovaly daně. A přijímaly se vládní návrhy zákonů, které by klidně mohla prosazovat vláda sociální demokracie. Ostatně s těmi, které po demisi Nečasovy vlády zůstaly v nedokončeném legislativním cyklu, se srovnala Zemanova vláda s takovou lehkostí, že je prakticky beze změny převzala do svého programu.

Kandidát ODS dostal od své strany takovou podporu, že jej v prezidentských volbách porazila i Táňa Fischerová. Pokud se během voleb někdo podíval na webový portál ODS, musel se, narozdíl od stránek jiných stran, které prezentovaly své kandidáty, k obrázku Přemysla Sobotky pracně probojovat. Na domovské stránce jej každý den vítal portrét místopředsedy Kuby a přehled jeho aktuálních úspěchů.

Mezi mými přáteli tehdy koloval vtip, že kdyby nějakou náhodou Sobotka vyhrál volbu a Kubovi se něco stalo, mohl by možná Sobotka být prezidentem.

Nakonec dezertovali dva poslanci - v obou případech spojeni s "osobami z příšeří". Byli vyloučeni z ODS a jejich vyloučení v televizi hodnotí nový úřadující předseda, Martin Kuba, tentýž, s kterým pro jeho spojení s jinými podobnými "osobami z příšeří" kdysi nechtěl spolupracovat tehdy nový a čerstvý předseda ODS Petr Nečas.

A ten v rozhovoru s Danielou Drtinovou oznámil, že viníkem všech těch peripetií ODS je hádej kdo?

Ano, Mirek Topolánek.

Porovnejme si činnost této vlády s tím, co je kladeno za vinu Topolánkovi:

Topolánek opustil programové cíle ODS.

Jeho vláda zvyšovala daně, nedělala ryzí pravicovou politiku a Topolánek nedokázal program ODS v koalici dostatečně prosadit.

Personálně nesmírně poškodil ODS, protože hovořil o "kmotrech".

Zavinil těmito řečmi ztrátu důvěry ODS.

A připomeňme si, že Topolánek vedl vládu, která vzešla z volebního výsledku, jenž znamenal poměr mandátů ve sněmovně 100:100.

A řešení? ODS se semkne. O tom, co ODS dělá, budou rozhodovat její orgány. Výměna těch orgánů nepřipadá v úvahu. Mimořádný kongres je zbytečný. Do předčasných voleb, které se budou (snad) konat někdy v listopadu, už ODS možná nepovede Mirka Němcová, která ještě před několika týdny měla plnou důvěru stranických orgánů ODS. O novém volebním leadrovi se teprve bude jednat. Paní Peake vedla rezort obrany alespoň osm dní, paní Němcová, kterou ODS ještě před pár týdny chtěla nominovat na pozici premiéra této země, těch osm dní možná už ani nedostane.

Už nemá dost důvěry, aby přirozeně jako leader pokračovala. O tom se teprve bude jednat. ODS o tom ještě nejednala.

Jednalo se o vyloučení pana Hrdličky a dvou poslanců, které si vedení ODS nedokázalo uhlídat. Trochu to připomíná minulou "očistu" ODS - tehdy byl obětován nepopulární starosta Jančík, dnes byl obětován nepopulární kmotr Hrdlička. Jako tehdy tím má obroda ODS skončit, kmotři jsou přeci věcí minulosti.

Jednat se naopak nebude o tom, proč má tato strana jít do voleb s prozatímním předsedou a proč mají pro stranu převratné politické změny, krizová situace uvnitř strany a předčasné volby proběhnout bez konzultace vedení s členskou základnou - ta má zůstat mimo hru a nemá dokonce ani o problémech diskutovat, špinavé prádlo se nepere na veřejnosti a stranu by to před volbami poškodilo.

Personální změny nejsou v této situaci vhodné, strana potřebuje stabilitu. Dnešní vedení ODS je totéž vedení, jaké vedlo ODS v těch posledních třech letech od posledních voleb, s výjimkou pana Kuby.

Ten byl do funkce místopředsedy povolán brněnským loňským kongresem, který, jak řekl pan Kuba, se tím vyrovnal s kmotrovskou minulostí a napravil reputaci ODS.

Petr Nečas po skandálu na funkci předsedy rezignoval, též aby napravil reputaci ODS.

A tak Martin Kuba povede ODS k novým zítřkům a bude jí vracet Topolánkem ztracenou důvěryhodnost.

ODS si připraví nový perfektně pravicový program, plný vznešených pravicových ideálů a návratů ke kořenům.

Bude jej prezentovat Martin Kuba, který byl pro tento účel s dostatečným předstihem vytažen z příšeří.

Pokud se podaří dosáhnout dohody s prezidentem Klausem, pak bude bývalý čestný předseda shlížet na voliče z modrých billboardů.

Možná, i to totiž patří to mezi věci, o kterých zasedání výkonné rady nerozhodlo a prezident Klaus se do funkce plyšového medvídka ODS příliš nehrne.

ODS je na nejlepší cestě k tomu, aby se - spolu s "osobami z příšeří, kteří uplatňují svůj vliv v ODS", neboli kmotry, jak je nazval Mirek Topolánek a zničil tím ODS - stala věcí minulosti i ona.

Jsem opravdu zvědav, jak se k tomu postaví členská základna ODS, která je jistě nadšena tím, jak se Kubovi a ostatním leaderům ODS už více než tři roky daří likvidovat Topolánkem napáchané škody.

ODS je stranou, kterou tato země stále potřebuje, a to dokonce více, než kdykoliv předtím. Krize ji buď zabije, nebo bude katalyzátorem změn. Ale ODS může pomoci jen ODS - a těžko to bude současné vedení.

Vše závisí na členské základně ODS, na tom, zda si změny, které nechtělo a nebylo schopné zajistit vedení, dokáže prosadit uvnitř ODS. Jistě se to nepodaří do voleb, ale závisí na tom budoucnost ODS.