26.4.2024 | Svátek má Oto


NESKUTEČNÁ DRZOST: Daňové odpisy z cizího majetku

1.1.2010

Chcete platit státu ryze formální nebo vůbec žádné daně? Snadná pomoc – do odpisů ze základu daně zahrňte majetek někoho úplně jiného (třeba ČEZu, ať už to stojí za to) a přání je splněno. V České republice nic nemožného – alespoň pokud projde návrh sociálnědemokratických, komunistických a lidoveckých poslanců na novelu zákona o daních z příjmu.

Uvedeným návrhem se má přitom na svém prvním jednání v příštím roce zabývat Vláda ČR, byť její stanovisko v zásadě není podstatné. Trumfy v rukou má totiž parlament, kterému v současné době vládne levice v čele s ČSSD. To teoreticky nemusí trvat zas tak dlouho, například do příštích voleb, takže navrhovatelé novely s jejím přijetím spěchají a doporučují schválit ji v parlamentu již v prvém čtení. Také proto, že by se tak vše mohlo stihnout do březnového termínu daňových přiznání. Osobně bych měl ovšem zcela jiné doporučení – zažalovat všechny navrhovatele za legitimizaci daňového podvodu.

Proč? Podle platných, byť nedodržovaných zákonů této země majetek, jehož polovinu hodnoty si podle návrhy mohou takzvané povinné osoby – zemědělská družstva či případně jejich nástupnické subjekty – odepsat, uvedeným subjektům nikdy nepatřil. Jde totiž o majetek, který byl vydán nebo je ještě vydáván na restituční a další majetkové nároky oprávněných osob, tedy majetek od samého začátku někoho úplně jiného, než toho, kdo jej bude ze svých daní odepisovat. Pokud se takový návrh skutečně přijme, jde nejen o tunelování státního rozpočtu neoprávněným snižováním daňové povinnosti, ale o zásadní zásah do mechanismu daňových povinností jako takových. Je to také precedent, na který může kdokoli v budoucnosti poukázat a požadovat vlastní daňové úlevy z jakéhokoli cizího majetku. Stačí přijmout příslušný zákon. Především je to ale neskutečná drzost a důkaz, že v ČR se v poslední době místo přibližování se právnímu státu takovému stavu neustále vzdalujeme. Ostatně, konstatují to ve svých zprávách stále častěji renomované nadnárodní instituce.

P.S.

Původně jsem si myslel, že můj závěrečný letošní blog bude více optimistický. Je to ale nakonec ilustrativní – špatný rok se špatným závěrem. Tak alespoň na úplný závěr přeji všem kolegům blogerům, týmu Aktuálně a i všem svým oponentům a diskutérům lepší ten nastávající Nový i nový rok.

31.12.2009

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.

Autor je agrární analytik