Neviditelný pes

NÁZOR: Už je to tady!

7.9.2022

I toto heslo zaznělo na sobotní demonstraci. Bylo jen otázkou času, kdy se klíčových témat, o kterých standardní strany mlčí, chopí jiní. Stalo se. A to ještě není ani podzim, natož zima.

Mlžení kolem energetické krize připomíná pohádku Císařovy nové šaty. Víme to, ale netroufáme si zvolat: „Král je nahý!“. Nikdo se neodvažuje mluvit o tom, že příčinou energetické krize je šílená zelená ideologie, poháněná plynem. Ti za plynem dobře věděli, že až Evropa opustí osvědčené a funkční zdroje energie a nahradí je občasnými, nutně dojde na jejich plyn. Na ruský plyn. Jedni se těšili na zisky peněžní, jiní třeba na zisky územní. Dočkali se.

A naše vláda o nahém králi stále mlčí.

Nebojte se vykřiknout, nezůstanete sami. Všem se najednou uleví.

Za drahotu zdaleka nemůže jen předchozí vláda, ani jen ta současná. Inflace má příčiny i v minulosti dosti vzdálené. Nezodpovědná politika centrálních bank. Od roku 2008 bezstarostně tisknou další a další nekryté peníze, přičemž nulovými či dokonce zápornými sazbami znemožňují autoregulační a výchovnou funkci úroků. Rozhazování peněz všemi vládami, nejen naší, v době covidu. Vyplácení peněz za nicnedělání a nic neprodukování. Vláda navrhovala dávat za nicnedělání 60 %, ODS nejsilněji křičela: 80 %! A bylo 80. Viníkem není jen Babiš. Přibylo peněz, ubylo zboží.

Poučme se. Netvařme se, že řešíme inflaci, když tiskneme další inflační peníze a rozdáváme je mezi lidi.

Evropská unie zoufale potřebuje důkladnou reformu. Zjednodušení, uvolnění. Návrat ke čtyřem pilířům a dost. Pokud taková reforma nepřijde, EU zanikne. Mimo jiné pro ekonomickou neschopnost, zadusí se vlastní byrokracií. Ti, kdo volají po vystoupení z Unie nebo jejím zrušení mají pravdu v tom, že než taková Unie, v jakou se vyvíjí, tak snad raději žádná. Mluvme o tom. Nejen doma, ale hlavně venku.

Migrace u nás zatím není velkým problémem, a vůbec už ne migrace vyvražďovaných Ukrajinců. Ale jsou země, kde nepracující, nepřátelská, agresivní (zatím) menšina roste exponenciální řadou. Pokud Francie brzy nepřistoupí k radikálnímu řešení, stane se v historicky krátké době muslimskou zemí s vládou práva šaría.

U nás na toto nebezpečí zatím upozorňují jen síly „extrémní“. Uchopme to téma seriózně. Veřejnoprávní média papouškují zelené bludy, vzrušeně ohlašují každé nové zdražení. Vznášejí se na povrchu, o příčinách mlčí. To všechno jsou bílá místa v mapách veřejného prostoru. Ta místa by se dala zaplnit zodpovědnou politikou.

Nebo tak, jak jsme to viděli a slyšeli v sobotu na Václavském náměstí. Už je to tady.



zpět na článek