19.3.2024 | Svátek má Josef


NÁZOR: Schválení normy Euro 7 by pro Evropu znamenalo katastrofu

1.6.2023

Norma na omezení vypouštění skleníkových plynů, známá jako Euro 7, kterou prosazuje Evropská komise, má od 1. července roku 2025 zpřísnit požadavky na emise u nově vyráběných osobních automobilů.

Pro nákladní automobily, autobusy a dodávky má začít platit přesně o dva roky později. Jedná se o další krok, který má vést k dosažení tzv. uhlíkové neutrality v roce 2050. Záměr Komise může vypadat na první pohled chvályhodně, nicméně se v současné době stává terčem kritiky z mnoha stran.

Naprosto oprávněně, protože vychází jen z čistě ideologických východisek a nebere absolutně žádný ohled na současnou (nejen) ekonomickou realitu a celkovou proveditelnost.

Nerealizovatelná a likvidační norma

Jak napovídá i samotný název, jde už o sedmou ze série evropských emisních norem. První evropská emisní norma Euro byla zavedena v roce 1992. Původně se vztahovala na osobní a lehké nákladní automobily. Poté následovaly další, které emisní požadavky neustále zpřísňovaly.

Ta nejnovější nese označení Euro 7 a požaduje mj. masivní snížení limitů oxidů dusíku. Norma konkrétně omezuje emise oxidů dusíku ze současných 80 mg/km na 60 mg/km. Nové emisní normy mají mít stejná pravidla pro všechny vozy bez ohledu na druh pohonu.

Mezi požadavky na vozy s dieselovým i benzínovým motorem už tedy nebudou v budoucnu rozdíly. Totéž samozřejmě platí i pro vozy s hybridním či elektrickým pohonem.

Regulace též požaduje snížení emisí formaldehydu, diazotidu u nákladních aut a také amoniaku u osobních vozidel. Emise částic ve výfukových plynech se má snížit o 13 %. Nečekaně ale nová norma požaduje i omezení otěru pneumatik a brzdových komponentů, které také emitují pevné částice.

Kromě toho se očekává, že norma Euro 7 bude obsahovat také požadavky na životnost baterií pro elektromobily.

Dále se má prodloužit počet kilometrů a celková doba životnosti, kdy musí vozidlo, resp. jeho hnací ústrojí splňovat nové normy. Nově to má být 200 000 km nebo 10 let. Vozidla mají být také vybavena elektronickými systémy pro sledování emisí. Bude tak možné kontrolovat, zda vůz stále splňuje normu.

Celkový výčet novinek je tedy poměrně dlouhý a shrnout to vše můžeme následovně: Požadavky na zavedení extrémně přísné normy Euro 7 nelze do dvou let realizovat. Navíc tyto podmínky jsou pro budoucí výrobu aut v Evropě (včetně Česka) prakticky likvidační.

Paskvil ohrožující evropský autoprůmysl

Dlouhodobě proto kritizuji Euro 7 za nepřipravenost této legislativy a neschopnost Evropské komise vysvětlit některé požadavky, které chce touto normou dosáhnout. U řady požadavků dokonce neexistuje ani způsob měření!

Pro evropské automobilky by to neznamenalo nic jiného, než propouštění ve velkém a nárůst dovozů aut. Kvůli zavedení emisní normy Euro 7 by např. největší český výrobce automobilů Škoda Auto musel výrazně omezit výrobu a o práci by přišly tisíce lidí.

Počet propuštěných lidí by ještě vzrostl, kdybychom započítali i lidi v dodavatelských firmách. Příčinou by byla ekonomická nemožnost vyrábět a prodávat za nových podmínek menší modely jako Fabia, Scala či Kamiq.

Česko v čele odporu

Celý problém v přístupu ke Green Dealu vidím v tom, že řešíme pouze oblast Evropské unie, ale vůbec neřešíme celkovou situaci ve světě. EU má jedno z nejlepších životních prostředí, ale třeba v Číně a Indii produkce CO2 a dalších skleníkových plynů roste.

Jednotlivá opatření jsou nepromyšlená a bez zapojení zemí mimo Evropu nedávají absolutně žádný smysl. Neberou v potaz ani důsledky např. pro ekonomiku. Schválení normy Euro 7 musíme zabránit, jinak to bude znamenat vyhození desítek tisíc lidí.

Zničili bychom si naprosto nesmyslně náš automobilový průmysl, který se na celkovém HDP Česka podílí zhruba 10 %! Normu Euro 7, která je jeho součástí, považuji za naprostou pitomost. Jsem proto rád, že Česko se stalo lídrem v boji proti prosazení návrhu ve stávající podobě.

Česko našlo spojence

Čeští zástupci v Unii k ní už loni vydali kritické stanovisko. Na jejich podporu podepsali memorandum šéfové Hospodářské komory a také zaměstnaneckých i odborových svazů. Skvělým úspěchem je ale především nalezení dostatku spojeneckých zemí pro zablokování návrhu.

V kritice připravované emisní normy Euro 7 totiž podpořilo Českou republiku osm zemí EU, což dává dohromady dostatečný počet k vytvoření blokační menšiny.

Pod společný dokument se podepsali vedle Česka i takoví silní hráči Francie nebo Itálie. Dalšími zeměmi jsou Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. V odeslaném dokumentu označují jeho autoři připravovaná pravidla emisních norem za nerealistická.

Zmiňuje se v něm, že zavedení nových pravidel by vedlo k odčerpání investic v automobilovém průmyslu a podepsané země vyjadřují nesouhlas i s chystaným měřením emisí z brzd a pneumatik.

Zahodit, nebo přepracovat?

Existují proto dvě rozumné možnosti, jak se k normě Euro 7 postavit: Buďto celý návrh úplně zahodit a poslat na smetiště dějin, nebo ho výrazně přepracovat a posunout termín. Už dnes se tady na sílu tlačí elektromobilita, u níž je spousta věcí nedořešených.

Zavedení této normy by znamenalo popravu evropského autoprůmyslu a v Číně a na druhé straně Atlantiku se nám teď musí smát.

Přeji hezký den a veselou mysl!