28.3.2024 | Svátek má Soňa


MROŽOVINY: Co by si myslel Marťan

6.2.2021

Představme si, že české politické tance kolem koronavirové pandemie sleduje Marťan. Zřejmě by byl fascinován, jak opozice stále dokola opakuje, že vláda neumí komunikovat a vysvětlovat, že si počíná chaoticky. Náš Marťan z nadhledu své domovské planety by zřejmě poznal, že počínání vlády je pouze zdánlivě chaotické, že se za oním chaosem skrývá vzorec odpovídající nátlaku lobbistů a jiných vlivových skupin. Proto mohla z jedné strany jakéhosi kopce jet lanovka a z druhé ne, proto mohly nadnárodní potravinové řetězce prodávat i průmyslové zboží, zatímco malé obchody s tímtéž zbožím byly zavřené. Ono totiž vládní hnutí ANO, protože má máslo na hlavě, si nemůže dovolit rozházet si to s mocnými hráči na eurounijním trhu, dokud to není příliš okaté, a samozřejmě se spřátelenými firmami.

Náš Marťan by zřejmě usoudil, že kromě nadnárodních řetězců a dalších korporátních organizací jednou z nejmocnějších nátlakových skupin je lobby promotorů profesionálního sportu (a to po celém světě), kteří klidně pokračují v pořádání soutěží, byť bez diváků, když příjmy mají hlavně z vysílacích práv. Asi by se podivil, že nikdo z vládních epidemiologů nereagoval na procento nakažených mezi fotbalisty a hokejisty, které bylo u některých týmů tak vysoké, že musely odložit zápasy. Jak se asi šířil covid-19 v jejich rodinách a okolí?! Pak by však našemu Marťanovi došlo, že když se lidu dají hry, byť jen prostřednictvím televizních obrazovek, nebude demonstrovat proti vládním opatřením v míře větší než malé. Ale připadlo by mu nespravedlivé, že třeba hospodští žádnou svou lobby nemají, že ji nemají ani knihkupci, provozovatelé divadel a pořadatelé koncertů, takže společně ostrouhávají.

Náš Marťan by se pak musel podivit, proč skryté lobbistické tlaky nevytáhne na světlo opozice. Proč třeba Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová nebo Vít Rakušan to nevybalí na vládu rovnou, proč se schovávají za floskule o nedostatečné komunikaci a vysvětlování. Pak by se udeřil do zeleného čela, protože by mu došlo, že opozice bude potřebovat před volbami sponzory víc než vládní hnutí ANO (to má své jisté z Agrofertu), a tudíž nemůže žádné lobbistické tlaky jmenovat, poněvadž by si ohrozila eventuální příspěvky do volebních fondů, které budou letos beztak hubené. A po středě tohoto týdne, kdy Ústavní soud hodil záchranné lano přinejmenším dvěma politickým subjektům opozice, budou sponzoři ještě žádanější. Našeho Marťana by též pobavilo, že opozice nepoukazuje na zmatky, který panují v eurounijních objednávkách a dodávkách proticovidových vakcín, přestože to jsou tytéž zmatky, jež vyčítá vládě. Náš Marťan by si však rychle domyslel, že opozice nesmí v této, ani v žádné jiné souvislosti kritizovat Brusel, protože bude potřebovat podporu EU jako další volební klacek na Babiše.

Náš Marťan by též zcela určitě sledoval česká masmédia a nepochybně by si všiml jedné podivnosti. Zatímco hvězdy investigativní žurnalistiky horlivě práskají papalášské sleziny jako třeba schůzku v restauraci na Vyšehradě loni v říjnu, nebo nedávné oslavy padesátin Petra Bendy v Teplicích, zřejmě je vůbec nenapadlo vypravit se kolem přelomu roku se skrytou kamerou například do Špindlu, Pece pod Sněžkou nebo do Rokytnice a tam natočit reportáž o ilegálně otevřených pensionech a restauracích, o pronajatých privátech, kde prý přespávalo až osm lidí v jedné světničce, nebo o kolektivních zájezdech maskovaných jako home office.

Náš Marťan, právě proto že je Marťan, by si rychle spočítal, že nikoli dva nepovolené mejdany papalášů a jedno Kalouskovo pivo, ale porušování protikoronavirových opatření v podhorských oblastech v míře větší než malé vedlo v lednu k drastickému zhoršení zdravotní situace. Jenže pak by se zase plácl zeleným chapadlem do zeleného čela, neboť by si uvědomil, že třeba pro paní Sabinu Slonkovou nebo Noru Fridrichovou něco takového není atraktivní. Na prásknutí party mediálně nezajímavých hoteliérů nebo hospodských někde z Podkrkonoší prostě novinářskou kariéru neuděláte, ale když bonznete ministra, policejního ředitele nebo politického koryfeje, tak se o vás dozví celá republika a stanete se miláčky veřejnosti.

Náš Marťan by usoudil, že pro českou veřejnost je novinářské fízlování papalášů bohulibou věcí, kdežto fízlování řadových občanů zavrženíhodné, i když ti i oni se dopouštějí stejných přestupků. A kdyby si položil otázku, proč tomu tak je, musel by konstatovat, že množství Čechů větší než malé má sklon šidit vrchnost, a když desítky majitelů pensionu nebo hospodských, kteří mají načerno otevřeno, vidí v televizi, jak si počíná půltuctu papalášů, zbaví se pocitu viny a řeknou si i se svými ilegálními zákazníky – když mohou oni, proč ne já?!

Tímto poselstvím se asi řídila obsluha nelegálně puštěného vleku a návštěvníci areálu v Čenkovicích, když o minulém víkendu napadli štáb TV Nova, která se s křížkem po funuse „probudila“ a chtěla porušování proticovidových opatření řadovými občany přece jen ventilovat. Náš Marťan by tedy došel k paradoxu, že uveřejňování „papalášských“ reportáží situaci jen zhoršuje, místo aby ji zlepšovalo.

Ale to si samozřejmě může myslet pouze Marťan, který nic neví o roli novinářů jako hlídacích psů demokracie.