Neviditelný pes

MIGRACE: Schwarzenberg, EU a Visegrád

4.11.2020

Evropská unie by podle Schwarzenberga měla proti V4 přitvrdit

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09, se pro rakouský deník rozhovořil o migraci a kritizoval státy V4 i Rakousko za „nevstřícnou“ migrační politiku.

V rozhovoru v nedělním vydání rakouského listu Tiroler Tageszeitung český politik odsoudil i postoj rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který odmítl převzít část nezletilých migrantů z požáry zničeného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. Ostudou pro Evropu je podle Schwarzenberga zejména postoj Česka, Polska a Maďarska, které zcela odmítají dělit se s jihoevropskými státy o břemeno, které představuje starost o migranty mířící primárně právě na jih kontinentu. „Chybějící solidarita by se neměla tolerovat,“ uvedl exministr, podle něhož by země, které žádné migranty přijmout nechtějí, měly podstatně finančně přispívat. „Bohužel i rakouská vláda přistoupila k tomu, že názor zemí Visegrádu sdílí. Rakousko přitom hodně migrantů přijalo a mnozí z nich se příkladně integrovali. Na to může být Rakousko pyšné,“ dodal Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg tak potvrdil, že TOP 09 zaujímá k ilegální migraci (mimochodem, „ilegální“ je sprosté slovo?) velmi vstřícný postoj. Podle Schwarzenberga by státy, které nechtějí být „solidární“ v této oblasti, měly více finančně přispívat. Současně je však proti tomu, aby byly těmto státům sníženy dotace, protože by to postihlo i „nevinné lidi“.

S tou vinou a nevinou se to má tedy jak? Česko patří ke státům, kde i veřejné mínění není ilegální migraci nakloněno. Jsme tak kvůli tomu vinni? Schwarzenberg se pouští na velmi tenký led. Mudruje o sankcích proti státům V4 – nic jiného jeho postoj neznamená – a současně nechce poškodit „nevinné“ občany, kteří jsou většinově proti ilegální migraci.

Nejprve si proto připomeňme důsledky ilegální migrace. Pod pláštíkem humanismu přijalo Německo a další státy EU přes jeden milion uprchlíků „ze Sýrie“, vlastně zejména z Afghánistánu, Iráku a Afriky. Noví i „staří“ imigranti pak v Unii napáchali desítky teroristických činů. V poslední době stačí připomenout vraždy ve Francii. Tam vraždil imigrant, který byl „schován“ před systémem, tj. úplně v ilegalitě a odjel vraždit do Francie z Itálie proto, aby potrestal Francii za názory prezidenta. Dokonce i představitelé některých muslimských států, mimo jiné i Turecka, vyhrožují za tento francouzský postoj odplatou. Tvářit se, že ilegální migrace neexistuje, jako to dělá Schwarzenberg, je sice možné, připomínat nešťastné děti v řeckých táborech je právě ono citové vydírání, v němž jsou naši „humanisté“ skutečně nepřekonatelní.

Pod tlakem teroristických činů samozřejmě roste nechuť k přijímání dalších a dalších ilegálních migrantů v celé Evropě. Navíc, v situaci zásadních omezení díky virové pandemii, je přijímání ilegálních migrantů samozřejmě „výjimkou“ v restriktivních opatřeních proti šíření viru. Nikdo z dnes aktivních politiků tak není ochoten riskovat ztrátu popularity a podporovat ilegální migraci. Zásadní opatření proti ilegálním migrantům už představila Velká Británie a i státy kdysi „vstřícné“ - právě jako Rakousko, ale i Švédsko - nechtějí další ilegální migranty na svém území.

Považuji Schwarzenbergovo nynější plédování pro podporu ilegální migrace pod zástěrkou humanismu za potvrzení pro mě nepřijatelné zahraniční i vnitřní politiky TOP 09. Právě lidé jako on jsou důvodem mé nedůvěry v politiku koalice ODS, lidovců a topky. Kde jsou ty časy, kdy jsem Schwarzenberga podpořil v jeho souboji o Hrad v roce 2013! V souvislosti s dalším vývojem v Evropě v roce 2014 by jeho případné zvolení prezidentem bylo hrubou chybou a dnes jsme tu mohli mít více ilegálních migrantů, než by bylo zdrávo. Ještě že se prezidentem nestal!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek