Neviditelný pes

MIGRACE: Pekarová by začala dětmi

16.8.2021

Předsedkyně TOP 09 se vyjádřila k migraci tak, že by přijímala „prověřené“ osoby a začala by dětmi. Hezky se to mluví, že ano.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, byla v pořadu Politalk. „Ministerstvo práce a sociálních věcí beru jako výzvu, na kterou jsem připravena,“ říká předsedkyně TOP Markéta Pekarová Adamová. Za prioritu považuje důchodovou reformu. Pokud se neprovede, nemusí podle ní dnešní dvacátníci v budoucnu penze dostat. V otázce migrace apeluje na solidaritu, sama je pro přijetí části migrantů z nárazníkových zemí. (zdroj).

Všem zájemcům tento rozhovor vřele doporučuji. Je tam několik zajímavých věcí – například s Dominikem Feri si už několik týdnů nepsala a podobné „zajímavosti“. Nicméně titulek rozhovoru – „Část migrantů bych přijala. Jen prověřené a začala bych dětmi“ - zdůraznil to, že by Pekarová „prověřené“ migranty přijala.

Cituji z rozhovoru:

Otázka: Stále jsem se ale ptala na jinou věc, a sice, zda byste jako členka vlády nabídla nárazníkovým zemím, že část přijmeme.
Pekarová: Odpověděla jsem. Ano, část těch, kteří jsou v těch táborech, ale zase „prověření“, a začněme dětmi. Bavili jsme se tady o konkrétním projektu, kde už jsme měli i více rodin, než bylo potřeba, které by se o ty děti postaraly, rozptýleně po celé republice. Takže by si nikdo ani nevšiml, že to je nějaká „vlna“. To by nebylo ani možné tak nazvat. Spíše symbolická pomoc našim partnerům, kteří s tím problémem mají reálnou zkušenost.

Jako pamětník a podstatně starší člověk než „svazačka“ Pekarová jsem totiž podobnou migrační politiku zažil. V někdejším socialistickém Československu totiž bylo nutné řešit cikánskou – nyní korektně romskou - otázku. Romové v české části Československa prakticky nebyli a nikdo je u nás jako problém nebral. Pak přišla vlna Romů z „východu“, tj. ze Slovenska, a podle teorie o „rozptýlení“ měl být právě romský problém řešen. Romové byli tedy „rozptýleni“ a vznikla romská ghetta zejména v severozápadních Čechách.

Pekarová ovšem zamlčuje jednu zásadní věc – těch tak zvaně „volných“ dětí je v táborech v Řecku skutečně velmi málo. Většinou se jedna o starší děti, které rodiny vyslaly jako „předvoj“, který má za cíl doputovat nejraději do Německa, a pak se pod politikou tak zvaného sjednocování rodin mají za nimi přistěhovat jejich rodiče.

Pekarová tak ukazuje, že do vysoké politiky opravdu nedorostla. A jako „svazačku“ jsem ji nenazval omylem. Jako pamětník jsem ve svém mladém věku zažil dost mladých lidí s „jasnými“ názory na všechno progresivní té doby (tj. jak se dostat tam, kde já pomůžu KSČ a KSČ pomůže mně). Přesně takové typy soudružek si pamatuji. Jak by asi dnešní mladí a nadějní politici ze všech českých politických stran dopadli v onom systému jedné strany – asi by se poprali mezi sebou.

Ne, paní Pekarová Adamová – vaši politiku přijímání migrantů stylem, že by si toho nikdo ani nevšiml, nechci, a proto vás a celé SPOLU určitě volit nebudu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek