24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MIGRACE: Od kvót k ostraze

Překračuje-li hranice do Rakouska denně na 6000 běženců, je to velký počet. Za migrační kalamity z let 2015–2016 by vyvolal poplach. Ale teď, kdy se staráme o ceny energie, inflaci nebo válku na Ukrajině, se krčí na okraji pozornosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 12.9.2022 8:15

Samozřejmě, že to je politika dvojího metru. Každý stát má právo sám rozhodnout, kdo bude na jeho území žít a kdo je nežádoucí.

Existují národy, které u nás dokonale splynou s místní populací. O Arabech a Afričanech je dobře známo, že s místní evropskou populací nesplynou ani po několika generacích. Vznik různých etnických komunit je závažným bezpečnostním rizikem a stát má právo i povinnost jejich vznik na svém území regulovat. Netvrdím, že je to chyba těchto komunit, podstatný je ale pouze výsledek soužití.

Ukrajinská migrace je rovněž odlišná v tom, že se jedná téměř výhradně o ženy a děti. Jsou to naopak mladí muži, kteří jsou zdrojem problémů jak v zemi odchodu, tak zemi příchodu. Syrská migrace je převážně mužská, a proto je zcela jiná, než je migrace ukrajinská. Syrská migrace je tedy v podstatě export problémů ze země odchodu k nám. Dokonce bych řekl, že občanská válka v Sýrii vypukla z důvodu příliš velkého množství mladých mužů v této zemi. Kdyby k nám přicházely pouze syrské ženy, situace by byla úplně jiná.

U Ukrajinců se dá rovněž čekat, že se jich vzhledem ke struktuře migrace většina vrátí domů. U syrské migrace je jistota, že tito lidé zde budou chtít zůstat natrvalo.

P. Hák 12.9.2022 8:04

Já si myslím, že u nich se oči přivíraly i ekonomických důvodů. Někdo na těch stavbách dělat musí...

R. Vacek 12.9.2022 7:21

Kontrola hranic patří mezi základní funkce státu. Úpadek Evropy je už tak hluboký, že ani toto není schopna zajistit.

Z. Lapil 12.9.2022 6:26

Ukrajinci coby ekonomičtí migranti je záležitost stará 30 let. Přicházejí primárně vydělávat peníze a někteří zůstávají. Kromě pár vyslovenych mafianu nedělají nic horšího, než nějaký ten daňový únik skrz nelegální praci.

Není známo, že by v podstatnému měřítku ztráceli pásy a občanky, lhali o svém věku a původu nebo dokonce avizoval, že jsou skrze tu správnou víru něco lepšího než my.

P. Dvořák 12.9.2022 6:12

Syřani? Asi máte na mysli ty Somálce nebo Eritrejce, kteří se vydávají za 13 až 15 leté děti a po vyšetření u dětského lékaře a odběrech krve se zjistí, že jim je 30+?

J. Janotová 12.9.2022 2:03

Fajn, Syřani - částečně ekonomičtí migranti, částečně lidé utíkající před válkou .Obojí jsou "fuj"....

Ukrajinci - částečně utíkají z oblastí, kde se bojuje- fajn. Ale částečně přicházejí i ze západní Ukrajiny , kde je zatím klid - nejsou to taky náhodou taky spíš ekonomičtí migranti? Proč i ti dostávají status dočasné ochrany s mnoha nadstandartními výhodami....? Není to náhodou " politika dvojího metru"??? Proč Ukrajinci přecházejí hranice VŽDY legálně, stačí ukázat ukrajinské doklady?

M. Grundmann 12.9.2022 0:43

Problémem není špatná ochrana hranic, ale přístup států vůči těm, kteří hranice nedovoleně překročí. Pokud stát nedá těmto lidem vůbec žádná práva a v případě chycení je zavře do nějakého sběrného tábora, nelegální migrace se rychle zastaví. Západní státy se však takto k nelegálním migrantům nechovají, udělují jim nejrůznější práva a do žádných sběrných táborů je nezavírají.

Česká republika se chová k nelegálním migrantům rozumně, nic jim nedává a migranti u nás proto nezůstanou. Kdyby se tak chovaly i ostatní státy, nelegální migrace by se zastavila. Na Západě však obvykle nelegální migrant nakonec dosáhne toho, že je jeho pobyt po určité době legalizován.

Problémem není nelegální migrace jako taková, ale téměř systematická legalizace této migrace v západní Evropě.

Z. Koutecký 12.9.2022 0:30

Bez plotů nikdo hranice neuhlídá.