24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MIGRACE: Kdo odvrátil pohromu?

Ve čtvrtek ráno jsem v trafice spatřil aktuální číslo Babišovy Mladé Fronty Dnes. Je na něm velké foto božského spasitele v bílém a u toho velký nápis BUDU VÁM POMÁHAT. Vedle toho impozantní výčet Babišových předností: Je jediný, kdo hájí české národní zájmy, je jediný, jediný, jediný...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Hasek 3.2.2023 10:34

kdo zodpovídá za zahraniční politiku naší země?

Vždycky je nám sdělováno , že vláda a potažmo předseda vlády. A tedka se dozvídám , že jakýsi referent na ministersvu .

Tak jak je to????

P. Kmoníček 3.2.2023 9:35

Tak, tak !

J. Machotka 3.2.2023 9:28

Proč hrozný?

Konstatování faktu není ani pochvalou, ani odsouzením. Chybné zhodnocení výchozí pozice ale výrazně snižuje šanci na úspěch jakékoliv strategie, která se pokusí o změnu.

Jinak, k vedení silné ruky mohou být i důvody dané okolnostmi. Už Římané měli institut diktátora.

J. Machotka 3.2.2023 9:18

K Vašemu příspěvku si dovolím jen jednu poznámku, či spíše otázku: co se s největší pravděpodobností stane, až jednou Babiš definitivně opustí politickou scénu?

Jinak souhlasím, že snaha o větší transparentnost je jednou z možností. Další dvě jsou omezení příležitosti a lepší vzdělávání.

Právě teď až 600 expertů https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/revize-rvo-zakladniho-skolstvi-balas-msmt.A230131_174045_domaci_imat#utm_content=freshnews&utm_term=%C5%A0kolstv%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=m.search.seznam.cz posílá reformu školství tam, kde skončily všechny předchozí.

P. Diviš 3.2.2023 9:13

No a celkově, moc pěkný přehled situace zde i v EU. Pro přesnost, pěkný přehled nepěkné situace.

P. Diviš 3.2.2023 9:04

Nic.

Churchill nepochybně byl silný vůdce, ale do čela a tedy k moci se dostal až když se politika jiný vůdců, taktéž plnící touhy většiny, zdiskreditovala a většina najednou chtěla někoho jiného. Dtto DeGaulle.

P. Diviš 3.2.2023 9:01

"Překvapením ovšem bylo, že ho podrazil i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "

No, jak pro koho. Mne žádný socdemácký podraz nepřekvapí. Ani Burešův.

Z. Velínský 3.2.2023 8:57

Ne, otázka to není, co se s tím dá dělat. Jsou tací, kteří dělají. Vyvracejí vůdcova tvrzení, jak on jediný to všechno udělal. Například premiér Fiala to udělal s vyvrácením tvrzení o Babišově odporu ke Green Deal, zde v článku Ivo Cerman vyvrátil Babišovy zásluhy proti migraci, takový Kalousek nebo Slonková to dělají už desetiletí. Spíš je otázkou, odkud se pořád v Češích bere ta pasivní váhavost, která ospravedlňuje nicnedělání. Tak, jak jste to předvedl i Vy, pane Machotko. Velmi dobře víte, jak to s Babišem je, moc dobře víte, že se s tím dá dělat jediné - věci jednoznačně pojmenovat a postavit se k nim. Ale namísto toho děláte, že nevíte, co s tím. Je to pohodlné.

K. A. 3.2.2023 8:50

Tohle je reakce na J. Machotku.

K. A. 3.2.2023 8:50

Ano, proto si Američané zvolili Trumpa, Francouzi de Gaulla, Němci Hitlera, Rusové Putina. Ty Češi fakt hrozný.

K. A. 3.2.2023 8:46

Díky za dobrý článek.

Babiš si samozřejmě často přisvojuje zásluhy jiných, zatímco Fiala vyniká v dovednosti udělat vlastní zásluhu z ničeho. Nelze ale říci, že by postoj Babiše vůči migraci neměl žádný význam, po čtyři roky musel nějak lavírovat a vyhnout se návrhům na přerozdělovací kvóty. (Které Fialova vláda v trochu jiné podobě - eu-centralizace azylové politiky, ale podstata je stejná, schválila hned po svém nástupu.)

J. Machotka 3.2.2023 8:11

Ve společnosti s významným či dokonce převládajícím prvkem poddanské kultury není až tak překvapující, existuje-li poptávka po silném vůdci. A velmi často je nejsnazší cestou jak se stát vůdcem podívat se, kterým směrem se dav ubírá a postavit se do čela.

Zajímavější otázkou je, co se s tím dá dělat.