23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MIGRACE: Babiš obstál v ČT výtečně

1.8.2018

Jeden nemá dost často možnost pochválit našeho premiéra. Když volby dopadly, jak dopadly, položil jsem si (a to i na stránkách NP) otázku, jak se bude vyvíjet vztah premiéra Babiše k imigračním fantasmagoriím Bruselu v kontextu toho, že jeho impérium, t.č. ve svěřeneckém fondu, je velkým příjemcem dotací, a tedy může docházet ke křížení zájmů buziněcu se zájmem země.

Netrvalo to dlouho a v pondělní debatě Andreje Babiše s Danielou Písařovicovou měl premiér možnost otevřeně na obrazovkách vyslovit svůj názor na to, co se nyní děje v Itálii a hlavně ve Španělsku, a to i v prizmatu budoucí schůzky s italským premiérem panem Contem, jehož vyjádření byla v intermezzech pouštěna. A vida, premiér tentokrát zcela státnicky, rozhodně a jednoznačně způsobem nepřipouštějícím jiný výklad slov řekl jasně: Česká republika a její vláda nebude dělat kašpara pro taxikáře vydělávající těžké peníze převozem ilegálních migrantů a futrovat jejich buziněc.

Velmi rozumně se vyjádřil také k návrhu premiéra Conteho, který by uvítal v zájmu demonstrace solidarity s řešením problému imigrace i symbolické přijetí byť jen jediného připlaveného imigranta - toto gesto náš premiér odmítl jako falešné a zničující. Andrej Babiš velmi dobře pochopil (a měli by to pochopit i ti, kteří si myslí, že je dobré páchat dobro v nynějších časech), že jakákoli slabost směřující k akceptaci těch, kteří se za těžké prachy poráchají ve Středozemním moři a jako invazní jednotka vezmou evropský břeh ztečí, je cestou do pekel. Tak to řekl a řekl to, všechna čest, správně. Jak úlevné je to slyšet z úst premiéra, když navíc prohlásil, že čím víc jich přijmeme, tím víc jich vyrazí. A Evropa, jak prorocky řekl, má svých problémů sama dost.

Andrej Babiš vyslovil názor, že v tomto punktu nehodlá při rozhovoru s italským kolegou ustoupit, naopak jej chce přesvědčit o tom, že je třeba hájit hranici EU co nejrozhodněji. Velmi správně připomněl agresivní útok černochů v Ceutě, kdy válčili s policií, velmi správně zdůraznil, že ti, kdo plují do Evropy, nejsou žádní chudáci, když si mohou zaplatit těžký peníz pašerákům, a velmi správně vyslovil, že jsou to tzv. neziskové organizace (ten název opravdu nesedí), které v tomto odporném, nečistém kšeftu s lidmi mají svoji pevnou a podle mě až institucionální roli.

A teď k Daniele Písařovicové. Jejím zadáním bylo tlačit agendu tak, aby Babiš připustil, že je třeba pomáhat, že je třeba se zapojit. Zcela komická a mimo roli byla, když - patrně v letních horečkách - mluvila o tom, že cestou by bylo přijímat černochy do průmyslu a obchodu, a doplnit tak chybějící stavy. Jestli výkon paní Písařovicové nebyl ukázkou tendenční práce, ať nežeru. ČT24 se opět nevyznamenala, Andrej Babiš však ano. Správně uvedl, že to je ČR a firmy, které si budou vybírat ty, kteří chtějí pracovat a z kterých zemí přijdou, a ne ty, kteří pracovat nechtějí. Navíc správně uvedl, že nechceme lidi z jiných, agresivních, nábožensky odlišných oblastí. Premiér řekl, že mu jde o zachování evropských kulturních a náboženských tradic a že si nepřeje, aby sem byly importovány miliony lidí, kteří jsou k těmto tradicím nepřátelští, a že jestli to nevadí zemím na západ od nás, tak on je zcela opačného názoru. A konečně zcela chladně odrazil otázku, zda se za takový postoj ve věci imigrace neobává odnímání dotací pro ČR. Prostě řekl, že ne a basta.

Tesat by se měla slova premiéra o tom, že lidé v EU stále více cítí nebezpečí, které plyne z neuvěřitelné migrační politiky Unie pro její obyvatele, a že v nastávajících volbách do Evropského parlamentu to dají zcela jistě znát a že bude paní Písařovicová překvapena. To nastane nepochybně, nevěří tomu jen Daniela Písařovicová, Jiří Dienstbier a Petr Fiala..

Takže tentokrát bravo a zcela bez výhrad. Je teď otázkou, zda toto odhodlání vydrží jak premiérovi, tak i dalším vrcholným politikům v EU a zda se nepodaří jednotný postoj V4 + Rakouska nalomit. Pak by tu bylo tu světlo na konci tunelu a to je povznášející.