16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MEZIBILANCE: Válka Ruska se Západem po půl roce

Blížící se půlroční trvání války Ruska s euroatlantickou civilizací na Ukrajině nám nabízí možnost mezibilance a ptát se, na to, co se agresorovi podařilo a v čem selháváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kaucký 8.8.2022 14:15

Právě proto jsem vám to napsal, abyste se nezesměšňoval, vždyť to čtou lidi.

O. Vašíček 8.8.2022 13:52

Mě napadla hroší myšlenka.

Pokud by došlo k napadení naší země. Kdo by vůbec ty barikády stavěl. Kdo by tam šel se zbraní a kdo by tam poslal svoje děti? Kromě naší profesionální armády o již známé velikosti, výzbroji a připravenosti. Kdo by šel bojovat za vlast?

Pokud jsme s někým diskutoval, tak jsem zatím vždy dostal stejnou odpověď: "Za tu naši sebranku (většinou myšleno vládu) by život svůj a svých dětí nikdy neriskoval!"

Tak za jakých podmínek by se kdo chopil zbraně, vzal děti a šel bojovat proti agresorovi?

Nebo by jsme u klávesnice a telefonu hořekovali, jak se o nás vláda nepostarala a nebrání naše hranice a naše pohodlí? Zároveň sjížděli internet, kde jsou nejlepší podmínky pro uprchlíky, prodali co se dá, vyměnili za zlato a EURa, nasedli do BMW a vyrazili dále na západ.

M. Hoblík 8.8.2022 8:08

A hloupost našich voličů se nejen nevyplatila, ale i vymstila na nich samotných!

J. Jirka 8.8.2022 8:20

Osm let vlády Babiše a Zemana tuhle zemi málem zničilo.

O. Kaucký 8.8.2022 9:43

A pětikoalice nás vede do ráje.:-P

J. Jirka 8.8.2022 9:52

Z bahna je vždy těžší se vyhrabat, než do něj zabřednout a trvá to déle.

Ale samozřejmě existují i lidé, kteří se v (mravním) bahně cítí jako doma a pokouší se tam ostatní stáhnout zpět. Naštěstí jich není moc, jen hlasitě řvou - ale to je asi tak vše, co s tím mohou dělat.

O. Kaucký 8.8.2022 10:19

Kterápak jsou to opatření, která nás vyhrabávají z toho bahna? Zatím je situace horší a horší. Přijímáním signálů a máváním rukama se opravdu nic zlepšit nedá. Myslím, že se od Babiše tato koalice neliší. Jen se drží koryta, co jim síly stačí. Podle důvěry, kterou má tato vláda v průzkumech, je nás přece jen víc než těch, co je zbožňují.

J. Jirka 8.8.2022 10:31

No vida, první ze řvounů už se ozval.

A kolik vás opravdu je se uvidí, pokud (vůbec) dokážete zorganizovat protivládní demonstrace bez dopravy zdarma...

O. Kaucký 8.8.2022 12:14

Myslíte jako MICHPRD? To se to demonstrovalo, když to podporovala celá opozice. Peníze, které se vybrali se nějak ztratily, potom zase nějaké byli ze zahraničí Bůh ví odkud. A vyhráli jste, máte vládu, která se vám líbí, která je pracovitá, která vám toho hodně naslibovala, která sehnala i imaginární plyn, obchoduje výhodně s elektrikou. Na dotazy, kdy s tím něco udělá pro české občany, má odpověď, že se s tím nedá nic dělat. Zakládá nový útvar politické policie, něco jako StB. Odstavuje weby a potom prohlásí, že to nenařídila. Jsou to prostě Rychlé šípy. Pracovití a pravdomluvní. To, co vám tato naše vláda nadělala na hlavu, určitě voní.

J. Jirka 8.8.2022 12:21

Tím myslím odborářsko nákupní bouře v roce 2012, kde se sešla ta nejhorší chátra.

A teď se už tak dobře demonstrovat nebude, když doprava a občerstvení nebude zdarma...

A ten zbytek je zbytečné komentovat, vy prostě VÍTE!

Jen vaše zklamání, že se to všechno nepodařilo zničit podle představ bude asi veliké.

O. Kaucký 8.8.2022 14:23

Ne, já myslím ta setkání na Letné. I tam je svážely autobusy.

Nevím, co se nepodařilo zničit a proč bych měl být zklamaný.

Já jsem se vám snažil napsat, že Babiš to začal a tihle to chytáním signálů nijak nezlepšují.

K. A. 8.8.2022 8:07

Autor si protiřečí: Pokud je Rusko imperiální zemí, pak se nemůže být pravda, že začíná válku kvůli vnitřním problémům svého režimu. Expanze je u imperiálních režimů potřebou.

Rusko ovšem není poslední koloniální zemí, je možná poslední evropskou zemí, která usiluje o územní expanzi. Existují i jiné formy imperialismu a kolonizace (jaké používají třeba USA). O samotnou územní expanzi usiluje i Čína a Turecko, byť ne tak otevřeně.

A pokud má mít informační hodnotu tvrzení, že Rusko strávilo 2/3 své existence ve válce, pak by bylo třeba srovnat stejné časové období i v jiných zemích. Ve středověku byla válka víceméně permanentním stavem. Pochybuji, že v 19. a 20. století válčilo Rusko o více než jiné velmoci.

L. Novák 8.8.2022 8:13

Skutečnost, že Rusko je imperiální mocností, se nevylučuje s tvrzením, že válku začalo kvůli vnitřním problémům. Pro Putina je "vnitřním problémem" už samotný rozpad SSSR jako bývalého komunistického impéria a ztráta vlivu na politický vývoj na osvobozených územích...

J. Moravec 8.8.2022 8:03

Kamarádů Putina tu je hafo.

P. Vychodil 8.8.2022 7:47

"utužení ukrajinského národa..." kterého ?

"sjednocení naší civilizace..." které ?

"Putinova dlouhodobá strategie, závislost na jejich plynu..." to jako dlouhodobá strategie vesnického zelináře, co mě nutí kupovat jeho mrkev...

článek jakoby napsán pro rudé Právo v padesátých letech...taky co čekat od Hvížďaly...

L. Novák 8.8.2022 7:58

Co čekat od Putinova ;-O bolševického trolla Vychodila, že? :-P

M. Šurgot 8.8.2022 7:20

Vzkaz pro Grundmanna, bolsevickeho ideologa, ktery kazdy den oroduje za Rusko a Putina :

Sveho casu rekl Ronald Reagan - mir muze byt hned zitra, kdyz se vzdate.

J. Nevrkla 8.8.2022 7:10

Nejsem si jist, jestli obdobnou hovadinu dovedli proti Americe vytvořit naši stalinisté padesátých let. To jsme to dopracovali...

V. Němec 8.8.2022 4:47

Včera proběhlo ve zprávách, že se začíná projevovat nedostupnost určitých léků. Pan autor je zřejmě jednou z prvních obětí této smutné situace. Snad aby se obrátil na nějakou známou kliniku, kontaktů má asi dost.

F. Žůrek 8.8.2022 1:49

Děkuji panu Grundmannovi a Kostelanskému za jejich skvělá zamyšlení. Tuto válku nepotřebuje ani Východ, ani Západ, byl to asi Putinův nevhodný "nápad". Po pádu "Železné opony" je již zapotřebí se vzájemně domluvit. GLOBALIZACE je tady a s tím se nedá nic jiného dělat, než se vzájemně domlouvat. Zdař Bůh!

V. Havelka 8.8.2022 5:26

GLOBALIZACE je taky v Žeravicích.

M. Grundmann 8.8.2022 9:25

Můj příspěvek není kritikou USA, ale upozorněním na to, že se každý stát nakonec začne chovat podle situace, v jaké se nachází. USA jsou v geostrategické pozici, odkud již nemají kam dál jít. Na přímé ovládnutí světa nemají dost sil a nevyplatilo by se jim to, vyvraždit zbytek světa také nechtějí na rozdíl od jiných států v minulosti. Vůbec netvrdím, že USA vedou tuto politiku zcela vědomě a cíleně. Američtí politici se několikrát snažili najít nějakou konstruktivní vizi pro svět, ale z objektivních důvodů nic takového od USA čekat nemůžeme.

Pokud by přišla nějaká konstruktivní vize z Evropy nebo odjinud, USA by nutně nemusely všechny tyto vize sabotovat. Z Ruska žádná nová vize nepřišla a Číně se to také nedaří. Hedvábná stezka není špatná myšlenka, ale jak říkal Černomyrdin : mysleli jsem to dobře, ale dopadlo to jako obvykle. To by se dalo říci o politice všech velkých států. I Rusko nebylo po celou dobu od začátku 90. let v konfrontačním kurzu. Opravdu mám pocit, že veškerá snaha, ať už byla upřímná nebo ne, skončila jako obvykle.

Česká republika by neměla slepě následovat ostatní nebo dokonce jít v jejich čele ostatních do této slepé uličky. Jediné vize, které dnes nabízíme ostatním, je eskalovat konflikty. To je jednoznačně slepá ulička a tento vývoj není v našem národním zájmu.

M. Grundmann 8.8.2022 1:25

Válka na Ukrajině je typickým konfliktem období po konci oficiální studené války. USA se staly výrazně nejmocnějším státem světa a dokonce jsou dnes i téměř soběstačné. Nikdo USA neohrožuje a téměř nikoho ostatního nepotřebují.

Tato situace je potenciálně nebezpečná. USA objektivně nemají zájem v podstatě s nikým jednat a jedinou racionální politikou je pro ně snažit se udržet svou současnou pozici. Toho se dá dosáhnout tak, že budou bránit všem potenciálním konkurentům, aby se nemohli nebezpečně rozvinout. V současné době existují tři takoví hlavní potenciální konkurenti, Čína, Rusko a Evropská Unie.

Nejhorší variantou pro USA by bylo spojenectví Evropy s Ruskem, takové uskupení by bylo také téměř soběstačné a dost silné na to, aby mohlo USA konkurovat. Vyprovokovat a udržet konflikt mezi Evropou a Ruskem je jedním z hlavních cílů americké zahraniční politiky. K boji s Čínou a Ruskem využívá podpory menších sousedů těchto zemí a takto obě tyto země destabilizuje. Tchaj wan je formou čínské Ukrajiny. Jak na Ukrajině, tak na Tchaj wanu nemají USA žádný zájem, podporují a vyzbrojují obě tyto země pouze s cílem škodit svým hlavním geostrategickým konkurentům.

Od začátku 90. let USA systematicky vyvolávají nejrůznější konflikty a všechny pak zůstávají trvale zakonzervované a doutnající. Netvrdím, že vrcholní politici USA takto postupují zcela vědomě, ale při postupné účasti na těchto konfliktech se nakonec projeví objektivní zájmy USA : rozeštvat mezi sebou své vlastní konkurenty, ať už jsou na kterémkoliv konci tohoto světa. Češi by si měli uvědomit, že tyto americké války nejsou našimi válkami a že se nikde nebojuje o Prahu, nýbrž pouze o udržení dominantního postavení USA ve světě.

P. Smetana 8.8.2022 1:35

Proč takové sáhodlouhé cinty? Stačilo napsat "Nemám rád USA".

V. Havelka 8.8.2022 5:27

nebo taky, mám rád USA

L. Novák 8.8.2022 8:17

To by ale ten text musel Grundman přepracovat... :-P

J. Babička 8.8.2022 1:40

Zbytečně dlouhé, stačilo říc Češi vzdejte se, nic se vám nestane, proti USA sme vás chránili 40 let

R. Langer 8.8.2022 6:22

To vždycky říkali Němci, že? "Čéši, fstejte se, nýc se fám nestane!". :-P

R. Langer 8.8.2022 6:25

... ti tady ale nebyli 40 let, osvobodili nás od nich totiž jacísi Rusáci... :-P

L. Novák 8.8.2022 8:02

A pak ještě podruhé v srpnu 1968... od "kontrarevoluce"...:-P