19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MEZIBILANCE: Válka Ruska se Západem po půl roce

Blížící se půlroční trvání války Ruska s euroatlantickou civilizací na Ukrajině nám nabízí možnost mezibilance a ptát se, na to, co se agresorovi podařilo a v čem selháváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 8.8.2022 13:13

A přitom nezbankrotovat, aby byly ta miliardy na zbrojení pro Ukrajinu? :)

L. Novák 8.8.2022 13:23

Zrušit nesmyslné dotace na "zelené" rádoby energetické fantasmagorie a spoustu podobných... 100 mld. Kč ročně by z toho určitě vypadlo.

O. Vašíček 8.8.2022 13:58

A co z toho? Toto už bylo promrháno a momentálně jsme v pasti. Pokud nebude plyn, nepojedou fabriky. Když nepojedou fabriky, lidi zůstanou doma (a budou topit čím se dá a kde se dá). Nepojede ekonomika nebude na energie (ani na Ruský plyn) a nebude ani na zbraně (pro Ukrajinu).

Co jsme mělo udělat a neudělalo víme. Co udělat teď v této situaci s těmito prostředky, které máme v ruce?

Aby se pomohlo a přitom nefinancoval Rus (alespoň od nás, aby jsme měli morální převahu nad zbytkem světa, který s ním bez problémů obchoduje a vydělává :)).

To otázka hodna Nobelovy ceny a Rádu bílého lva.

L. David 8.8.2022 12:15

Hvížďalo kde žijete?

Pokud nemáte o situaci Ukrajina-Rusko dostatek informací, tak si je buď opatřete, nebo držte zob... (pracky pryč od klávesnice)!

L. Novák 8.8.2022 12:31

Zkuste něco o Ukrajině napsat sám, třeba vám to Neff "otiskne"... ;-)

J. Sládeček 8.8.2022 12:53

Přesně tak!

J. Sládeček 8.8.2022 12:53

Přesně tak!

P. Pospisil 8.8.2022 11:40

Už ten nadpis je blbě. Rusko válčí s Ukrajinou, ne se Západem. Ať už si putinova svoloč prohlašuje co chce (něčím je potřeba omluvit velmi, ale opravdu velmi pomalý postup a dokonce občasné ústupy v konfrontaci se třetinovým soupeřem), Západ zatím ještě pořád neválčí. Ten sedí v křesle s nohama na stole, kouká na velkoplošnou obrazovku, chroupá popcorn a občas pošle Ukrajině pár flobertek nebo měďáků.

O. Kaucký 8.8.2022 14:07

Ukrajinci prý už mají naverbováno milion vojáků, podle Ukrajinců, podle Rusů 480 tisíc, to mi nepřijde jako třetina ze 180 tisíc Rusů. Západ neválčí neboť nemá čím ani kým, protože si zredukoval stavy armád na minimum a zbrojovky utlumil nebo zavřel, takže sedí v křesle s nohama na stole, protože od země je chladno a nebude čím topit, chroupá popcorn, protože musí šetřit pšenicí a kouká na velkoplošnou čínskou televizi, občas pošle Ukrajině slib, že jestli ještě něco najde v arzenálu a v pokladně, tak jim to pošle.:-)

P. Pospisil 8.8.2022 17:44

Rusko má 145 M obyvatel, Ukrajina 40. Ozbrojené síly Ruské federace se udávaly okolo 1,9 milionu lidí, plus kontraktoři. Armáda Ukrajiny se před válkou odhadovala na 250 t, od té doby jich určitě min 1/4 padla nebo byla zraněna. Jestli je tedy ukrajinců v armádě mezi 0,5-1,0 M, tak je z toho 4/5 nováčků, co zbraň nedrželi nikdy nebo naopak už před dlouhou dobou.

Obecně je potenciál jasný, Rusko ho má cca 3x větší. Že ho není schopno nebo ochotno použít je jejich problém, na potenciálu samotném to nic nemění.

Západ zatím neposlal nic z toho, co by sám nemohl postrádat, zatím odešly jenom přebytky, na kterých se ve skladech prášilo. Ale dokonce i kdyby Západ odeslal nejmodernější zbraně od svých aktivních jednotek, pořád je to jenom mrtvý materiál a pořád by bylo lživé tvrzení, že se utkalo Rusko se Západem.

J. Vintr 8.8.2022 18:24

Rusi nemaji kam spěchat. Jedním z proklamovaných cílů je demilitarizace Ukrajiny. Toho se dalo normálně dosáhnout dohodou, Zelenský ale zvolil druhou možnost, kompletní zničení ukrajinské armády. Proto posílá pod ruská děla další a další chudáky. Až nebude mít koho posílat, tak to stejně skončí....

P. Pospisil 9.8.2022 5:43

Demilitarizace vůči sousedovi, který vůči vám má územní nároky znamená faktickou likvidaci země, protože soused si vezme, co uzná za vhodné.

Druhý proklamovaný cíl je denacifikace, což v běžně užívaném ruském narativu (nacista = protivník) znamená likvidaci nebo odstavení každého, kdo nesouhlasí s putinem a výsledkem je loutková vláda v tom, co by z Ukrajiny zbylo.

Než takovou dohodu a jistotu výsledku, tak raději obranu před agresorem a jakousi malou šanci, že to dopadne jinak. Možná to neklapne a skončí to blbě, ale z hlediska státu Ukrajiny nebylo a stále není co ztratit.

D. Hrubý 8.8.2022 11:28

Kdyby se politika nemíchala do neviditelné ruky trhu, život by byl fajn. Mamon zavinil, že lobbystické skupiny začaly kšeftovat s plynem i s emisními povolenkami. Pokud by EU záleželo na blahu oveček, nikdy by k něčemu takovému nedošlo. Ale EU je především Německo a tamní vlády jistě spíš podpoří přeprodej energií přes německé firmy, protože z toho mají poměrně brutální zisk. Když tedy někdo prohlásí, že nejsme majitelé vody, plynojemů a akcionáři ČEZu jsou až z USA, pak pojem neviditelná ruka trhu nějak ztrácí na významu. Nic neplodí zlo tak, jako nedostatek... ( přebráno z Matrixu ) Pan Hvížďala opomněl přiznat fakt, západ začal válčit s Rusem, když se Putin domákl, že na Krymu chtějí USA vybudovat základnu. Tak to politicky uhrál na referendum. Katalánci takové štěstí neměli. Do těch se střílelo. To Kosovo je jiné kafe. Tam bylo potřeba potřeba destabilizovat jih Evropy. Albánie je nádherná země s neskutečným mořem. Ale stejně jako Bulharsko musí počkat, až tamní ekonomiku převezmou západní investoři. To obilí co Putin ukradl, na Ukrajině vyrostlo, Ukrajinci ho sklidili za směšnou mzdu, ale ukrajinské to obilí nebylo. Ano. Západ má důvod bojovat s Rusem. Do posledního Ukrajince. A naše armáda si to s Rusem rozdá o přidělenou parcelu v Luhansku. :-)

L. Novák 8.8.2022 11:39

JSTE LHÁŘ!

Tu základnu USA na Krymu jste si vycucal z konečníku nebo z ruské propagandy? 8-o

J. Vintr 8.8.2022 11:21

Čas ukáže, že pravdu měli ti "proruští trolové". Jenže věřící tomu, co se říká v telebizi, si toho vůbec nevšimnou, protože televize se přizpůsobí a bude klidně hlásat opak toho, co říká dnes....

P. Hák 8.8.2022 12:08

Tohle mne fascinuje - ta schopnost plynule a bez mrknutí oka tvrdit opak toho, co tvrdili nedávno.

L. Novák 8.8.2022 12:37

No jo, proto se na předpověď počasí v TV nekoukám. :-P

V. Petr 8.8.2022 10:20

Autor cudně opomněl grýndýl, dekarbonizaci, Energiewende a Atomasstieg, bez kterých by současná závislost na Rusku neexistovala!

L. Novák 8.8.2022 10:26

Potíž je v tom, že česká závislost na ruském plynu začala už mnohem dříve, za komunstického totalitního režimu.

O. Kaucký 8.8.2022 10:35

Inu, trubka vedla přes nás, plyn byl levný, proč ne. Měli jsme ho snad dovážet z Iráku, Íránu, Libye nebo z USA? Bylo by to dražší, ale ta radost, jako teď, že nejsme závislí. Předtím se všechno vyrábělo z uhlí.

K. Křivan 8.8.2022 10:39

V Praze v Michli byla velká plynárna a vyráběla plyn z uhlí. Jedovatý CO. Sebevrazi to měli pohodlné. Hlavu do trouvy a otočili knoflíkem.

D. Hrubý 8.8.2022 11:08

Jestli myslíte svítiplyn, tak ten CO jen obsahoval. Na CO byste toho moc neuvařil.

O. Vašíček 8.8.2022 12:37

Ale uvařil a celkem dobře. Má slušnou výhřevnost (i když menší než metan), ale stále dostačující. Je docela výbušný ve velkém rozsahu koncentrací 12,5-74%. :)

P. Pepax 8.8.2022 10:36

To není potíž, ale normální stav v průmyslové zemi, která nemá tuto surovinu. Vůbec slova závislost na plynu jsou opravdu hloupé slovní spojení.

L. Novák 8.8.2022 10:39

Řeč je evidentně o závislosti na Rusku, plyn je jenom jedním z prostředků, jak byla závislost vybudována.

P. Pepax 8.8.2022 10:46

No západ si v 70. létech vyzkoušel závislost na neruské ropě na vlastní kůži, to byla opravdu krize, no ale Francouzi asi zareagovali nejlépe - stavbou jaderných elektráren.

O. Kaucký 8.8.2022 10:51

My jsme ze „Sojuzem” obchodovali, i když o výhodách se dá s úspěchem pochybovat, my jsme s nimi neválčili.

L. Novák 8.8.2022 10:54

Neválčili. Okupovali nás. Vzdali jsme to bez boje... 21. srpna 1968. Byli jsme fakticky jen další "sovětskou socialistickou republikou".

O. Kaucký 8.8.2022 11:10

Mohl jste jít bojovat, co vám bránilo? Ale za co byste bojoval? V 68. si je sem jedna parta bolševiků pozvala proti té druhé partě a my obyčejní lidé jsme byli jen kulisa. My jsme doufali v demokracii, ale soudruzi chtěli jen kosmetické úpravy socialismu. To, že kvůli každému prdu, jezdili do Moskvy? Vždyť je to stejné jako teď, teď se jezdí do Bruselu nebo za moře. A suverenita? Až se v EU zruší právo veta, tak budeme jen jednou ze spolkových republik Svazu evropských socialistických republik. Zda socialistických nebo fašistických, nevím.

L. Novák 8.8.2022 11:58

Bez zbytečných keců:

Ruská (sovětská) okupace 21.8.1968 zastavila proces uvolňování komunistické totality a směřování vývoje k větší svobodě politické i ekonomické... Podobnost s válkou proti Ukrajině není náhodná. Stejná procesí zastaralé techniky v dlouhých kolonách obsazovala i naši zem v srpnu 1968. Ukrajinci do agresorů začali střílet... :-P [UA] [>-]