28.3.2024 | Svátek má Soňa


MÉDIA: Vrtěti psem po česku

9.8.2018

Okurková sezóna jede na plné obrátky a největším problémem naší země se jeví diplomky ministrů. Dva ministři Babišovy vlády už rezignovali, třetí měl namále.

Média se navzájem přebíjela v informování o plagiátorství a opět potvrdila, že jsou hybateli dění. Předseda ANO se rezignacím ministrů nijak zvlášť nevzpíral a není se vlastně co divit. Kdybyste čelili podezření z dotačního podvodu a estébácké minulosti, na nějakých ministrech by vám asi taky moc nezáleželo.

Andreje Babiše „ošvindlované“ diplomky z míry rozhodně nevyvedou. Nebude si přece kvůli loajalitě ke svým spolupracovníkům přidělávat další problémy. Pro zajištění pokračování vlády je schopen prakticky čehokoli.

Ale jádro pudla je jinde. Média se věnují diplomkám a plácají se po ramenou, jak se postarala o odchod dvou ministrů, sotva se chopili svého úřadu. Psi sice štěkají, ale karavana jede dál, dalo by se v této souvislosti použít známé úsloví. Vtip je totiž v tom, že Babiš je schopen obětovat všechny kromě sebe. Pokud média myslí boj za demokracii a svobodu vážně, měla by se soustředit právě na aktivity a minulost samotného premiéra. To je podstatné.

Je to totiž podobné, jako kdyby za druhé světové války spojenci odstranili několik Hitlerových generálů a samotného vůdce nechali v klidu řádit dál. Babiš je v podstatě neomezeným pánem situace a jeho ANO v koaliční vládě si z ČSSD udělalo jen bezmocnou stafáž.

Na pozadí poněkud absurdní a směšné kauzy opsaných diplomek několika ministrů se tak odehrávají bez adekvátního zájmu médií daleko podstatnější a pro českou společnost škodlivější věci. Jeden hodně bohatý a nyní i mocný muž s velmi problematickým chováním a morálním profilem obsazuje ta správná místa ve firmách a úřadech svými totálně loajálními lidmi. Na druhé straně tentýž vlivný muž zpochybňuje a svými rozhodnutími torpéduje samotné základy parlamentní demokracie. Lež za jeho vládnutí navíc získává navrch. Sem je nezbytné napřít veškeré úsilí alespoň zbytku svobodné nezávislé žurnalistiky. Několik cinknutých diplomek je proti chování a jednání současného předsedy vlády menším zlem, jemuž by měla média i veřejné mínění věnovat pouze adekvátní pozornost.

Autor je radní pro školství za ODS, Praha 4