19.3.2024 | Svátek má Josef


MÉDIA: Pavlovovi psi

10.5.2021

Když jsem znovu začal psát do Neviditelného psa, netušil jsem, že rok 2021 bude ještě virulentnější, a to nejen doslova ale i přeneseně, než rok 2020, takže se stane výzvou k tolika komentářům a úvahám, že mi budou ubírat čas k vlastnímu psaní.

Takže Hamáčkvova aféra.

Trvá už bezmála týden a ihned druhý den po jejím vypuknutí Aston ve Psím úvodníku poukázal na základní rozpor páně Kroupovy vyprávěnky uveřejněné portálem Seznam Zprávy v úterý 4. května. I kdyby ministrovi vnitra jeho plán s cestou do Moskvy vyšel, co by si, proboha, s milionem dávek vakcíny Sputnik V počal, když tato očkovací látka není v Česku povolena k distribuci?! Jak by donutil Ministerstvo zdravotnictví, respektive SÚKL, aby dal Sputniku V požehnání, když už pomineme evropskou zdravotnickou agenturu EMA, která ruskou vakcínu odmítá kvůli nedodané dokumentaci?! Mohl by si ji tak leda nacpat do špic, jak jsme říkali zamlada.A na tomto faktu nic nemění ani prohlášení hejtmana Netolického, který nemluvil o „výměně“ Sputniků za něco, ale o „dovozu“.
Z jeho informace ani nevyplývá, že vakcínu měl Hamáček získat právě na zrušené cestě do Moskvy, „už má vše domluveno“ mu prý řekl jeho partajní šéf. Ale ani pana hejtmana nenapadlo se zeptat, jak chce Hamáček zařídit distribuci neschválené vakcíny a hlavně přinutit Čechy, aby si ji nechali píchnout. Je záhadné, že na tuto logickou chybu páně Kroupova článku se po jeho uveřejnění neptali ani lidé, kteří to mají v popisu práce, mám na mysli moderátory ČT, včetně slovutného pana Kubala.
Jsou opravdu tak nedovtipní, že místo tak samozřejmého dotazu se v úterý večer 4. května ptali pozvaných politiků a politologů na různé patafyzické hypotézy, nebo museli poslouchat pokyny vedoucího vysílání, který jim prostě upozornění na tento rozpor zatrhl?

Nicméně jeden z bezpečnostních expertů, jimž ČT 24 další den (ve středu 5. května) dala v této kauze slovo, řekl podstatnou věc: Neznáme celý příběh, nevíme, co se skutečně 15. dubna v pracovně ministra vnitra odehrálo. Tečka. Hamáčkovo vysvětlení, že jeho cesta měla krýt Vrbětice, je, pravda, krkolomné, ale páně Kroupova vyprávěnka ještě krkolomnější (také od ní v průběhu minulého týdne couvl a už přestává mluvit o „handlu“).
Zatím se dá jen spekulovat, byť určité kontury se po týdnu rýsují. Zřejmě byl Hamáček natolik prostomyslný, že opravdu hodlal letět do Moskvy pro Sputník V Babišovi za zády, jak dokládá výpověď hejtmana Netolického (který se teď zlobí, že Seznam Zprávy prozradil jeho totožnost), aniž by dopředu kalkuloval, jak používání této vakcíny prosadí a jak přinutí české občany, aby se ruským preparátem opravdu očkovat nechali. Jestli si Hamáček opravdu myslel, že toto by mohl být předvolební trhák sociální demokracie, pak se dá jen těžko uvěřit, že by takto jednoduše a naivně uvažující člověk dokázal vyplodit tak komplikovanou vyděračskou operaci, natož globálního charakteru, jakou je uspořádání summitu Biden–Putin v Praze a získání vakcíny výměnou za mlčení o Vrběticích. To všechno spíše zní jako ze stránek románů Iana Fleminga o agentovi 007. V pátek večer byl hostem Událostí, komentářů na ČT24 Martin Fendrych, bývalý náměstek ministra vnitra a nyní novinář portálu Aktuálně.cz, který uvedl, že něco takového je nad kombinační schopnosti politika komunální úrovně, jakým podle něho Hamáček je.

Ať už Hamáček sledoval jakékoli cíle, byť naivní, nedávno musel někomu šlápnout na kuří oko. V úvahu přichází „přítel“ Petříček, jehož křídlu na sjezdu ČSSD vypálil rybník a jeho osobně připravil o post ministra zahraničí, ale v prvé řadě ruské zpravodajské služby, které svůj „proval“ v Česku nepochybně spojují s jeho jménem. A možná jsou tu ještě další. Ale ať už to byl kdokoli, začal konat. A jsme u portálu Seznam Zprávy.

Aniž bych o to usiloval, stal jsem se v uběhlých 14 měsících nepřímým účastníkem desítek tiskových konferencí, protože se téměř každý den linou z televizní obrazovky, hlavně když se ministři zdravotnictví střídají jako apoštolové na orloji. Nemohl jsem si tedy nevšimnout, jak se dikcí a tónem hlasu liší dotazy šéfredaktora nebo jiných lidí z portálu Seznam Zprávy od dalších tázajících se novinářů.
Premiéra se vždy ptali velmi agresivně až nenávistně, takže bylo jasné, že patří k těm, kteří reflexivně jdou Babišovi a tudíž i jeho vládě po krku. Chápu, že pokládají Babiše za skvrnu na hávu české demokracie, jenže při jejím čištění se chovají jako alchymista Scotta z filmu Císařův pekař. Ten, jak si čtenáři určitě vzpomenou, předvádí císaři Rudolfovi II. účinek svého čistidla na skvrně, kterou udělal na šále magistra Kelleyho. Čistidlo sice skvrnu odstraní, ale tak, že vypálí do šály díru. A obdobně se chovají aktivističtí novináři Kroupova typu, kterým jaksi nevadí, že při čištění skvrn na české demokracii do ní vypalují jednu díru vedle druhé (viz třeba kauza Věry Jourové, neoprávněně zatčené s pomocí materiálů, na nichž se podílel právě Janek Kroupa, tehdy ještě redaktor TV Nova, jak v pátek na NP připomněl Lubomír Stejskal ).
Ve jménu jakési „své“ pravdy, o níž nikdy nezapochybují, jsou ochotni poškozovat obraz českého státu jako západního spojence, postrádají loajalitu k bytostným zájmům tohoto státu a české společnosti, nechápou či nechtějí chápat, že Babišové přicházejí a odcházejí (a budou přicházet a odcházet), že přicházejí a odcházejí Zemanové, a že na čem opravdu záleží, je princip demokracie, který je třeba ctít, i když je do funkce předsedy vlády zvolena trestně stíhaná osoba, nebo do úřadu prezidenta chorobně mstivý stařec. (Mně osobně oboje vadí taky, žádného z těchto pánů jsem nevolil, ale chci-li být pokládán za demokrata, musím výsledek voleb akceptovat, stejně jako budu akceptovat výsledek podzimích voleb, i když při představě Ivana Bartoše nebo Petra Fialy jako premiéra se mi na hlavě ježí poslední zbytky vlasů.)

Malá ilustrace chování určité části českého tisku k současné vládě: Je to už nějaký pátek, co ČT 24 přinesla rozhovory s novináři, kteří prodělali covid, a kromě jiného se ptala, zda onemocnění nějak změnilo jejich profesní přístup. A jeden z tázaných přiznal, volně cituji podle paměti, že před covidem kladl na tiskovkách Babišovi otázky „na tělo“, ale po covidu pochopil, že to čtenáře nezajímá, a ptá se věcně. Konec ilustrace.

Reakce portálu Seznam Zprávy na získané, lépe řečeno na podstrčené informace je tedy dopředu vypočitatelná, a jestli jsem si toho všiml já, určitě to zaznamenaly všechny vlivové agentury, které na území Česka operují, nebo jednoduše každý, kdo si chce s někým jiným vyřídit přes média účty. Vědí velmi dobře, že Janek Kroupa a spol. je dopředu naladěná píšťala, do které když fouknete, vydá požadovaný tón. Nu a předminulý týden do ní někdo foukl. Prozaicky řečeno, na základě doposud zveřejněných informací nepochybuji, že pan Kroupa se stal obětí a současně aktérem mizerné, protože narychlo horkou jehlou spíchnuté zpravodajské hry, v jejímž pozadí může být nejen vnitrostranický boj poté, co Petříčkovo křídlo na sjezdu ČSSD prohrálo na celé čáře, ale také další kolo hybridní války.

A konečně se dostávám k titulku tohoto komentáře. Redaktoři portálu Seznam Zprávy už ve více kauzách (viz třeba případ Babišova syna ve Švýcarsku) reagovali naprosto předvídatelně. Zřejmě jim stačí před nosem zamávat antibabišovsky zavánějícím buřtem, aby po něm ihned chňapli. Nic proti tomu, je to jejich práce, chňapat po všem, co politicky smrdí, ale neměli by se přitom chovat jako Pavlovovi psi. Na vysvětlenou pro mladší ročníky, kteří nebyli ve škole od rána do večera krmeni sovětskou vědou (a často pavědou) jako já. Akademik Pavlov zkoumal na psech podmíněné reflexy. Jak známo, psi, když ucítí žrádlo, začnou slinit. Pavlov však vždy při předložení žrádla stiskl tlačítko zvonku a po nějaké době psi začali slinit už na zvuk zvonku, aniž by jim bylo předloženo skutečné žrádlo. A co z toho plyne? Ano, novináři jsou hlídacími psy demokracie, ale nesmějí se stát Pavlovovými psy, slinícími na povel, když někdo v zákulisí stiskne tlačítko.