Neviditelný pes

MÉDIA: Ochránci ČT si mohou oddychnout...

5.10.2018

... Petr Štěpánek svou kandidaturu do RRTV stáhl

S jeho podporou váhali i poslanci z hnutí ANO. Zato štěstím zářit může například Jan Farský, který Štěpánka obvinil z toho, že chce zlikvidovat ČT.

Poslanecký klub ANO se s kandidátem do RRTV sešel. „Z debaty vyplynulo, že nemá stoprocentní podporu v klubu,“ přiznal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Poté mu Štěpánek oznámil, že kandidovat vůbec nebude. Podle něj ANO ustoupilo tlaku lobby České televize. „My jsme považovali pana Štěpánka za odborníka v této oblasti,“ vysvětloval Faltýnek, proč ho původně ANO nominovalo.

„Jak si vládní strana se zodpovědností za tento stát může dovolit navrhnout člověka, který chce podminovat Kavčí hory, sídlo České televize a snad je vyhodit do povětří?“ uvedl před tím ve Sněmovně šéf poslanců STAN Jan Farský. Kandidatura Štěpánka vadila i TOP 09, lidovcům i ČSSD.

„Pokud Petr Štěpánek v minulosti veřejně publikoval názor, že po dnešku nezbývá než zopakovat, že Česká televize je zločinecká organizace, jež nám za naše vlastní peníze vymývá mozky a Kavčí hory podminovat a zmáčknout knoflík, tak je to něco, co je pro mě úplně nepochopitelné,“ řekl Farský.

Inu, nedalo mi to jako vždy a podíval jsem se, kdy Štěpánek ona „osudová slova“ vyslovil. A bylo to docela nedávno, když si na ně i vytížený Jan Farský ze STAN vzpomněl. Bylo to na margo vysílání ČT, které pokrývalo summit Trump-Putin dne 17. 7. 2018. Více například zde nebo tady.

ČT ovšem perlila i dříve. Stačí si připomenout památné pokrytí postupného náběhu výsledků prezidentských voleb v USA, kdy někteří znalci odmítali uvěřit, že Donald Trump vyhrál. ČT pak postavení svého zpravodaje ve Washingtonu Martina Řezníčka vyhodnotila jako neudržitelné a tento pán nám dnes moderuje Události. Občas si na své kontakty získané ve Washingtonu rozpomene a pozve si je jako hosty do Událostí, komentářů.

Že v ČT není všechno v pořádku, mi koneckonců připomněl i poslanec ODS Václav Klaus. Ve svém sloupku na novinky.cz si všímá krátkých „zpráviček“ ve vysílání pro děti. Zhlédl totiž toto: Konkrétně jsem onehdá v záchvatu vzteku vypnul televizi, protože oni normálně hustěj do dětí propagandu už od tří let. Elinka sedí a čeká na státní televizi na Večerníček. Na krtečka nebo tak něco. Ale před tím jsou zprávy pro děti (Zprávičky). Nesmysl je to samo o sobě, ale kdyby to bylo ve stylu, že děti v Tanvaldu měly besídku a támhle zas soutěžili v atletice, nebo že se v zoo narodilo slůňátko – tak ještě budiž. Jenže tady je třeba o prezidentu Trumpovi, jak je zlý, že odmítl pařížský protokol a ničí tak přírodu.

Štěpánek o sobě napsal do Neviditelného psa. Popisuje v něm své zásluhy z dřívějšího působení v řídících orgánech, jakým je RRTV, a zásluhy na tom, že Česku vyhrál 2 miliardy korun v nějaké arbitráži. Z minulosti je mi Štěpánek znám nejen jako člen různých mediálních rad, ale zejména jako sžíravý kritik nejen veřejnoprávní ČT, ale řady politiků, kteří si z „ochrany nezávislosti“ ČT udělali doslova živnost. Uvědomím-li si, že nejprve se oznámení Štěpánkovy kandidatury do RRTV komentovalo tak, že hnutí ANO podporuje jako kandidáta člověka, který poslal Andreje Babiše „do háje“ a pak tuto kritiku sám smazal, nakonec u některých poslanců ANO převážil názor, že Štěpánek je „příliš radikální“, a podpořit ho odmítli. Poté se Štěpánek kandidatury vzdal.

To, že podporu ANO ztratil, ale není podle něj důsledkem jeho kritiky hnutí. V odvolání své nominace s úterním datem, adresovaném předsedovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi, Štěpánek píše, že ANO ustoupilo tlaku lobby České televize. Text odvolání Štěpánek zaslal médiím.

Odstoupení Petra Štěpánka z kandidatury by tak mohlo být i důkazem toho, že Jaroslav Faltýnek už není druhým mužem ANO. Hnutí se tedy na poslední chvíli zbavilo proslulého potížisty a bude zřejmě hledat novou tvář. Tipl bych si, že to bude žena.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek