Neviditelný pes

MÉDIA: O Radě pro vysílání

4.10.2018

O Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tak trochu něco vím a pamatuji si - z devadesátých let, kdy jsem se pokoušel získat licenci pro „Radio Memory“, které jsem založil na frekvenci 103,7. (Dnes tam vysílá Oldies Radio) Tam jsem se vlastně poprvé a naposledy setkal osobně s Petrem Štěpánkem. Prosil jsem ho o radu, co mám vylepšit, abych tu licenci získal. Dodnes si pamatuji, co mi tehdy řekl: „Nedělej nic, máš to marný. Všechno už je rozhodnuté dopředu.“ Petr měl absolutní pravdu, Iicenci jsem samozřejmě nedostal. Rada měla ráda svůj klid a teploučko, a tak vždy udělala to, co jí její předseda doporučil.

V té době byla Rada poměrně pestrá, ale ODS v ní nikdy neměla převahu. Tu měli vždy lidé nominovaní za levicové strany a lidé politicky zcela amorfní. Dnes je vlastně situace podobná. Sedí v ní různí umělci, které ČT živí, a lidé souznící s ideologickým směřováním vedení redakce zpravodajství. Na podporu současného směřování ČT, a proti Štěpánkovi, proběhla docela komická „manifestace“, na které promluvily „provařené figurky“ jako Klvaňa, Vadas a nebo Adam Černý. Docela jsem se při jejím sledování pobavil. Hodně mi připomínala manifestace na podporu vedení KSČ v padesátých letech.

Se Štěpánkem to nakonec dopadlo špatně. Hnutí ANO z něj nakonec udělalo „užitečného idiota“. Ve finále se poněkud „podělali“ a někteří poslanci mu nakonec podporu odepřeli. Opět se ukázalo, že jediné, na čem se poslanci ANO shodnou, je bezvýhradná podpora svému vůdci a veliteli.

Situace v samotné Radě České televize je snad ještě horší. Sedí tam pouze lidé bezvýhradně souhlasící s vedením ČT. Bylo tomu tak vždy. Vzpomínám si na svoje vystoupení před touto radou, když jsem kandidoval, jako jeden z mnoha, na post ředitele ČT. Ta nenávist v očích členů rady, ty nepřátelské poznámky... Bylo to až směšné, jak se tito lidé zjevně vymezovali proti pravicově orientovanému kandidátovi.

Jablkem současného sváru se stala postava Petra Štěpánka. Jeho oponenti mu samozřejmě otloukli o hlavu jeho expresivní vyjadřování na facebooku. To se dalo čekat, nejraději by na něj asi svalili i vinu za neúspěšnou arbitráž s televizí Nova. Vadas vsadil na typickou českou závistivost a argumentoval, že nás každého ta arbitráž stále tisíc korun! A na světě už byla petice do parlamentu. Nevolte Štěpánka – on chce zničit ČT. Jaký nesmysl. Štěpánek přece nikdy nechtěl ČT zlikvidovat, jen se chtěl zasadit o to, aby televize byla objektivní a poskytovala prostor všem názorům, jak by to mělo být v demokracii standardní. Řečníci na manifestaci tvrdili, že se jedná o pokus zničit nezávislou, liberálně demokratickou instituci. Ale ČT přece není vůbec nezávislá. Je ovládaná lidmi s jedním, unifikovaným názorem. Lidmi dosazenými a podporovanými ČSSD a TOP 09. Samozřejmě, vím, že tam je i pár lidí, kteří jsou schopní a objektivní. Ti si ale dávají dobrý pozor, aby si toho nikdo moc nevšiml. Mohl bych je vyjmenovat, ale s ohledem na ně to neudělám. Mohlo by se jim to vymstít.

Situace kolem ČT je v mnohém podobná situaci v Polsku. U nás jde o neobjektivní televizi s vedením dosazeným předchozími sněmovnami, v Polsku se jedná o složení Nevyššího soudu. Tam totiž zasedali soudci spjatí s minulou vládnoucí garniturou, s kořeny sahajícími až do dob komunistického režimu. Nová, pravicová vláda chce samozřejmě zjednat nápravu a objektivitu – a EU, ovládaná levičáky, řve a snaží se Polsko zdiskreditovat a vyhrožovat mu. V Maďarsku je situace velmi podobná. Vyhnali jste Soroše? Média píší a mluví v souladu s veřejným míněním a volebním výsledkem? Tak pryč s Orbánem. Jste všichni populisté a nacionalisté a takové v EU přece nepotřebujeme.

Česká televize zcela evidentně preferuje stále stejné politiky, se stejným politickým názorem. Ty zve stále dokola do diskusních pořadů – a paradoxně pak útočí na diskusní pořady na Barrandově, do kterých jsou zváni zástupci všech stran, bez výjimky. Část našich politických stran má eminentní zájem, aby vedení ČT zůstalo beze změny. Je jim jasné, že ten, kdo ovládá ČT, má nejsilnější vliv na myšlení běžných lidí a tím pádem i na volební výsledky a fungování státu obecně. Boj o ČT je bojem o moc, a pokud by snad chtěl někdo vyházet neobjektivní vedení zpravodajské redakce, musí počítat s novou „spacákovou akcí“ v budově na Kavčích horách.



zpět na článek