Neviditelný pes

MÉDIA: Česká televize ignoruje Trikolóru

27.4.2021

TOP 09 má ve sněmovně sedm poslanců, STAN šest. Trikolóra má tři poslance. Pokud platí úzus, že zastoupení politiků na obrazovce má přibližně odpovídat procentuálnímu zastoupení jednotlivých stran v poslanecké sněmovně, pak z prosté matematiky plyne, že politici Trikolóry by se na obrazovce veřejnoprávní televize měli objevovat o polovinu méně často než zástupci TOP 09 či STAN. Realita je ale taková, že zatímco politici TOP 09 nebo STAN se dnes a denně z veřejnoprávní obrazovky vyjadřují ke kdečemu, zástupci Trikolóry nedostávají slovo vůbec.

Pokud jako kritérium zvolíme aktuální preference, je na tom Trikolóra dle různých průzkumů prakticky stejně jako TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ČSSD nebo KSČM. Všechny tyhle strany oscilují okolo pěti procent. STAN to ukrývá parazitováním na Pirátech, TOP 09 a KDU-ČSL se přiživují v koalici Spolu. Ale opět tu platí, že zástupci všech těchto stran dostávají na obrazovce České televize pravidelně slovo, zatímco Trikolóra vůbec.

Námitka, že Trikolóra v minulých volbách do sněmovny nekandidovala, neobstojí. Politická scéna je živý organismus. Strany vznikají i zanikají. Zpravodajství to musí reflektovat. Nebo snad, když se od ODS odloupla Unie svobody, tak ji Česká televize na obrazovku nepouštěla? Naopak. Byla tehdy miláčkem českotelevizních redaktorů.

Zde je jeden konkrétní příklad:

Informace č. 1: Je to Trikolóra a speciálně její předsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková, kdo ve věci už téměř rok zavřených škol ve sněmovně přešel od slov k činům.

Informace č. 2: Česká televize v pátek 23. 4. 2021 zařadila do vysílání speciál o školství, do kterého pozvala zástupce devíti politických stran, z nichž někteří se školstvím nemají mnoho společného.

Informace č. 3: Naproti tomu Majerová je bývalá učitelka a také další poslanec Trikolóry, Václav Klaus ml., je bývalý pedagog, bývalý ředitel nejúspěšnějšího gymnázia v ČR a bývalý předseda školského výboru. Ty ale Česká televize tradičně a zásadně před kamery nezve.

Informace č. 4: Ústavní právník a člen Trikolóry doc. Zdeněk Koudelka uspěl se svými žalobami na nezákonnost opatření ministerstva zdravotnictví. Pokud o tom ČT informuje, zásadně u něho neuvádí stranickou příslušnost.

Závěr: Jestliže veřejnoprávní televize dlouhodobě ignoruje existenci Trikolóry, porušuje tím zákon, který jí ukládá, aby její informace byly vyvážené, objektivní a všestranné.

(Autor byl v minulosti členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a členem Rady Českého telekomunikačního úřadu.)



zpět na článek