24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MÉDIA: Bulvár veřejně prospěšný

Bulvární televize může být někdy k smíchu, jindy k pláči. Jen málokdo by jí ale asi přisuzoval veřejnou prospěšnost, a přece i to se stává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hatlák 25.9.2012 9:16

U pokladny stál.

Podívej te se pozorně na film s Vlastou Burianem "U pokladny stál", kde sice najivně, ale naprosto přesně je tam celá pojišťovna a potažmo i fungování zdravotnictví vylíčené. A to je film tuším z roku 1939. A když to tak vezmeme, tak se vlastně nic nezměnilo. Nepoučili jsme se.

J. Schwarz 25.9.2012 9:07

Hokynářská filosofie

našich elit jim vychází proto, protože zdravotní pojištění je povinné. Kdyby nebylo, spousta lidí by tomu zlodějskému spolku utekla.Takhle nemůžou, přičemž kdokoli bude sedět nahoře bude krást a zvýhodňovat svoje známé a příznivce. Z čistě psychologického hlediska pokud si mám vybrat jestli dostat h..o a neplatit nebo totéž h..o a povinně si je předplácet, volím možnost 1.

T. Vodvářka 25.9.2012 18:12

Re: Hokynářská filosofie

Je to složitější.

Úvodem jen malá poznámka o těch "elitách", žádné nejsou. Nicméně Vaše psychologické hledisko má jisté nedostatky. Pokud bychom zavedli nepovinné pojištění /donedávna v USA/, tak dle mého soukromého odhadu se pojistila cca 1/3 obyvatel, s velkou dávkou optimismu tak asi polovina. Ta druhá by pojištění "investovala" do jiných aktivit. V okamžiku infarktu myokardu (který prostě nikdy nevyloučíte) by nastala situace, že bychom nejprve zjistili, zda má dusící se člověk pojištění. Pokud ano, bylo by vše OK, v druhém případě by byl odvezen do nemocnice a rodina by splácela nějakých cca 200.000,- Kč při nekomplikovaném průběhu /možná by se každý rozhodl jsa nepojištěn raději zemřít, aby nezatížil příští generace dluhem/.

K Vašemu h...u. České zdravotnictví přes všechny nedostatky patří k tomu lepšímu v našem státě. Dělají se - a dobře - složité operace, zachraňují se děti, které v jiných státech - i Evropy - umírají, délka života se prodloužila za posledních 20 let cca o 8 let. Je vhodné zažít občas péči v Itálii či Francii aby si člověk vážil toho, co má doma.

Možná by bylo vhodnější přímo platit lékaři a "pojišťovně" vyúčtovat spotřebovanou péči. Ale o tom se vede dlouhá debata a nikde to není uspokojivě vyřešeno.

J. Jurax 25.9.2012 1:03

No, autor má v zásadě pravdu

ale píše to taky jak bulvár.

Ono je nutno přece jen respektovat zásadu, že ze společného krajíce lze rozdávat jen potud, pokud ten krajíc stačí. A protože potřeby jsou nekonečné, zato zdroje konečné, musí někdo říkat tohle ano a tohle už ne. I za cenu toho, že se semtam zmýlí a bude po právu pranýřován.

A v článku není řečeno, proč konkrétně pojišťovna - není to přímo napsáno, ale lze dovozovat, že jde o VZP - právě tyto druhy léčby neproplácí.

Nejsem schopen posoudit, zda těch 4 až pět miliard v článku zmíněných jsou obhajitelné jako provozní výdaje pojišťovny. Autor zřejmě taky ne, jen si zjevně myslí, že jsou to velké prachy - jinak by se dopustil rozboru, v němž by dovozoval, že provozní výdaje jsou vzhledem k počtu zaměstnanců a vykonávaným činnostem etc. obhajitelné v takové a takové výši a co se stalo se zbytkem. Takhle je to taky vlastně bulvár ... i když jsa skeptik si říkám krade se všude, praská aféra za aférou, tak proč ne zrovna ve VZP ...

J. Kanioková 25.9.2012 3:32

Velmi souhlasím,

nejdřív jsem se chtěla připojit k chvále Novy, protože jsem náhofou jedno z těch vysílání viděla a bylo jasné, že to pomůže, ale pak mi došlo, že jde o kritiku, ale nepodloženou daty. Přitom není tak dávno, když jsem četla, že VZP má problém, že jí prostě chybí prachy. Jelikož se držím hesla - podle sebe soudím tebe - tak vždycky nejdřív hledám normální vysvětlení, nesnáším konspirace.

Představivost mi stačí na to, abych viděla, že dlouhověkost se prodlužuje a tudíž se dramaticky zvyšují náklady na starší, mnohem déle žijící generaci. Že té péče spotřebujeme mnohem víc. Takže když už kritika, tak podložená fakty.

Takto nevím, jestli plýtvají, kradou, nebo jim jen prostě výdaje stoupají nad příjmy ... nevím, nedovolím si fabulovat..

A to jsem zrovna dneska četla, že naše zdravotnictví nakoupí od Norů více léků k metanolovým otravám..