Neviditelný pes

MÉDIA: Alibi pro Českou televizi

5.10.2021

Haleluja! Česká televize na prahu volebního týdne z ničeho nic zjistila, že pravicová formace Trikolora Svobodní Soukromníci (TSS) má volební potenciál 7 procent, a proto jejího zástupce pozve do poslední předvolební superdebaty. Předsedkyně TSS Zuzana Majerová Zahradníková už obdržela příslušný zvací mail. Happy end? Ale vůbec ne.

Ani na vteřinu za tím nehledejme jakékoli prozření či snad ochotu veřejnoprávní televize napravit své předchozí chyby, je to jen a pouze vytváření vlastního alibi. Však také jaký happy end, když předtím ČT Trikoloru a spol. během debat z jednotlivých krajů čtrnáctkrát poškodila a po tři týdny voličům podprahově sdělovala, Trikoloru nevolte, nemá šanci, váš hlas propadne.

To vše za situace, kdy preference TSS dle měření různých agentur oscilovaly okolo pěti procent úplně stejně jako preference Přísahy, ČSSD či KSČM, které ovšem ČT čtrnáctkrát pozvala, to vše za situace, kdy předsedkyně TSS Majerová vítězila či skvěle bodovala v nejrůznějších diváckých anketách na privátních televizích a ani další zástupci TSS nezůstávali pozadu. Připomenu třeba excelentní výkon předsedy Svobodných a lídra formace TSS v Jihočeském kraji Libora Vondráčka v debatě na CNN Prima News, kde v diváckém hlasování rozdílem třídy deklasoval poslankyni Černochovou (Spolu), expolicistu Šlachtu (Přísaha) i piráta Lipavského.

A ještě jedna věc se stala. O víkendu vyšlo najevo, že mladí lidé ze spolku Odchod.eu svolávají na úterý 5. října 2021 od 18:00 „spacákovou“ demonstraci před sídlo České televize na Kavčích horách a chtějí tam dva dny a dvě noci protestovat proti politické svévoli veřejnoprávní televize. Ono totiž, když je něčeho moc, tak je toho opravdu příliš. A informační záškodnictví České televize už překračuje jakékoli meze. Mimochodem, je to skvělý nápad použít proti dezinformační ČT stejnou metodu, jakou zvolili její redaktoři, když si během spacákové revoluce televizi ukradli sami pro sebe.

Za připomenutí možná také stojí, jak fungují, respektive spíš nefungují zdejší instituce zodpovědné za správný chod televize veřejné služby. Formace Trikolora Svobodní Soukromníci totiž prostřednictvím svého advokáta Zdeňka Koudelky podala na postup ČT stížnosti jak Radě České televize, tak Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a obrátila se rovněž na soud, aby přijal předběžné opatření, jež by informační svévoli ČT zastavilo. A co se stalo? Odpovídáte si správně. Nic.

Rada České televize prakticky neexistuje, neboť se ji společnými silami vládních stran ANO a ČSSD a stran opoziční „bruselské pětky“ (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti, STAN) podařilo úplně zdecimovat, když namísto zákonem předepsaných 15 členů v ní zbylo devítičlenné torzo. Rada pro vysílání odpověděla, že stížností se bude zabývat na svém zasedání dne 5. října, jinými slovy s křížkem po funuse. A propos, kdo že to té radě momentálně předsedá? Aha, bývalý poslanec ODS Václav Mencl.

A soudce pro změnu obsah podání přehlédl jak jarní krajinu. Co na tom, že pravidla České televize jsou diskriminační a nespravedlivá, co na tom, že Česká televize je navíc sama ani nedodržuje. Obojí ke škodě Trikolory a spol. Zdejší úslužná justice si s politikou nerada pálí prsty.

A takhle my si tu žijeme. Tak vzhůru k volbám!



zpět na článek