19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MÉDIA: ... a nejhlouběji vidím nenávist

1.10.2015

To napsal komunistický básník Jiří Wolker v básni „U rentgenu“, a mne tak nějak v posledních dnech napadlo, že básníci, byť levicoví, mají mnohdy pravdu. I když přesná citace je:

„I tuto tíhu, lékaři, já znám.
Však hlouběj, ke dnu, tělo prosvěťte mi!
Nejtěžší břímě naleznete tam.
Sotva je unáším. A jsem si jist,
až vypadne, že rozkymácí zemi.“

„Nejhlouběj, chudý, vidím nenávist.“

Ti, co mi táhnou hlavou, rozhodně chudí nejsou, tedy alespoň penězi. Jak je to s jejich duchem, si nejsem jist, ale je jasné, že mnozí z nich jsou absolventi vysokých škol za komunistické normalizace.

Než se dostanu k meritu věci, nedá mi, abych poněkud neodbočil. I když mi tuhle kamarád Egon vyčítal, že píšu dlouze. A občas že odbočuji. Tak ještě k tomu Wolkerovi. Mého otce, levicového meziválečného intelektuála, jsem se jednou při povolené návštěvě v komunistickém vězení, kam jej soudruzi zavřeli, zeptal, co si mám myslet o Wolkerově Baladě o očích topičových. I tatínek, doktor dvojího práva, tehdy mukl v nezapomenutelné šedivé vězeňské uniformě, pravil: „No, asi to, že měl Antonín nosit při přikládání do kotle tmavé brýle.“

Ne, že bych chtěl, aby ti, co o nich dále budu psát, jednou nosili muklovskou uniformu. Ale jistě by jim prospělo, kdyby je život někdy nakopal do příslušné partie, kde záda ztrácejí slušné jméno.

O co jde? Už nějakou dobu je jasné, že nenávist a pomluvy metané na našeho dnešního prezidenta Miloše Zemana a také bývalého prezidenta Václavy Klause už začínají dostávat poněkud patologickou podobu. Svými „argumenty“ a úrovní se přibližují diskuzím na internetu, kterým, jak pravili kamarádi z Ameriky, se říká „sračkomet“.

Zeman musí tyhle pomatence už strašně štvát. Ovšem to, že by byl homosexuál, jak tvrdili o Klausovi, nesežerou ani štamgasti v hospodě „Na růžku“. Taky vylhaná vila za ukradené miliony ve Švýcarsku u Zemana neprojde ani u pijáků pivních patoků z plastových lahví. I občan absolvující alespoň základní školu neuvěří, že Zeman je po předcích tajný Němec, jako tuhle psal jakýsi pomatenec v jednom týdeníku o tom, že Klaus je potomek německých hostinských odněkud z Haliče a že všichni Němci kradou. A na diskuzi to mnozí vychvalovali jako „senzační odhalení“. Zatímco Zemana nikdo z němectví nepodezírá, i když příjmení Seemann, tedy „der Seemann“, znamená v němčině námořník a v češtině „zeman“, nižší venkovský šlechtic.

Vypadá to, že určitá sorta lidí vyhlašuje, že u nás byli jen dva dokonalí presidenti - Masaryk a Havel - a všichni ostatní (nekomunističtí) presidenti byli verbež, hnus a lůza.

A tak jistá dotyčná slavná „reportérka z Cuku“ se svým televizním štábem natočí Klause, jak si strká na tiskovce pero do kapsy. A přesně v intencích StB, která pouštěla v televizi záběry polonahých manželů Vaculíkových, to neustále opakuje ve zprávách a vyvěsí na internet, prostě všude, kde to jde. To, že toto faux pas vypustí do éteru Česká televize, která má být podle zákona ČNR č. 483/1991 Sb. „poskytovatelem veřejné služby“, je tristní. Takto se stala poskytovatelem nechutností a pošpiněním celé České republiky. Jen bych rád, jako „muška jenom zlatá“, prolétl byt dotyčné televizní reportérky a podíval se, co ona má doma za pera a propisky a zda si je vždycky koupila sama...

U Zemana pak ČT využila jeho vrávorání ve Svatováclavské kapli k dehonestaci nejen jeho, ale opět celé společnosti. Předstíráním, že opilý Zeman skoro zvracel do korunovačních klenotů. Zda měl Zeman nameteno, anebo mu skutečně nesloužily nohy (přeji tomu redaktorovi, až zestárne a někde zavrávorá, aby jej někdo natočil o značil za ožralého dědka), nevím. Ale vím, že kdyby byla pravda, že zneuctění korunovačních klenotů a těch, kteří je mají svěřené v péči, jejich magická síla skutečně trestá, tak by tomu kameramanovi, střihači a redaktorovi musely upadnout obě ruce a huby. Mimochodem: kampak zmizely všechny ty obrázky a šoty (už v archivech StB jich musí být hromada) nakouřeného Václava H. (sám si jej osobně pamatuji) anebo „knížete“, nalitého jako velitel od dragounů s hlavou na stole? Co?!? A že to naši „zuřiví reportéři“ neukáží národu? He?!

Jenže svět se naštěstí neřídí podle nenávisti mainstreamových novinářů, kteří žijí čím dále tím více uprostřed svých bludů a závistí a nenávistí.

Jinak by jim nemohlo ujít, že je náš bývalý president Klaus, známý euroskeptik, již hned na začátku varující před Lisabonskou smlouvou, před nebezpečnými hrátkami s vlastní měnou a zavedením eura, již nějakou dobu zván tam či onam na významná setkání. Kde je mu pak zahraničními politiky, novináři, vědci a podnikateli pečlivě nasloucháno.

U nás se media snaží předstírat, že to nic není. Bývalí prezidenti, třeba Clinton, přece taky jezdí různě přednášet. Jen poněkud zapomínají, že bývalý prezident USA je bývalý president poněkud významnějšího státu.

Mnohé bývalé prezidenty, i jiných a větších států, zase tak často nezvou. Sny eurohujerů se rozplývají a mainstream a tihle lidé už jsou zase v situaci, kdy - jak radil soudruhům z NDR Bertold Brecht - je pro ně jediné řešení „vyměnit národ“ (To právě teď zkouší Merkelová...)

A tak jsem byl zvědav, co na to naše media, když v úterý konečně vylezlo na světlo boží, proč asi mimo jiné jezdil Zeman po světě, proč byl v Moskvě, a na oslavách vítězství dřív než Merkelová (ta tam byla také, ale to naše media zatajila, že), proč jezdí do Číny a do různých jiných států ve střední Asii. (Mimochodem, po tom maléru Volkswagenu je jasné, že budeme moc a moc rádi, že tady máme i jiné automobilky.)

Nervozita v Evropě stoupala, už i novináři okresních deníků na Západě věděli, že Česko hraje nějakou významnou úlohu v konfliktu kolem Sýrie, jen naši investikravinní novináři psali slohové práce o Mynářovi a když už nic konkrétního na Zemana neměli, špinili jej, kde to šlo. Jak „žere“ jitrnice, že je pořád opilý, že není prkenná figura jako ti hoši z Brusele atd.

Významným ukazatelem určité části téhle „věrchušky“ byl pokus o „zásah“ vyšší moci: nedávná snaha zamini odvolat jednu z nejdůležitějších diplomatických figur v syrském konfliktu. A to naši velvyslankyni Evu Filipi. Ta udržuje jediné spojení se Sýrií třeba pro USA a EU vůbec (ostatní už utekli). V okamžiku, kdy se vynořila naděje po pěti letech jednání mezi zúčastněnými, a to včetně různých skupin povstalců, pokusil se ji někdo odvolat a připravovanou „pražskou deklaraci“ tak sabotovat. Za to by si měl dotyčný co nejrychleji sbalit pár švestek a vypadnout.

Dnešní noviny jsou plné blábolů o tom, že Zeman slavil v ruské restauraci v New Yorku (kde se dá, mimochodem, nejlépe jednat s různými lidmi „off the record“, což po tom, jak se na sebe tvářili na oficiálním jednání Obama a Putin, je asi jediná možnost, jak se pohnout dál).

Jak se zdá, k veliké lítosti našich medií a „pražské kavárny“, jsou oba presidenti, ten dnešní i ten minulý, stále významnými figurami ve světové politice.

To musí některým lidem přijít hrozně líto... Ale to, co z nich osobně vypadne, rozhodně svět nerozkymácí.