25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MAĎARSKO: Kouzelné formulky v praxi

Víte, co je to „hybridní režim volební autokracie“? Já taky ne. Pokud je to označení pro demokratickým deficitem postiženou Evropskou unii a její orgány, pak na tom možná něco je, ale zní to přeci jen nějak komplikovaně. Asi jako šém k probuzení Golema, formule, na kterou by nikdo nepřišel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 22.9.2022 9:19

Vy napisete o celem narode, ze je hloupy a zaostaly, neco jako jeskyni lide... ale sam "invektivy" nemate chut cist? To je opet typicke, to znam z Nemeckych for. Tak mimozne reaguji ti, kteri umi nejvic rozdavat.

Tady jeste prispevek, co napsala Alice Weidel na Twittte letos v cervenci: Dass der #Euro zur Ramschwährung wird, hat die #AfD schon vor 9 Jahren prognostiziert.

Recht hat sie, die Alice.

D. Laurencikova 22.9.2022 9:16

Hören Sie auf, pane Hlinovsky. "Nemci", kteri musi soustavne Euro "zachranovat" z penez danovych poplatniku a kteri diky Euru, ktere znehodnotilo jejich uspory a zivotni pojistky, kteri nedostanou na sve uspory uz 10 let vubec zadne uroky, ale naopak uroky negativni, a kteri musi stale zachranovat staty, kterym je Euro prilis silne pred bankrotem, kteri se musi obavat krachu EU, protoze pak jsou jejich giganticke pohledavky z Targetu 2 ty tam...., nemuzou tuto situaci videt jako PROFIT, pokud maji vsech pet doma.Vy jste si to udelal pohodlnym a proste opakujete mantru, kterou nam stale sugeruji z medii, ackoliv kazde trochu logicky myslici dite vidi pravy opak.

Radeji toho nechte, ano. To je rozumne rozhodnuti. ;-)

E. Hlinovský 21.9.2022 21:35

Snažil jsem se vysvětlit dost podrobně, proč Němci z eura jakožto největší EU exportér také nejvíc z EU států z eura profitují a že to převyšuje jejich příspěvky do EU rozpočtu, o jejichž velikosti a významu mají Němci přehnanou představu. Vy jste to odmítla a tím jsem pro vás neřekl nic nového a dokonce vůbec nic.

Také nemám chuť v diskuzi doplňovat neustále, že ne úplně všichni Němci jsou ve všem hloupí, protože to jsou samozřejmé věci, které není třeba stále opakovat.

Diskuse takovým stylem, je pro mě mrhání času. Nic nového jsem od vás nedověděl a vaše invektivy nemám chuť číst.

D. Laurencikova 21.9.2022 9:16

Vy jste rekl nanejvys to, ze Klaus byl vzdycky proti zavedeni Eura, ze toto je pro nektere moc silne, pro jine slabe... Veci vubec chronicky od sameho zacatku zname, ktere neni treba uvadet. Tim nikoho nepoucite, kdo ma aspon trochu pojem o tom, co je Euro.

Vy sledujete a zrejme tedy uznavate Alice Weidel, mate nevolice AfD za politicky hloupe a jste presto schopen napsat vetu: "Nikdo neprofituje z eura jako Nemci!" Ja povazuji Alice Weidel v budoucnu za nejlepsi Wahl zur deutschen Kanzlerin. A jak rika Alice Weidel na jinem miste - "einmal wird uns der Euro um die Ohren fliegen". V tomto pispevku nazyva Euro ostatne "eine sterbende Währung", toho jste si nevsiml? Mysli tim "menu, ze ktere nikdo tak neprofituje, jako Nemci"? Takze jeste jednou: Kde a cim vy jste me vlastne poucil?

D. Laurencikova 21.9.2022 8:34

Briliantni reci Alice Weidel v Bundestagu sleduji, dekuji. Tuto rec znam take. Ted rikate neco noveho. Pred tim jste hodil "Nemce" do jedoho pytle a oznacil je pausalne za hloupe a zaostale. Ted je to "jen" 90%! To jsou ti, kteri nevoli AfD predpokladam. Vite cim to hlavne je? Lidi se o politiku nezajimaji a nemaji o ni ani paru. Veri tomu, co slysi vecer ve zpravach a v Cesku tomu neni jinak!! Ctete nekdy forum MF nebo jina? To se cloveku zvedaji vlasy na hlave, nad tou hlouposti.

Vy jste nejen nerekl nic noveho, vy jste nerekl vubec nic, co by melo vahu.

L. Novák 20.9.2022 22:53

Ani Orbán nemůže sedět na třech židlích najednou. A Fiala na dvou

Maďarský premiér miluje unijní peníze, oblíbil si roli autoritářského nacionalisty a zjevně mu proti srsti není ani úloha Putinova trojského koně v Evropě. Chce-li se ale věnovat svým dvěma druhým radostem, musí přijít o tu první. A Česko se zase musí rozhodnout, s kým bude ve střední Evropě spolupracovat.

https://nazory.aktualne.cz/komentare/madarsko-brzo-dotlaci-cesko-k-rozhodnuti-s-kym-dal-spoluprac/r~5c4d5624384b11ed8980ac1f6b220ee8/

E. Hlinovský 20.9.2022 22:27

Nic nového jsem vám neřekl? Přečtěte si, co jste dříve napsala, říkáte tam věci, které jsou v přímém rozporu k tomu, co pro vás prý nyní není nic nového.

Ještě doporučuji k zamyšlení, pokud si myslíte, na rozdíl ode mne, že 90% německých voličů, tedy naprostá většina populace, není politicky hloupých následující řeč v Bundestagu:

Generaldebatte des Bundestags: Rede von Alice Weidel (AfD) am 07.09.22 - YouTube

D. Laurencikova 20.9.2022 20:42

Jeste se vas zeptam: vy jste toho nazoru, ze Nemci vymenili svoji Marku, druhou nejtdvrsi menu sveta, za mekke Euro proto, aby lepe prodavali svoje auta to Ameriky? Rikate a je fakt, ze ti co plati Eurem uz nemuzou flexibilne oslabovat ci posilovat svoji menu, a tim reagovat na hospodarskou situaci. "...proto potrebuje Nemecko slabsi euro"... Myslite, ze DM nebylo mozne oslabit a tim napr. posilit exporty do USA?

D. Laurencikova 20.9.2022 18:49

Rakusane diskutuji na jine urovni. Pletete si to. Na Rakousku uvidite civilizovane kontroverzni diskuze, kdy jeden necha druheho domluvit a nikdo nikomu neskace do reci, pricemz jsou do diskuzi zvani nositele vsech nazoru. V Nemecku je tomu jinak. Tam se zrejme nevedou hadave diskuze jenom proto, ze nositele "nevhodnych" nazoru jsou z diskursu vylouceni! Drive se tu a tam objevil nejaky prislusnik AfD v nejake talkrunde - toho pak ti ostatni spolehlive ukriceli. Ted uz AfD nezvou vubec, a tak de facto vidite diskutovat porad ty same lidi, kteri si vice ci min placaji na ramena. Nejedna se ani tak o diskuze, jako spis o autosugesci. To je ta uroven, na ktere diskutuji Nemci.

D. Laurencikova 20.9.2022 18:19

Nemci diskutuji na jine urovni, rikate. Myslite, ze se ji vy blizite vic, opakovanym pausalnim, nediferencovanym oznacenim osmdesatimilionoveho naroda na "obecne POLITICKY hloupy ..... Politicky neemancipovany, levicove naivni, politicky nevzdelany, znajici pouze povrchni politicka hesla, lehko manipulovatelny narod?" Wohl kaum!

D. Laurencikova 20.9.2022 17:55

Wichtigste Importgüter Deutschlands 2021 | Statista

D. Laurencikova 20.9.2022 17:55

Pro dokresleni prikladam prehled toho, co vsechno Nemecko importuje. Abyste si nemyslel, ze se jedna pouze o psenici z Ukrajiny ;-).

D. Laurencikova 20.9.2022 17:47

Pres vase "hluboke" znalosti jste mi vubec nic noveho nerekl. Pisete veci, ktere jsou nad slunce jasne, proto je mozna neuvadim ja. Vas styl neni o nic lepsi, nez ten, muj, rekla bych, akorat snad o neco arogantnejsi. Samozrejme, ze politika EZB nepostihuje jenom Nemce, protoze "vsechno souvisi se vsim".

Rada ekonomu pred tim varovala, ano. Jisty Bolko Hoffmann psal varovne inzeraty na cele stranky v Süddeutsche Zeitung s tim, ze: "Euro wird uns zum Sozialfall machen". Rozumite? Ne D-Mark. Euro dela z Nemecka socialni pripad. Bolko Hoffmann se nastesti splneni svych negativnich prognoz nedozil. Ja jsem uz tenkrat vedla diskuze s mymi nemeckymi, Euro-nadsenymi rateli a kolegy. Nechapala jsem jejich nadseni. Je jasne, ze kdyz hodis bilou kosili do pracky s modrymi, hnedymi, zelenymi a jinak zbarvenymi hadry, nevytahnes ji nakonec stejne bilou nebo belejsi, nez byla pred tim. To jsem rikala, kdyz Weigel sliboval, ze "Euro bude stejne tak tvrde jako DM". Vy, coby fundovany ekonom, byste jiste nasel lepsi priklad.;-) Nemecke obyvatelstvo o vymene tvrde Marky za Euro bohuzel nikdo nenechal hlasovat, takze jaksi ani spolurozhodnout nemohlo.

Evropska menove unie hodila pres palubu veskera pravidla, se kterymi tuto zakladala. To bude ten hlavni problem. Nakonec jsme "Schulden- und Haftungsunion", to co bylo na jejim zacatku naprosto vyloucene!

Jestlize vy export od importu tak oddelujete, ze jedno nema s druhym co delat, pak mozna vy nebudete az takovy expert, za jakeho se mate. K tem exportum jeste: Ty probihaji podle podobneho mustru, jako kdyby mi sefka supermarketu odnaproti vtiskla do ruky 50 Euro, kdyz k nim jdu nakupovat...

S tim techickym zaostavanim mate bohuzel pravdu. To bude asi tim, ze v Nemecku vitezi v poslednich letech jakesi posahane ideologie nad rozumem. Ale vubec se neradujte. Tyto vymozenosti se v Cesku rychle prebiraji, jak mam moznost sledovat.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
  • E. Hlinovský 20.9.2022 15:40

    Nebudete mi věřit, ale vy znáte Německo jen povrchně. Navíc ani po dlouhém pobytu v Německu jste se evidentně nezbavila českého hádavého stylu, Němci diskutují na jiné úrovni.

    Politika ECB mimořádně nízkých úroků a tzv. quantitative easing postihuje velmi negativně VŠECHNY občany EU států dokonce i nás, kteří euro nemají, ne pouze Němce. Že to tak bude, varovala řada ekonomů už před zavedením eura, u nás například Václav Klaus. Proto si Česko euro také nevzalo, ačkoliv podmínky pro jeho přijetí plní lépe než Německo. Právě Německo a Francie euro prosadily, a to přesto že občané v Německu chtěli mít Marku. Takže poděkujte za své zničené úspory NĚMECKÝM POLITIKŮM A NEEMANCIPOVANÉHU NĚMECKÉMU OBYVATELSTVU, celá EU doplácí na jejich neschopnost a neemancipovanost.

    Prosperita Německa zavisí na jeho exportech ne na jeho importech, proto potřebuje Německo slabší euro, které mu zajišťuje ECB, pak se prodávají německá auta v USA dobře. Na dovoz pšenice z Ukrajiny, Německo silné euro nepotřebuje. Německo neztrácí schopnost exportovat, kvůli euro ale kvůli jejich postupnému technickému zaostávání v důležitých nových technologiich (digitalizace, computerizace, aj.)

    Mluvíte velice sebevědomě o věcech, ve kterých se nevyznáte, tak jak to mají právě Češi ve zvyku.

    D. Rakous 20.9.2022 12:20

    P.S. Inflace je jedním z nástrojů centrálně řízené, dluhové a lichvářské ekonomiky. Od doby, kdy peníze nejsou většinou ničím podloženy, některé jen prý důverou v měnu, tisknou se prakticky v neomezeném počtu a jejich oběh se zajišťuje různými nástroji. Když pak někdo přijde např. s africkým Zlatým Dinárem, je zle a nastupují ty nástroje - viz 2011 Lybie. K tomu se říká, že když se v nějaké zemi objeví zajímavé ložisko, tak se zárověň zjistí, že tam mají málo demokracie a nastává výměna. Vy nám minerály, my vám demokracii.:-(

    D. Rakous 20.9.2022 12:09

    Pokračování II. ..... záleží na lidech na jejich apatii nebo aktivitě a nečekat, až nás zima dožene. Czech First![>-]

    Když nevědí kudy kam, mluví o konspiracích, užívajíce přitom nepřesného, lidi matoucího výrazu. Téměř vše se dá přitom doložit .....

    D. Rakous 20.9.2022 12:02

    Ad 1. Score 1:4 - (Thomas Piketti) Kdyby Listopad nebyl zpravodajský privatizační puč a do čela státu nebyli dosazeni předem určení herci, tak m.j. stačilo oprášit/upravit Zákon č.12/1920 Sb. - "Nostrifikace akcií", neprivatizovat klíčové strateg. sektory a další státu škodícíaž kriminální skutky (např.Becherovka). Vždy lze dohledat, kdo to rozhodnul, podepsal, byť to byl i (ex)president. Czech First[>-]

    Ad 2. Nereálné je jen to, na co se rezignuje, vč. bankovnictví, rodinných stříber VD, MU, OKD Domu R., ..... Institut průkazu majetku nad urč.limit není znak totality, spíše naopak, není to banánová republika. Czech First![>-]

    Ad 3. Zmatečnost nechápu. Chobotnice a chapadla jsou jasná. Centrální banky (CB) nejsou pod řízením jednotlivých států, ale centrálním, nakonec viz název. Národní banky by měly, alespoň teoreticky a při přiměřené odvaze vlád, sloužit svým státům. Tržní ekonomika, je trochu mantra, ale opět teoreticky může být jen tam, kde existuje opravdu volný trh a ne ekonomika bankovně-vlivová. Jako dobrý příklad je "boj"!!!!guvernera MS x deflaci. M.j. kdo stanovil, že ekonomika a tedy i HDP musí stále růst?;-D Kam až a proč? Kolik bilionů Kč promrhal MS i intervencích x Kč, dva nebo tři? Obávám se, že CB je řízena externě, "centrálně", ale ztráty sanovala ČR. To je stejně ganiální, jako využívání armády nějakého stát, úderné pěsti korporátních zájmů, placené však řadovými daňovými poplatníky, obzvláště když svoji "národní" banku ani nemají. Bohužel, dalo by se pokračovat ...... záleží na li

    D. Laurencikova 20.9.2022 8:48

    Mala poznamka jeste: Mne osobne stoji Euro nekolik tisic rocne na urocich, ktere se diky Euru nekonaji. Povidejte mi neco o vyhodach pro nemecke exporty. Ostatne, o to drazsi jsou importy, nebo snad ne?

    D. Laurencikova 20.9.2022 8:36

    Unikla vam jedna vec: Nemci neexportovali banany, ale presnou techniku! Samozrejme, ze je Euro pro Nemecko moc slabe a pro Italii moc silne. To bylo ale jasne od zacatku, ze to tak dopadne. Ze budou staty sedet v jakemsi Euro-korzetu bez moznosti oslabit ci posilit svoji vlastni menu. Proto se take EZB vzdala sve puvodni ulohy a dela vlastne politiku. Nakupuje za natistene, nicim nepodlozene penize statni dluhopisy zemi, ktere by jinak diky Euro davno zkrachovaly, se vsemi efekty, jako je inflace atd., kterou ted svadeji na Putina. Potiz je v tom, ze nechat Euro zkrachovat prinese s sebou takove problemy, ze jej radeji stale udrzuji. Ale vecne to asi nepujde. I ty nejkrasnejsi nohy nekde konci, pane Hlinovsky ;-).

    D. Laurencikova 20.9.2022 8:27

    Ackoliv vychodonemecti komunisti byli aspon patrioti. Dnes je v Nemecku patriotismus fuj!

    D. Laurencikova 20.9.2022 8:25

    Ja jem prijela do velice solidniho, korektniho (nikoliv politicky korektniho), pefektne zorgaizovaneho a bezvadne fungujiciho Nemecka. To byla Bonner-Republik. Po tzw. Wende se proste Vychod kus po kuse prelil na Zapad, tak to vidim ja. Dnes mame z byvale NSR proste NDR.2.

    D. Laurencikova 20.9.2022 8:21

    No tak ted se musim smat. "Nikdo neprofituje z Eura jako Nemci" je mantra, ktera se porad v mediich omila, aby tomu lidi verili. U vas to klaplo na sto procent! Exporty si Nemci de facto financuji sami a nemecti sporici jsou eurem vyvlastneni. Negatnivni uroky misto plus uroku, znehodnocene pojistky, inflace v dusledku gigantickeho tisteni penez na zachranu tohoto Euro-pacienta... atd. Vy tomu rozumite! Nemecko z Eura profituje, jako blazen! Nemusi se menit penize na hranicich, to si nechame neco stat ;-). 1400 Euro na hlavu rocne! K tomu prijdou ty 250 Euro, ktere kazdy zaplati do EU-spolecneho hrnce. A az nam tahle mena, ktera se stale umele udrzuje pri zivote, konecne zkrachuje, to bude cvrkot. Nemecke pohledavky z Targetu 2 ve vysi pres jeden bilion Euro zaplati kdo, kdyz se EU rozpadne? Ja si "profit" predstavuju uplne jinak. Euro je politicky projekt a zadna radna mena. S eurem zadna solidni financni politika neni mozna.

    E. Hlinovský 19.9.2022 21:10

    Nikdo neprofituje z eura jako Nemci. Pokud toto nevite, tak jste neinformovana. Nebyt €, ktere je oslabovane prave Italy a Nemci by meli dale svoji silnou Marku, tak se jejich export silne scvrkne. Nemecko drzi nad vodou prave export. Analogicky nikdo neztraci tolik kvuli € jako Italove, pro ktere je moc silne. Proto nemaji Italove EU radi, dari se jim od zavedeni € hur a prave kvuli dluhum kvuli € nemohou EU opustit, coz by jinak nejradeji udelali.

    V Nemecku jsou samozrejme take chytri lide a chytri ekonomove, ktereho nikdo ovsem neposloucha, protoze Nemci jsou obecne POLITICKY hloupy narod. To je jednoznacne, jejich historii poslednich 200 let dolozitelne. Politicky neemancipovany, levicove naivni, politicky nevzdelany, znaji pouze povrchni politicka hesla, lehko manipulovatelny narod. To se da obecne o Nemcich rici, ne ze neni mozne takto zobecnovat. Tou mirou neemancipovanosti se lisi od jinych narodu jednoznacne.

    D. Laurencikova 19.9.2022 20:17

    Hmmm, Euro je - rikaji jini - spis uspesny pokus Nemecko oslabit. Byla to udajne Miterandova podminka pro sjednoceni Nemecka, ze ktereho meli nekteri pochopitelne strach. V Nemecku je take dost chytrych ekonomu, kteri by tu Evropu tvorili jinak.... Ale ti jsou bohuzel nevyslyseni.

    Ja tou "lirou" myslim Euro, ktere se stalo misto tvrde meny jakousi lirou. Nemyslela jsem Italii.

    Co Italie se tyka, tak ta je "too big to fail", proto se tisknou penize a kupuji italske statni dluhopisy. Ne z lasky k Italii, ale protoze pad Italie by byl jeste drazsi. Je to bohuzel zacarovany kruh. Nastalo to, pred cim take hode rozumnych nemeckych ekonomu varovalo a slo i pred soud, marne!

    D. Laurencikova 19.9.2022 20:05

    Nemecko vubec nechce cnit. Nemci se naopak chteji - v dusledku sve "historicke viny", ktera je cim dal vetsi, cim jsme vzdalenejsi od valky - rozplynout v EU. Von Leyenova plati za nejneschopnejsi politicku Nemecka, ktera byla Merkelovou dosazena do funkce sefky evropske komise v dobe, kdy mela v Nemecku velkou aferu kvuli stamilionovym uctum za poradenske firmy, kdyz byla jeste neschopnou ministryni obrany. Nemci si mysli, ze musi jit prikladem, ktereho budou vsichni nasledovat. Necini tak nikdo. Nemci jsou hloupi i chytri, stejne jako i ostatni narody. Momentalne vladne svetem hloupost, nejen v Nemecku. Pausalni vypovedi jako: "Nemci jsou hloupi", "Cesi jsou chytri"(nebo vychytrali?)... to jsou pausalni vypovedi, ktere nemam rada.

    V. Braun 19.9.2022 19:46

    No vidíte, a příbuzný, který je jinak k EU velmi skeptický, si pořizuje na dům solární panely sám a bez dotace. Zřejmě dle vás nesmysl.

    E. Hlinovský 19.9.2022 19:29

    Nepredstavuji si, ze jsou vsichni Nemci bohati. Staci se v Nemecku rozhlednou kolem sebe. To, ze nemecky stat odira sve obcany, danove poplatniky v zajmu zarnych zitrku, kdy Nemecko bude cnit nad celou bezuhlikovou Evropou je zname. Zadny Nemec vam to nerekne ale cil Nemecka to je. Presvedceni Nemcu ze oni jedinni jsou schopni spravne vest EU je neochvejne, a von der Leyen a jini nemecti politici to i parkrat rekli. Skutecnost je vsak jina, Nemci toho schopni nejsou, jsou opravdu trochu hloupi, ale neveri tomu.

    E. Hlinovský 19.9.2022 19:16

    To moje 19:13 patri pod vase 17:23.

    E. Hlinovský 19.9.2022 19:13

    Zcela souhlasim s vasim prvnim odstavcem. Ten rozdil mezi Nemeckem a Ceskem se v tomto nezmenil ani za tech 32 let. A neni to tim, ze byl v CSSR komunismus. Cesko bylo Hulvatovem uz pred komunismem.

    V Cesku rozumni ekonomove a politici rikaji - zrusme v EU subvence, dela to jen nove problemy. Nemci a EU pouzivaji subvence jako politickou paku (Madarsko, Polsko). Zavedeni € melo slouzit politickemu svazani EU tak, aby nebylo skoro mozno se odtrhnout - coz neni nic jineho nez snaha Nemecka a Francie ovladnout Evropu a tim byt zase velmoc. Neni to z lasky k Italii. Na Italii doplaci cela EU nejen Nemecko.

    V. Němec 19.9.2022 18:12

    Za 1. odstavec R^R^R^

    2. odstavec je bohužel nereálný, z říše pohádek.

    3. odstavec trochu zmatečný. Fakt je ten, že asi špatně chápu tržní ekonomiku. Nevěděl jsem kdysi, že hospodářství v kapitalismu, konkrétně v ČR, řídí (a většinou těžce poškozuje) sedm zbytečných v bankovní radě.