28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MAĎARSKO: Kouzelné formulky v praxi

Víte, co je to „hybridní režim volební autokracie“? Já taky ne. Pokud je to označení pro demokratickým deficitem postiženou Evropskou unii a její orgány, pak na tom možná něco je, ale zní to přeci jen nějak komplikovaně. Asi jako šém k probuzení Golema, formule, na kterou by nikdo nepřišel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.9.2022 9:52

To je možná vaše osobní kritérium, ale pro nás vůbec nemusí být směrodatné při hodnocení Orbána jako politického partnera.

P. Pepax 17.9.2022 9:51

R^ souhlas, výhoda Orbana je velká podpora většiny Maďarů, jiní politici mají pouze podporu svých poskoků a užitečných idiotů.

L. Novák 17.9.2022 9:50

No, hlavně si udělejte pořádek doma, v Německu. Orbán s Putinem vám ho dělat nebudou. :-P

L. Novák 17.9.2022 9:48

Orbán se může vyjadřovat dle libosti, otázkou je, kdo se s takovým proruským magorem bude chtít bratřit. Vy určitě jo. :-P

D. Laurencikova 17.9.2022 9:47

Orban je z meho hlediska v soucasnosti nejlepsi evropsky politik a byl na rozdil od sefky EU a jinych, zvolen v demokratickych volbach vetsinou lidu. Takze kdyz EU tvrdi, ze v Madarsku mame "demokraticky deficit", je to smesne. Velice smutne oproti tomu je, ze cesti poslanci hlasovali vetsinou proti Madarsku.

Ale uz se blyska na casy, doufam. Nejdrive vitezstvi pravice ve Svedsku, nasledovat bude Italie.... Ve Francii to take vypada cim dal slibneji. Orban neni sam. Snad se nakonec skutecne podari zachranit Evropu pred touto EU?

L. Novák 17.9.2022 9:46

Požáry v přírodě probíhaly odjakživa a příroda si s nimi nakonec dokáže poradit. Problém je, když se do přírody začne montovat nějaký "eko"fanatik, pak to může díky množství suchého za léta nedotčeného zbytků větví a dřevního odpadu vzplát a hořet intenzitou, kterou už nikdo nedokáže zastavit. Podobných příkladů máme dostatek třeba z USA, kde se díky množství suchého a nevysbíraného dřevního odpadu dostal požár až k mnoha lidským obydlím, která vyhořela (někdy i s majiteli) až do základů. Protipožární prevence není zeleným fanatikům po chuti, pak se divíme, kam až se dokáže krizová situace rozvinout...

H. Lukešová 17.9.2022 9:41

Netvrdím, že je Orbán vzor ctnosti, ale na mezinárodních fórech, včetně OSN podporuje Stát Izrael, a Maďarsko je pro Židy v Evropě na rozdíl od islamizovaného Západu bezpečnou zemí, do Novinek pronikly zprávy o dvou surových útocích na Židy, které se udály v Německu, ve Francii za krátkou dobu byli zavražděni další dva Židé. Všechny tyto zločiny mají společného jmenovatele- pachatel je muslim.

P. Pepax 17.9.2022 9:40

Podpora tzv. palestínců je jedna s anomálií potentátů EU, jen dokresluje jeji pravý charakter. Tihle podivní hlavouni by snad chtěli zavést své evropské hodnoty do Izralele.

P. Pepax 17.9.2022 9:37

Orban se v poslední době vyjádřil s nadějí pro budoucnost V4, svuj optimismus opírá o fakt, že současné české a slovenské vlády padnou, sdílim tuto naději, hlavně pak v Česku.

L. Novák 17.9.2022 9:34

Samozřejmě. "Zelená" propaganda a hloupost zaměstnanců masmédií nazývaných "novináři" ukradla pojem ekologie a označuje jím fanatické zelené magory a všechno, co je s jejich činností spojené. Viz např. propaganda "veřejnoprávní" České televize. Na co máme všechny ty zbytečné mediální rady a radu ČT? Aby obhajovaly vlastní existenci před daňovými poplatníky?

R. Toman 17.9.2022 9:31

Orbán je mi sympatický dlouhodobě, stejně jako současná polská vláda. Jejich postoj k válce na Ukrajině je odlišný, ale to není moje měřítko. Za zásadní považuji postoj těchto států a jejich vlád k tomu co přichází z EU, a ten je v podstatě srovnatelný. Válka dříve či později skončí, s EU to bohužel zatím tak nevypadá.

L. Novák 17.9.2022 9:26

Taková je EU/EK. Palestinci míří na Izrael, Orbán zase na hloupé řízení EU/EK. Na koho myslíte, že se přebujelá mašinérie Evropské komise zaměří přednostně? Ostatně, on ten Orbán taky není žádný vzor ctnosti, stejně jako palestinský terorizmus.

P. Diviš 17.9.2022 9:23

Nedej se Plus 18. 9. 2022, 11:20

Nedej se 18. 9. 2022, 11:45

L. Novák 17.9.2022 9:22

Však k té inflaci taky ČNB svými vědeckými poznatky záměrně přispívá (viz pojem "cílování inflace"). To samé propaganda a marketing. Existuje množství vědecky ověřených metod, jak masívní mediální masáží (brainwashing, "výplach mozků") ovlivňovat vědomí lidí a jejich chování. Stačí si vzpomenout na Goebbelse a nacistickou hitlerovskou propagandu, bolševický výplach po německém vzoru, nebo aktuální masívní "zelenou" propagandu EU/EK a její financování tzv. dotačním ekobyznysem.

Tuhle jsem se v Kauflandu při nákupu váženého sýra Eidam pousmál k prodavačce, která mi jej místo do tenké plastové fólie zabalila do nevzhledného a nepraktického papíru, že se nejspíš dočkáme doby, kdy nám zeleně zhlouplé německé řetězce začnou balit potraviny do lopuchových listů...

Taky se asi můžou odvolat na "vědecké poznatky" patřičně překroucené ve prospěch obchodu. :-P

P. Han 17.9.2022 9:19

Ekologie je věda. Jestli to na vás není příliš dlouhé a složité, přečtěte si třeba toto:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologie

Prostudujte si historii této vědy, je tam i odkaz na seznam ekologů. Některé z těch našich osobně znám (či znal jsem, v případě zesnulého prof. Hadače) a žádný z nich "vášnivě neobhajoval zavádění bezzásahových oblastí v národních parcích". Že byl název této vědy novináři zneužit pro označení sekty militantních enviromentalistů (což by běžný novinář patrně ani nedokázal vyslovit), je podobné, jako bychom sexuálního devianta nazývali gynekologem.

P. Diviš 17.9.2022 9:18

"...přivážejí ku stromům... " :-P

H. Lukešová 17.9.2022 9:12

EU chce odebrat dotace Maďarsku z důvodu, že prý již není demokratické. Hezké. A co taková Palestinská samospráva? Ta je demokratická?

Oblast, kde 15 let nebyly žádné volby, kde Abbás drží moc železnou rukou. A co protiizraelský terorismus? Ten nevadí? Palestinští politici podněcují k protižidovskému násilí, finančně odměňují teroristy a jaktože jim euro-unijní předáci sypou miliardy Eur? Z jakého důvodu? Za jakoukoliv prolitou krev izraelských Židů může EU, protože podporuje finančně i politicky palestinské vrahy.

Takže opět můžeme vidět do očí bijící dvojí metr. Maďaři vadí, palestinští Arabové jsou hýčkáni.

D. Polanský 17.9.2022 9:11

Také že se rozhodli Orbána upálit.

L. Novák 17.9.2022 9:11

Potíž je v tom, že média hlavního proudu v čele s Českou televizí označují ekofanatiky jako "ekologové". Což je hrubá dezinformace, kterou masám vtlouká ČT propaganda do mozků už od dob, kdy pravidelně vysílala pořad "Nedej se" vedený komunistou... (90. léta).

D. Polanský 17.9.2022 9:10

I prý ekonomie je věda, a vidíte všude inflace a umělé zásahy do ekonomik.

D. Polanský 17.9.2022 9:09

Zodpovědní nejsou a nebudou u moci. Je doba šílenců, viz Řím před zánikem.

D. Stirsky 17.9.2022 9:09

Ekologie je věda. Stejně jako biologie nebo mineralogie. Že ji občas někdo zneužije k účelům politickým, to se stává. A když kdosi o něčem ekologickém mluví a to či ono prosazuje, nemusí to být ještě studovaný ekolog. Ti, co se přivážejí ku stromům, ekologové nejsou. Ale studovaným ekologem není ani Jakl. Proto bych byl u Šumavy a CSŠ zticha. Pokud jde o Maďary, kdysi jsem krátce s jedním účetně spolupracoval. Měl v kanceláři mapu Uherského království včetně Horní země a říkal, že tak to jednou zase bude. Orbán už by měl skončit, je v politice už moc dlouho. I u Maďarska platí Metternichův výrok, že pravda je někde mezi extrémy.

K. A. 17.9.2022 9:06

Dobře, vyjádřil jsem se nepřesně: Podle autora nemůžou ekofanatici za požár, ale za to, že se s požárku stal obří požár, protože oni nechali zarůst cesty. Což je lež, protože nikdo nenechal zarůst cesty schválně kvůli pralesu. V každém lese je část cest udržovaná a část neudržovaná, to tak prostě je a těch udržovaných tam není méně než před 30 lety, kdy tu NP nebyl, a jsou celkově udržovány lépe, dřív tam asfaltky v lese vůbec nebyly.

L. Novák 17.9.2022 9:06

Samozřejmě, ovšem kdyby byl Orbán ve vysoké funkci EU/EK, kdoví, čeho bychom se dočkali. ;-)

L. Novák 17.9.2022 8:55

Ano, idioti se najdou všude. Ale v Itálii soud obžalované uznal nevinnými a tím celá šaráda skončila. ;-)

J. Novak 17.9.2022 8:39

Autor ms pravdu.

P. Pepax 17.9.2022 8:10

EU potentáti mi připadají ve vztahu k Orbanovi jako inkvizice, svaz tmářů.

V. Mokrý 17.9.2022 7:40

Samo, nebo bude vyhozeno ?

V. Mokrý 17.9.2022 7:39

:-)R^

!!

J. Krásenský 17.9.2022 7:37

Požár jistě způsobil kdosi, co si rozdělal ohníček. Ovšem zcela zapadlo, že vedení parku "se rozhodlo" nechat požár spálit les a tak první den požáru zasahovala jen jedna jednotka hasičů, která měla za úkol požár udržovat a jen dohlížet, aby se nerozšířil. Takže viníkem nemalým je i vedení parku a doufám, že za to skončí na pár let v teplácích, jak žhářům po právu náleží.

[>-]