24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

LETECTVO: F-35 nebo Gripeny? Respekt nebo kasička?

Česká armáda se rozhodla pořídit nové bojové letouny, které po uplynutí pronájmu stávajících 14 gripenů v roce 2027 budou tvořit páteř našeho letectva. Vzhledem k neuvěřitelně zdlouhavým výběrovým řízením na nákup vojenské techniky jako je kauza obrněných transportérů táhnoucí se již několik let, by nás tato zpráva neměla nijak vzrušovat. Jenže ministerstvo obrany chce rozhodnout již v příštích několika týdnech a tím se nákup letounů stává žhavým tématem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rybník 1.7.2022 8:28

Kundaure, vy nemáte nikdy nic k diskuzi, jenom potřebu okopávat kotníky. Takovou filcku jako jste vy by u nás v hospodě nenechali sedět ani u psů.

J. Nevrkla 1.7.2022 8:26

Možná si autor nevšiml, že směřujeme ke státnímu bankrotu. Nákupem stíhaček bychom trošku ekonomický pomohli Americe, na náš úkor. Kecy o tom, že bychom si snad před Rusy vydobyly nějaký respekt, jsou naprosto k smíchu.

V. Novak 1.7.2022 8:24

Který ze zmíněných strojů je elektromobilní?

Protože ve skvělém novém světě (tedy aspoň ve skvělé nové EU) je to ten nejdůležitější parametr!

I. Pávek 1.7.2022 8:23

Hej gaunere bereš to místo druhého pacholka? Stále čekám na tvoji nabídku. Budeš se starat o koně a bonus jednou týdně (s doprovodem prvního pacholka) otevřít 420L mražák zdarma.

V. Novak 1.7.2022 8:22

A kdo by ochraňoval Pobaltí, které je tak bojovně naladěno - a nemá jediný nadzvuk? A požaduje stále větší ochranu od zbytku NATO, aby mohlo provokovat Rusy...

V. Novak 1.7.2022 8:20

"Všichni" se vám na nějaké cvičení velmi hlasitě vykašlou.

Jasně do ukázala reakce společnosti - a hlavně té její relevantní části, tedy mlaďochů a mlaďošek - na nápad zavést odvody (aby stát aspoň tušil, s kým může počítat) a povinný výcvik.

V. Novak 1.7.2022 8:18

Američani nemůžou Polákům ani nikomu jinému atomovky "půjčit" porušily by tím NPT - a ony velmi stojí o její zachování. Proto přiměly v 90. Bělorusko, Kazachstán a Ukrajinu zbavit se postsovětských jaderných zbraní.

Nová ratifikace nové NPT v tolika státech je velmi sporná.

Pokud USA rozmístí nějaké jaderné bomby nebo hlavice v Polsku, pak na stejném právním základě jako v Belgii, Německu, Nizozemsku, Itálii a Turecku - budou to AMERICKÉ bomby, bude je obsluhovat AMERICKÝ personál, o použití rozhodne AMERICKÝ prezident a ponesou je letadla řízená AMERICKÝMI piloty.

J. Ganaur 1.7.2022 8:13

Na tebe stačí zadupat, ani brokovnice netřeba....;-D;-D;-D

J. Ganaur 1.7.2022 8:12

Nemá je na Ukrajině, protože je nemá vůbec, prototypy se nebojuje!:-)

I. Pávek 1.7.2022 8:06

No, naše současná zemička je tak malá, že nadzvukáč má problém i při 10G vykroutit zatáčku tak aby někde nepřelítl hranici. Další pominu. Stačilo by nám silné podzvukové letectvo a silná odstrašující protivzdušná obrana.

J. Ganaur 1.7.2022 8:05

Ale společně (NATO) stovky.A jednotné náhradní díly, znalosti....a ne každý pes, jiná ves!:-)A pokud chcete decentralizovaná letiště, tak je nejlepší F-35B, tedy námořní verze!:-)

J. Ganaur 1.7.2022 8:00

A uspořené miliardy nasypte do smrdutého Brrrrrčálníka!:-P:-P:-P

J. Rybník 1.7.2022 7:54

Když onehdy lítal jakýsi Němec v bezletových zónách nad ČR, naši s předraženou technikou ani nevzlétli. Asi plnili úkoly nad Estonskem. Takže to rozprodejte, z mládemců udělejte civily, a máme hned hafo uspořených miliard.

R. Tichý 1.7.2022 7:48

Gripeny staci. Hlavni jsou decentralizovana letiste, mimo plochy ktere maji rusaci zmapovany. Komplety PVO, rakety zeme vzduch.

Je nesmysl pripravovat se na konvencni valku se symbolickym poctem obrannych prostredku (24letadel...). Mame sanci v zaskodnicke valce, pripravovat pohranicni hvozdy, cvicit vsechny alespon v zakladnich vojenskych dovednostech s rychlou preucitelnosti na novejsi.

M. Šurgot 1.7.2022 7:34

Zbytecna reakce. Mezi mnou a p. Hatinou se ta diskuze nevede jen o Ukrajine jako takove, ale o zpusobu vedeni valky v dnesni dobe. Takze mate samozrejme pravdu, ze ty nejefektivnejsi zbrane nejsou zadarmo, ale kdyby slo o stret mezi ruskou armadou a armadami NATO, tak by ty nejefektivnejsi zbrane na bojisti rozhodne byly. A teprve az na vysledku takoveho boje by se dalo posoudit, jak ma fungovat a jak ma byt vyzbrojena moderni armada.

Tato diskuze je prece pod clankem, ktery hodnoti, zda si mame ponechat Gripeny, nebo koupit F-35. Priklad valky na Ukrajine, se zbranemi a systemy sovetske a postsovetske ery, se neda pouzit pro posouzeni toho, jaka letadla si mame koupit. Ani Rusko nema na Ukrajine ty nejnovejsi zbranove systemy, napr. SU 57, nebo tanky Armata a od nich odvozena dalsi bojova vozidla.

J. Rybník 1.7.2022 7:31

Za mě? Žádnou zbytečnou maškarádu, takže nic!!

V. Církva 1.7.2022 7:16

Pro nás je specifické malé území, takže spolupráce s NATO je nutná. Co vím ze seriálů o leteckých bitvách tak poslední bitvy nerozhoduje boj na blízko a tak obratnost, ale vystřelení rakety ze 400 km a víc.

To znamená stealth, kvalitní elektronika a možná ty silné motory a rychlost. Jemná obratnost už zdá se ztrácí na významu. Myslím, že i na Ukrajině Rusové neobsadili vzdušný prostor protože je vidí radary a ty NATO dávají informace Ukrajincům.

R. Langer 1.7.2022 7:16

Hm, ony ale ty "nejefektivnější zbraně" jaksi nejsou zadarmo, že? ;-)

V. Mokrý 1.7.2022 6:59

;-D:-)

A. A 1.7.2022 6:58

Proc F35B

https://jalopnik.com/7-things-the-marines-have-to-do-to-make-the-f-35b-worth-1560672069

A. A 1.7.2022 6:48

Chceme a potrebujeme zachovat know-how lidi, kteri s temi stroji pracuji. Letadel, vrtulniku, opravy(diky pane byvaly namestku na MO a byvaly ministre financi) a logistiku. F35 je krasny, kdyz to bude F35B a jedine F35B. Ale kde jinde se bude setrit, co si budeme muset odeprit nebo dokonce zrusit?

A. A 1.7.2022 6:31

Jo a atomovky, polaci se hodne hodne hodne snazi o nadstandartni vztahy a nevypada to, ze by jim je USA pujcily. To bychom tu museli nejdriv zakladnu(hadam ze nepruchozi) s posadkou velikosti brigady pro zacatek. A pak se hodne snazit a hodne dlouho. Argumenty typu atomovky, elita to je faul. Preju pekny den.

A. A 1.7.2022 6:24

At zije ta spravna myslenka. To bylo naposledy, co jsem tu chtel neco napsat. Takze jeste jednou a spravne, pani ministrine je odvazna a dozajista podepise kazdou smlouvu.

Rozhodne F35 protoze na to mame a budeme elita. A kdyz F35 tak rozhodne nezalezi na tom, kterou variantu, prece vsechny jsou stejne a zadna neni puvodni design a dve z nich nejsou odvozene. Jde o to mit stroje, nejde o to zachovat ceske know-how personalu.

F. Václavík 1.7.2022 6:22

Když nebude plyn, logicky za něj nebudeme platit a ušetříme hafo peněz. Pak by na ty F35ky v pohodě peníze byly. ;-D

V. Mokrý 1.7.2022 6:15

R^

M. Šurgot 1.7.2022 6:12

Jenze Ukrajina nedostala od Zapadu ty nejefektivnejsi zbrane. Urcite jste zaznamenal, ze napriklad americke raketomety byly dodany jen s raketami s dostrelem do 80 km z obavy, aby Ukrajinci nestrileli do ruskeho vnitrozemi. Pritom ty raketomety mohou mit i dostrel nekolik set kilometru a s presnym navadenim, podle druhu rakety, jaky se do nich vlozi.

A podle doposud znamych zprav zrejme ani ruska strana nedisponuje obdobou americkych dalekonosnych salvovych raketometu. Maji klasicke Grady a jejich modernizovane obdoby. Pak samozrejme maji rakety s dlouhym dosahem, at uz z letadel nebo s plochou drahou letu, ty vsak podle zprav v mediich nejsou natolik presne, jak by mely byt.

Muj nazor je tedy takovy, ze kdyby stala proti ruskym vojskum Ukrajina plne vyzbrojena vsemi dostupnymi nejmodernejsimi zbranemi a systemy, nemohlo by se ruske delostrelectvo bez vyraznych ztrat priblizit frontove linii na dostrel.

L. Polehla 1.7.2022 6:04

Stejně je už rozhodnuto!

M. Krátký 1.7.2022 5:30

bo nejsem odborník, tak jsem nahlídnul do wikipedie a zjistil toto : první je varianta s konvenčním vzletem a přistáním (F-35A), druhou je varianta s krátkým vzletem a svislým přistáním (F-35B) a třetí je varianta určená pro operace z letadlových lodí s charakteristikami CATOBAR (F-35C). - dobré ráno a hezký den R^R^R^

J. Pankovic 1.7.2022 5:24

Klíčová otázka zní: co vlastně chceme od českého letectva?

Pokud nám jde jenom o obranu vlastního vzdušného prostoru, pak je Gripen rychlejší, obratnější a provozně spolehlivější a ani blázen nebude používat "taktickou jadernou munici" nad vlastním územím ;-)

...jedině, že chceme od letectva "něco jiného", že :-P

P. Hatina 1.7.2022 5:03

Jen klid, ty zastaralé Leopardy co dostaneme od Němců, se stejně budou muset modernizovat, čili není problém, když ten požadavek bude, tam namontovat třeba univerzální záchody pro LGBT spoluobčany..;-(