25.4.2024 | Svátek má Marek


KORUPCE: Všichni bojují, ale za co?

18.2.2010

Česká politika je teď plná bojovníků proti korupci. Ovšem hlavně na předvolebních billboardech a shromážděních. Život je ale, řečeno s klasikem, jinde: Když před časem zkoumala agentura PricewaterhouseCoopers, jak běžné je v Česku uplácet, přiznal každý třetí manažér, že už stál před volbou, zda si má zakázku koupit. A když pak své členy oslovila Hospodářská komora, dozvěděla se, že dvě třetiny z dotázaných firem se už s korupcí setkaly a polovina že by za zakázku klidně zaplatila.

Firma Sono Reocords patří, pokud souhlasí informace zveřejněné v tisku, zřejmě do té lepší poloviny: když po ní chtěli starosta jedné z brněnských čtvrtí a tajemník Brna-střed 4 miliony za povolení k výstavbě multifunkčního centra, ohlásila to na policii, a tak se před pár dny podařilo chytit starostu přímo při činu. Oba jsou ve vazbě a starosta se vzdal své funkce i místa na volební kandidátce ODS. Teď není vyloučeno, že přijde i o členství ve straně.

Pokud k tomu opravdu dojde, bude to posun. Jenom není zatím jasné, kam. Ještě předloni, když TV Nova zveřejnila obsah čtyři roky staré nahrávky, ve které se mluví o penězích, jež brněnský stavební podnikatel Veselý údajně platí předsedovi jihomoravské ODS Venclíkovi za veřejné zakázky pro svou firmu, tvrdili všichni zúčastnění, že jde o věty vytržené z kontextu, a grémium ODS to vše odbývalo jako pokus o diskreditaci svého kandidáta před krajskými volbami.

Pro jádro věci nebyla ale údajná motivace těch, kteří s nahrávkou vyrukovali právě v onu dobu, nijak podstatná. Důležité bylo, že poodhalila praktiky, podle nichž se na radnicích - protože ta brněnská nejspíš nebyla výjimkou - přidělují veřejné zakázky. Jak to funguje, o tom si štěbetají vrabci na střeše: tři až čtyři favorité se dohodnou a přihlásí se do tendru tak, aby jeden z nich podal "nejlevnější" nabídku. Tomu pak radní zakázku přiklepnou. Příště se dostane k lizu zase další.

Jenže podle nahrávky jsou oprávněné i podstatně temnější obavy: naprosto cynicky se v ní aktéři bavili o koeficientu, kterým se suma zakázek vynásobí, a tyto peníze pak podnikatelé platí politické straně nebo popřípadě - i na to jsou v nahrávce narážky - do kapes politikům. Komu měly být určeny ony čtyři miliony, o které jde v nynější korupční kauze dnes už bývalého starosty brněnské městské části Žabovřesky, o tom se nemluví. A s čím se svěřují starosta a tajemník policistům do protokolů, to zatím rovněž nevíme. Nepřekvapilo by ale, kdybychom se v tomto případě ještě dočkali zajímavých odhalení. Co když například fungovali jako svého druhu výběrčí? Brněnský deník každopádně shrnul na svých webových stránkách celou řadu afér kolem pro město nevýhodných smluv, na které radniční opozice v uplynulých letech marně upozorňovala. Zdůraznit je třeba, že pod opozicí je v tomto případě nutno rozumět hlavně zelené: ČSSD spolu s ODS utvořily v Žabovřeskách koalici.

Ať už ale ony 4 miliony byly určeny komukoliv, ukázal případ Žabovřesk, že jedno poměrně rychlé východisko z korupce by tu bylo: když politici bojují proti korupci jen planými řečmi, nezbývá, než aby se firmy bránily samy. Příklad Brna ukazuje, že to jde. A reakce ODS demonstruje, že se strany začínají stavět ke kauzám tohoto kalibru konečně jinak než dřív. Tedy - pokud se náhle neukáže, že má Sono Reocords v Česku se zakázkami utrum...

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6