20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

KORUPCE: Konec zdravotnických kartelů?

Druhé obvinění Davida Ratha se týká nákupů zdravotních přístrojů pro tři středočeské nemocnice, konkrétně pro Kladno, Mladou Boleslav a Kolín. Pouze zakázka pro kolínský pavilon N překročila částku 100 milionů korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Vodvářka 23.7.2012 8:47

Re: Od boje proti korupci lékaři utekli, zdá se

Odvaha je fajn věc, možná by to pomohlo, ale...

Povím Vám svou story, pakliže to ještě budete číst. Kdysi - po revoluci - jsem se dostal do čela Svazu českých lékařů /obdoba jistých odborů, dnes již myslím an i nejsou/ v jisté nemocnici. V té době byl ještě ředitelem komunista, v podstatě blbeček, kterého na ten flek dosadila strana. Cítil jsem morální povinnost jej vyhodit z místa a věci vést tak, aby špitál vedl člověk slušný a odborník. Obešel jsem primáře a lékaře, všichni mi dali za pravdu, ale petici za jeho odvolání nikdo nepodepsal.  Byl jsem na pokraji vyhození z nemocnice, pak se konečně jeden z primářského sboru odhodlal mě podpořit a komouš vylétl. pro mno to však byla velká škola života, protože lidé jsou v podstatě zbabělí, neochotní jít  do konfliktů.

V současnosti to bude stejné, všichni vědí, kdo a kolik krade, ale nikdo nevystoupí veřejně, navíc myslím, že dnešní doba je zapeklitější, než byla před cca 20 lety.

Jinak ovšem Vaše vize by byla krásná..................

J. Chaloupka 22.7.2012 20:45

Je zjevné, že kdyby nebylo poddajných devótních

ředitelů nemocnic, tak by podobný kartel nevznikl. Měli by tedy odstoupit všichni ředitelé, kteří přijímali tento podivný nákupní systém. Bylo by dobré, kdyby je novináři identifikovali a seznámili nás se jmény takovýchto vstřícných spravovatelů nemocnic a podobně i dalších vstřícných šéfů různých dopravních staveb atd. Pěkně jméno po jméně i s konkrétním obchodem. Nejlepší je totiž když je na všechno a na všichny pěkně vidět.

J. Schwarz 22.7.2012 20:35

Re: Kalouseksystem ve zdravotnictví

Milý pane, tento stát vybírá na daních a poplatcích přes 50% hodnoty, co se v zemi vytvoří.  Jak byste reagoval jako podnikatel v branži, ve které stát vytváří například 70% poptávky? A ten, kdo nenamaže půjde z kola ven? Myslím, že podstatnější problém je v úřednících co berou než v podnikatelích, co dávají.

J. Schwarz 22.7.2012 20:28

Re: Od boje proti korupci lékaři utekli, zdá se

Milý pane,  když měli doktoři dost kuráže dát hromadnou výpověď a hrozit pacientům /černá sanitka/  že nedostanou-li svoje peníze pak odejdou a nechají je ve štychu, pak o nic více kuráže by nebylo potřeba k tlaku na vedení nemocnic aby skoncovaly s korupcí. Stačilo změnit heslo na " přestaňte krást a budete mít hned na splnění našich mzdových požadavků. Nepřestanete-li pak odejdeme a vy si i s předraženými krámy trhněte.../. Určitě by získali víc sympatií veřejnosti...

J. Kratochvíl 22.7.2012 13:59

Re: Kalouseksystem ve zdravotnictví

"Lumpárny státních úředníků napojených na politické struktury jsou neuvěřitelné. Neumím si představit, že v soukromé sféře by takovéto zlodějny byly možné"

Pane,  kdo si myslíte, že ty státní úředníky podplácí, já myslím, že to jsou hlavně soukromníci. Ano, soukromníci mezi  sebou možná tolik nekradou,možná, ale o to víc rozkrádají tady státní majetek a to si myslíte, že je pro ty soukromníky polehčující okolnost. Nebo krást státní majetek je morální. V každém případě korupci sem zavedli hlavně soukromníci v honbě za zisky, kdyby neupláceli oni tak by státní úředníci se chovali také jinak.

J. Malá 22.7.2012 13:04

Co udělal za dva roky ministr?

Nemluvil právě o tom, co popisujete,  při svém nástupu do funkce? K čemu vlastně je ministerstvo zdravotnictví?            A proč budou řešit Ratha znovu?No přece aby jej nemuseli po třech měsících pustit.On by zcela jistě opustil republiku.Ale že nechajíParkanovou za miliardy venku, ať se v klidu domlouvají, to je také zcela normál.

A. Koenigsmark 22.7.2012 13:02

Re: Teď už jde "jenom" o to,

Obávám se, že to je právě zásluhou mezitím se v jiných oblastech znemožnivších veverek. V podstatě se věci tímto směrem pohnuly až po komplikované instalaci Petra Lessyho - a proto je tolik křiku kolem něj a proto tehdy musel John (jehož teda neobdivuji) opustit vnitro... Mimochodem se divím, že to veverky tehdy udělaly. Když už hloupě a naivně vlezly do vlády, mohly ji tehdy kolektivně opustit nebo si vnitro udržet. Oboje by jim pomohlo a slečna Kočí nemusela být dnes tak veselou postavičkou.

A. Koenigsmark 22.7.2012 12:57

Jedno mi nejde do hlavy:

Jak lze u nás takové peníze dostat v hotovosti? V bance to přece vůbec není možné! Opravdu nemusí policie zjišťovat, kde se ty balíky v igelitkách vzaly? jinak mě velmi těší, že se už v souvislostech objevilo jméno pana Šnajdra a dalších. Stejně jako ve zdravonotnictví to samozřejmě jelo v armádních dodávkách, lesích, místním rozvoji atd. Nezávidím tomu brněnskému advokátovi úkol to nějak zastavit... Myslím, že spíše se... dostane průjem.

S. Sedlák 21.7.2012 18:13

Re: Prosím o právní výklad toho,

To je jednoduché. Rath byl obviněn v souvislosti s rekonstrukcí Buštěhradu a ne za korupci. Nějakou. Takže musí být vydáván stále a stále. Navíc pokud je ve vazbě za to první, mohou pominout důvody vazby. Takhle si to možná odsedí ve vazbě, protože policajti půjdou dál a dál do minulosti. A že tam toho je.

T. Vodvářka 21.7.2012 15:24

Re: Od boje proti korupci lékaři utekli, zdá se

Ono je to trochu složitější. V nemocnici je většinou nějaký náměstek ředitele, který je určen pro styk s prodejci. Ten rozhoduje, co se koupí a za kolik. Na názor primáře daného oddělení se někdy přihlédne, jindy ne. Obyčejný lékař do toho nemůže nijak zasáhnout, případně nějak ovlivnit cenu.

Pokud do problému šťouchne primář, většinou je na něj vypsáno výběrové řízení a pan šéf se odporoučí, prostého lékaře přímo vyhodí z nemocnice. Už má punc protestanta a nikdo je hned tak nezaměstná. Do privátní sféry se dostane jen těžko, nové smluvní vztahy se již nenavazují. Takže máte volbu - buď držet ústa a zůstat v práci, nebo jít dělat něco jiného, což v oboru všeobecná medicína znamená začít úplně jinde.

Máte pravdu v tom, že odbory by buď měly mít jasný důkaz a pokud jsou ve nemocnici většinově zastoupeny, asi by uspěly se svými námitkami /už se to občas děje - mám pocit že v Písku/ nebo se obrátit přímo na Policii ČR. Jak se však postavit k tomu, že bývalý hlavní odborový předák je nyní v base, to je trapný problém pro současný LOK

L. Severa 21.7.2012 13:33

Prosím o právní výklad toho,

proč musí sněmovna znovu projednávat vydání svého člena, když je vlastně obviněn za stejný skutek. Myslím si, že pokud by byl poslanec obviněn např. z vraždy a sněmovnou vydán, tak potom při vyšetřování, které by vedlo k  odhalení  dalších mrtvých  by se musel pokaždé  proces opakovat? Dík za případnou odpověď, pokud by byl někdo k ní ochoten bez palmare.

J. Kostrba 21.7.2012 13:29

Od boje proti korupci lékaři utekli, zdá se

Na webu dekujeme-odchazime.cz v části Korupce je stále prohlášení

"Jedním z problémů, na který se lékaři snažili v průběhu akce Děkujeme, odcházíme poukázat, bylo netransparentní a leckdy podivné hospodaření v českých nemocnicích. Předražené zakázky, podezřelé nákupy přístrojů a léků přes prostředníky či nevyjasněné majetkové poměry některých manažerů českého zdravotnictví se díky tomu staly terčem nejen médií, ale i odpovědných činitelů. V tomto oddíle chceme upozorňovat na netransparentní a podezřelé věci ve zdravotnictví i jednotlivých nemocnicích, naleznete zde i shrnutí nejzávažnějších kauz."

Nemálo lékařů, kteří zřejmě byli svědky korupce v středočeských nemocnicích mohlo ve své straně od základní po krajskou organizaci svůj slib boje proti korupci naplňovat. Bylo zřejmě pro ně výhodnější ho ignorovat. Od slíbené zodpovědnosti, zdá se mi, utekli.

P. Schuster 21.7.2012 11:41

Výběrová řízení

Zákon o veřejných zakázkách a jeho prováděcí právní předpisy jsou velmi komplikované a tím je i výběrové řízení, kterým je vybírán dodavatel taky znepřehledněn.

Soukromé firmy to mají jednoduché. Je to většinou dvoukolový systém, kdy v prvním kole musí uchazeč dodat reference o tom, že na uvedený úkol stačí (případné kooperující firmy musí být uvedeny). Pak musí být jasné rozkrytí majetkové struktury ucházející se firmy.

No a do do druhého kola jdou jenom firmy, které výše uvedeným požadavkům vyhověly a jediným kriteriem je cena.

P. Lenc 21.7.2012 8:44

Re: Teď už jde "jenom" o to,

Naprosto souhlasím.Ale je třeba také říci, za které vlády dochází k rozkryvu..Je to za poslední dva roky, tedy vlády neuvěřitelně napadané ze všech stran.Mimo jiné také proto, že údajně háže klacky pod nohy náhle "emancipované"policii a státním zástupcům.Samozřejmně budou ve všech stranách existovat lidé, kteří se tento trend  budou snažit přinejmenším zbrzdit.Tak to bohužel chodí, je samozřejmně na občanech, jak se k tomu postaví.Ale  k pozitivnímu vývoji, ke kterému zvolna dochází by podle mého názoru mělo přibýt aspoń trochu objektivity  a nevylévat vaničku i s dítětem.

S. Sedlák 21.7.2012 5:12

Kalouseksystem ve zdravotnictví

To je jen obdoba systému, který vypracoval Kalousek na obraně. Do systému se vloží prvek, který nemá žádné faktické opodstatnění, pokud za ně nepokládáme zlodějnu. K tomu, aby si někdo přišel na miliony je třeba rozkrást miliardy.

Systém veřejných zakázek se mi také jeví jako podivný nápad, který nemá prostředí vyčistit a zprůhlednit, ale naopak. Pokud pořizuji cokoliv od vysavače přes auto až po atomovou elektrárnu, tak si zcela jistě provedu analýzu toho, co je pro mě lepší. Jistěže budu konzultovat tuto věc s poradenskými institucemi. Rozhodnutí si ovšem ponechám ve své kompetenci. U složitějších akcí musím vytvořit kontrolní mechanizmy uvnitř, aby nebyl prostor pro provize. Nevím co je na tom pravdy, ale kdesi jsem zaslechl, jak svého času vyslal Baťa své ředitele vybrat telefonní ústřednu k tehdejšímu výrobci - Siemensu. Vybrali, nakoupili, dokonce snad dvě. Siemens jim na důkaz své radosti dal jakousi pozornost. Ve chvíli, kdy vystupovali z letadla již pánové řediteli nebyli. Baťa se to doslechl a nemohl takový projev neloajality tolerovat.

Lumpárny státních úředníků napojených na politické struktury jsou neuvěřitelné. Neumím si představit, že v soukromé sféře by takovéto zlodějny byly možné.

P.S. Ještě k těm veřejným zakázkám. Při poskytování veřejných peněz se chce vypisovat soutěže i na podružná plnění na úrovni desítek tisíc. Takže pokud něco vyvíjím nebo potřebuji nějaký materiál, tak si budu hledat subjekt z ulice, který neznám, ale který bude nejlevnější. Šílenost.

P. Pavlovský 21.7.2012 4:57

Teď už jde "jenom" o to,

ve kterých dalších rezortech je tento systém uplatňován.

Tipnu si :

                Ve všech!

A za všech vlád, levých i pravých!