19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Pandemie v širším kontextu (3)

Vyslovit větu uvedenou v podtitulku této části naší studie je značně rizikové. Jsme si toho vědomi. Autoři takového výroku se téměř automaticky dostávají mezi „popírače“, mezi ty, kteří bezohledně a nezodpovědně popírají nebezpečí dnešní epidemie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kvasnica 4.4.2020 11:22

Jak kazdy z milovniku Klause hned mu dekuje za clanek,ale ten slozil celi jeho odborny kolektiv, ktery se sklada ze samejch odborniku mohu jmenovat jednoho z nich nejlepsi ze vsech primatoru :):) Bem

Š. Hašek 4.4.2020 11:26

Mein lieber Gott!

Co mám vykonat, abych odčinil, že jsem tam nenapsal -Klaus a kol.-???

Bacha/opatrně se slůvkem -milovat-, stran té politiky! Nejste náhodou -sohorova-???

L. Kvasnica 4.4.2020 12:23

Bohuzel nevim kdo to je ale vim kdo jste vy Hasku

Jedno je jasny ze ta baba vam Kalusovcum muzela rozbourit zluc tak pozor at vas to neklepne

S. Donát 4.4.2020 13:55

Kdo jinej.

P. Staronový 4.4.2020 14:26

Proč náhodou? Čouhá z toho nepřehlédnutelně.

L. Kvasnica 4.4.2020 12:31

Ja bych si dovolil odhadnout vasi kuzi tak na tu pro ruskou a komunistickou Trikoloru ze mam pravdu ?

Š. Hašek 4.4.2020 18:44

Něco rusky řeknu, šproty? Ty jo.

Slova: VLAST, PRÁCE ....... mi něco říkají. To stran Trikolory.

Jinak, obecně, Vy máte vždycky pravdu. Jenom s tím pravopisem malinko mákněte, čtěte pozorně Vlka, Klause, Čapka, Lustiga............ ať něco vodkoukáte. Proč mi zas vykáte?

V. Klepetko 4.4.2020 10:22

Myslím, že základní přístup VK st. k této krizi je správný. Podstatné je to, co prohlásil v prvním dílu své analýzy, a s čím jednoznačně souhlasím:

"Musí nám jít o rozložení postupu nákazy v čase, aby počet nemocných vyžadujících urgentní péči nepřesáhl kapacity zdravotního systému."

Při tom musíme uplatňovat princip trade-off, a žádné hledisko - ekonomické ani čistě epidemiologické - nesmí být absolutní, i v tom se s VK st. shodnu. Na rozdíl od něj mám ale pocit, že náš v ČR zvolený postup se (zatím!) velmi blíží optimální kombinaci opatření právě ve smyslu "něco za něco". Od počátku se tu udržel chod veřejné dopravy a podniků, které nejsou založeny na sociálních kontaktech mimo vlastní zaměstnance - Škodovku zavřel majitel...

Rozhodující věc, ve které se VK st. (dle mého odhadu) míjí s realitou, je jiná. Jsem si společně s IVK jistý tím, že cesta z průšvihu ven vede via co nejrychlejší obnovení ekonomické aktivity. Současně ale si myslím, že za to nevyhnutelně musíme zaplatit velkou cenu - v podobě dočasného omezení naší svobody pro zajištění toho programu "inteligentního testování". Podtrhuji - DOČASNÉHO! Pokud to strpí lidi v Jižní Korei i v Izraeli, musíme to strpět i my - trade off, něco za něco!

J. Milota 4.4.2020 9:56

Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší...

J. Milota 4.4.2020 9:55

D. Stirsky 4.4.2020 9:23

V.K. by také měl čiší vedět i o self-fulfilling prophecy, čili o sebenaplňujícím proroctví. Zkratka prorokuji katastrofu a protože ji prorokuji, dojde k ní. V ekonomice je rozhodující DŮVĚRA.

D. Stirsky 4.4.2020 9:19

Celkem OK, jen bych tolik nepanikařil, neb pak se to stane skutečností. A autoři jistě vědí, že něco jiného je psát o tom ze zavětří bezpečného IVK s něco jiného je být v odpovědné funkci. Myslím, že byl-li by VK premiér, měli bychom karanténu zhruba ve stejném rozpadu jako nyní.

M. Mařák 4.4.2020 9:03

Já a se mnou Václav Klaus společně burcujeme národ, aby kvůli té chřipce nelezl dobrovolně do policejně totalitního chomoutu, nebo co.

Lidé bděte!

Z hrozby nacionální policejní totality národních států nás pak ani matička národů EU dobrotivá nespasí, jářku, nebo co.

P. Staronový 4.4.2020 10:08

Ovšemže nespasí, jen přidá svůj zeleně socialistický byrokratický centralismus.

M. Moravcová 4.4.2020 8:19

Celkem souhlasím. Jen si nemyslím, že by 2 měsíce nouzového stavu měla světovou ekonomiku položit na lopatky. Člověk k životu tolik nepotřebuje a až nebezpečí pomine, kola ekonomiky a hospodářství se znovu roztočí. Byly pandemie, byly války a vždycky se společnosti postavily na nohy, pokud chtěly.

M. Moravcová 4.4.2020 8:22

Dostali jsme se z ničivého socialismu, dostaneme se i z koronaviru.

I. Pávek 4.4.2020 9:25

Vaše přípisky paní Magdo Moravcová mi nalily optimizmu a síly, že ty kola hospodářství a ekonomiky budu roztáčet co mi síly budou stačit a doufám že že ani vy nebudete stát stanou a dělat ,,políra", a dáte nejskvělejší příklad věrnosti a oddanosti vlasti a národu. Jako dcera českého národa s radostí a dobrovolně položíte život a statky na oltář vlasti. Pevně věřím že se vaše jméno bude skvít hned v záhlaví všech novinových plátků a médií. Doufám, že si k tomu budete prozpěvovat Píseň Práce a Internacionálu a s váma široké masy virem zdecimovaných lidí (proletářů). Znáte snad pro toto vzepětí naděje a síly pro lepší zítřky vhodnější zpěv ?

M. Moravcová 4.4.2020 11:40

Nevím sice, koho oslovujete, ale pokud mě, tak mi můžete políbit se svými kydy prd.el.

I. Pávek 4.4.2020 14:16

Ale paní Magdo, nač ta křeč a taková sprostota? Napsal jsem já něco sprostě? Já jsem slušně odpověděl trochu a to přiznávám ironicky na vaše průbojné přípisky, které svědčí o vaší silné osobnosti širokého rozhledu která si jak si vás tady sleduji v ničem nezadá s Mariji Kabrhelovou, blahé paměti. Doufám, že se na mě už nebudete příště tak zlobit, když se k vaší přípisce trochu rozšoupnu. Se soudružským pozdavem ,,Světu mír" a přáním hezké karantény I. Pávek.

V. Petr 4.4.2020 21:11

Co tahle "S německým pozdravem a zdar Vůdci..." když chcete tu ironii.

P. Victorin 4.4.2020 9:06

Vážená paní Moravcová, nejen Vy, ale i nevzdělaní, prostí lidé zdravého úsudku, dokáží z historické reality vyvodit relevantní závěry ohledně možného ekonomickému dopadu dvou měsíců nouzového stavu, který zmiňujete.

Např. Hitlerovo Německo, od roku 1943 prakticky každodenně pustošené denními i nočními spojeneckými kobercovými bombardovacími nálety, jejichž důsledkem veškeré realizované státní investice do zbrojní a jiné průmyslové výroby nepřinesly vůbec žádný ekonomický efekt, protože nové výrobní kapacity místo zprovoznění byly zničeny, neskončilo ekonomickým kolapsem. Třetí říše pod Hitlerovým vedením, byla "položena na lopatky" až totální vojenskou porážkou od Spojenců.

Z výše uvedené historické skutečnosti je zřejmé, že Pružinskému a spol. čili IVK jako celku, zřetelně chybí tzv. zdravý úsudek. Podotýkám, že nejen ohledně ekonomických prognóz.

M. Moravcová 5.4.2020 10:31

Kdo používá primitivní, lživé dehonestace kohokoliv a na vše reaguje Hitlerem, se sám diskvalifikuje a vyřazuje z jakékoliv slušné diskuse. Už jsem vám to tuším psala. Takže pokud nemíníte diskutovat slušně, vyhněte se reakcím na mě. Děkuji.

P. Staronový 4.4.2020 10:08

Pokud chtěly a pokud jim v tom jejich vlády nebránily ....

P. Victorin 4.4.2020 6:14

Exprezident prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., řečený Pružinskij, se pokládá za Koryfeje /přední či vynikající osobnost, například v oboru vědy, malířství apod./ veškerého vědění. Podobně jako svého času Džugašvili alias Stalin, který dokonce autoritativně žvanil do hudebního komponování třeba Šostakovičovi. Pružinskij se už veřejnosti presentoval jako špičkový "pravicový ekonom", jako největší žijící klimatolog, jako skvělý sportsman, jako ctitel jazzu a rocku, jako čtyřletý sběrač dlažebních kostek pro stavbu barikád za pražského povstání v květnu 1945 a pod. Přitom skutečnost je taková, že jediná odbornost, kterou opravdu vystudoval a ve které následně své znalosti profesně prohloubil, je marx-leninská pavědecká ekonomie. Že tento "vědní obor" Pružinskij skutečně ovládl "na jedničku", dokázal po listopadu 1989, kdy jako kompetentní ministr financí zorganizoval bohapusté rozkradení státního majetku zaniklé ČSSR, při čem byl, s prominutím, dokonce tak hloupý, že v té době v USA již trestně stíhaného finančního podvodníka, Čechoameričana Viktora Koženého, občanům ČR a majitelům jím podepsaných kuponových knížek osobně v TV presentoval jako zaručeného poctivce a "motor privatizace", kterému občané mají výlučně svěřovat

své kuponové knížky. Jak to následně s Koženým dopadlo - "škoda mlčet"... /pokračování/

P. Victorin 4.4.2020 6:15

dokončení:

Ale zpět k Pružinskému. Skutečné "vnitřní souznění" s marx-leninskou ekonomií, která je principiálně teorií závisti a pokleslé morálky, opravňující lůzu k loupení a vraždění ve jménu pomatené ideologie, eufemicky označované jako tzv. třídní boj, Pružinskij jako president prokázal na státní návštěvě v Chile, kde podlehl svému patrně genetickému založení /po skutečném otci, haličském komunistovi Pružinském/ a na presidentské tiskové konferenci k ostudě nejen své vlastní ale i celého jím representovaného národa Čechů, Moravanů a Slezanů, mimořádně ostudně, s eskamotérskou zručností, z pouzdra na konferenčním pultu promyšleně odcizil protokolární zlaté pero prokládané brilianty, aniž by si však ve zlodějském zaujetí všiml, že běží kamery všech přítomných světových zpravodajů.

Nyní tento "výtečník", samozvaný "koryfej veškerých věd", spoluobčanům pro změnu vnucuje jménem svého pochybného týmu, zvaného Institut Václava Klause /IVK/, pochybné "moudrosti" o aktuálně celosvětově řádící koronavirové pandemii, byť o předmětné vědní oblasti - virologii, imunologii a souvisejících lékařských naukách, jako obvykle, opět neví zhola nic...

I. Pávek 4.4.2020 7:47

Opět brilantní pane Victoríne, já bych na něm přece jen nechal jednu suchou nit, tedy půl suché nitě. Zdráhal se podepsat LS ale nakonec ji stejně podepsal a tak nás hodil do chřtánu EU. Nyní mi připadá jako naparující se německý generál před Stalingradem.

P. Victorin 4.4.2020 8:16

Vážený pane Pávku, děkuji za projev sympatie a relevantní dodatek o sporadické jedné "suché niti" ohledně politických výkonů Pružinského. Zmíněnému "politickému výtečníkovi" přiznávám další "suchou nit" a to za jeho osobní přínos k rozdělení Československa na dva svéprávné samostatné státy, protože podléhat neustálému vydírání "bratrů Slováků", trvajícímu od První, tzv. Masarykovské republiky, nedávalo smysl... Hezký víkend! :-)

K. Šubrt 4.4.2020 8:41

Timur se mi jeví jako bezcharakterní demagogický, populistický, pokrytecký narcisní šmejd, hajzl a psychopat. Nic víc než zapáchající shit jež vypadlo za jízdy vlaku EuroCity mimo koleje.

P. Manda 4.4.2020 9:19

je to možné ? pokud porovnám článek

Klause a váš, jednoznačně vycházíte vy, jako hrubé a nevzdělané hovado !

P. Victorin 4.4.2020 9:26

Pane Mando, pokud se vyjadřujete k textu kolegy diskutéra Šubrta, doporučuji být k autorovi zdvořilejší. Děkuji.