16.4.2024 | Svátek má Irena


KORONAVIRUS: Nenávist je špatný rádce

28.10.2021

Bývalá opozice - nyní v souhrnu vítězové voleb - stále sabotuje snahu vlády o řešení covidu, ba přičítá jí velmi podlé úmysly.

Očekáváme, že politici svoji práci profesionálně zvládají – stejně jako ji zvládá každý ve svém oboru.

Jak krásné, když pan Plaga (současný ministr školství) a pan Gazdík (pravděpodobně budoucí ministr školství) se v televizním rozhovoru shodují na postupech a jeden ocení druhého. Většinou je to totiž vskutku tak, že každý člověk se snaží dělat a řešit věci co nejlépe.

Ne tak ale paní Pekarová – předsedkyně Topky. Zřejmě ještě stále zaslepena předvolební rétorikou, ostatně pěstovanou celé čtyřleté (osmileté) období v opozici jako program „Antibabiš“, zapomíná, že už je jiná doba. Viz Novinky.cz z 23.10.2021:

„Jednoznačně se nyní ukazuje, že nám chtějí [současná vláda p. Babiše] situaci co nejvíce ztížit i z hlediska covidové pandemie.“

„Je evidentní, že jejich cílem [současné vlády p. Babiše] je předat nám zemi v co nejhorší epidemiologické situaci, což je mimořádný cynismus.“

Stejně tak pan MUDr. Válek, zvažovaný kandidát Topky na budoucího ministra zdravotnictví. V rozhovoru pro Seznam Zprávy z 19.10.2021 řekl:

„Kašlou na to [současná vláda p. Babiše] a chtějí nám jako budoucí vládě předat zdravotnictví v co nejhorším stavu.“

Oba – bez jakéhokoliv důkazu – připisují protistraně ty nejhorší, podlé úmysly. Zjevně z nich mluví předsudečná nenávist. Ve svých emocích ztrácejí soudnost a míru.

Nejsme sami, u koho se prohlubuje epidemie covidu. Velká Britanie, Německo, Rusko, Polsko,... Přijímají se různá řešení. Nikdo neví, co je nejlepší. Covid si dělá, co chce, časem se vše mění. Epidemie stoupá a ještě chvíli stoupat bude, pak zase klesne... Nedivil bych se, kdyby se vítězové voleb snažili oddalovat převzetí odpovědnosti za zdravotnictví jmenováním svého ministra co nejdéle – žádnou spolupráci s vládou nyní nechtějí, jak z uvedeného rozhovoru s MUDr. Válkem plyne. Chtějí jen kritizovat.

Je ostudné, že představitelé vedení parlamentní strany tvrdí, že záměrem současné vlády je cesta „čím hůře, tím lépe“. Když už tzv. demokratické strany vyhrály volby a budou sestavovat vládu, nepotřebují přeci tento styl.

A na okraj: opatření přijatá k „dotlačení“ lidí k očkování - mimo jiné neproplácením testů - už nesou výsledek. Počet lidí na očkovacích centrech se zvyšuje, televize to říká denně.

Ale paní Pekarová tvrdí (viz rozhovor z 23.10.2021): „Jednoznačně nesouhlasíme s tím, že by se měly přestat proplácet testy. To je špatný krok, který vůbec nepovede k výsledku, který si ministr Vojtěch slibuje.“

1. Paní Pekarová bude raději dál utrácet z veřejných rozpočtů 2 miliardy korun měsíčně za testy. Přitom očkování, které člověka chrání řadu měsíců, stojí přibližně jako jeden test s platností pár dnů. Očkováním se z velké části předejde hospitalizacím, které stojí další obrovské peníze. To vše odhlédnuto od lidského trápení nemocných, pozůstalých, nehledě na odkládání plánovaných výkonů ostatních pacientů v covidem přehlcených nemocnicích.

2. Kdybychom na věc nahlíželi její nenávistnou optikou, mohli bychom mít podezření, že její strana má z těchto obrovských peněz na testování nějaký profit.

3. Kdyby paní Pekarová měla analytika, který by se podíval na data UZIS, nevypustila by z úst něco, co je už nyní v rozporu s realitou. Viz: Onemocneni-aktualne.mzcr.cz

Počet prvních dávek týdně (všechny vakciny, celá ČR)

data1
data2

Zdroj dat: UZIS

Je zjevné, že počet podaných dávek - po poklesu během září - nyní od 9.10.2021 stoupá. Faktorů je více, ale podle rozhovorů s lidmi ve frontách na očkování zejména jako důsledek opatření ministra Vojtěcha, který už delší dobu hovoří o zkrácení doby platnosti testů a jejich samohrazení občany.

Ale zaslepenost paní Pekarové na toto vše nehledí. Realita jde stranou, když dominuje nenávist.

Bohužel, její prohlášení o záměru platit testy na covid všem i dále z veřejných rozpočtů je sabotáží snahy ministra Vojtěcha o zvýšení proočkovanosti. Co si mají lidé ze slov politiků vybrat, když Vojtěch říká “nebude zadarmo“ a doporučuje očkování, a předsedkyně jedné z budoucích vládnoucích stran říká „nesouhlasíme s tím“.

Máme se bát, až budou vládnout?