Neviditelný pes

KORONAVIRUS: Logistická operace

6.1.2021

Některé termíny jsou pro media jako stvořené a toto je jeden z nich. Takové označení vakcinace proti covidu je docela na místě. Není to skutečně jednoduchá operace. Co všechno o ní víme? Přiznám se, že podle rady odborníků sleduji zpravodajství jen dvakrát denně v rozhlase, televizi nemáme, a přečtu si, ne každý den, zprávy na Seznamu cz. I s tak chatrným informačním zázemím jsem například slyšel nebo četl už tři rozdílné termíny vztahující se k programu vakcinace. Po řadě: měla prý začít koncem března, pak se možnost přihlášení přesunula na 15. leden. Teď se k tomu datu mají hlásit zájemci nad 80 let, od 1. února pak ostatní. Nesvědčí to zrovna o propracované strategii, ale budiž.

Shoda nepanovala a nepanuje ani v dokončení vakcinace. Tuším, že kolem Vánoc některá z klíčových osobností akce hovořila o létu 2022, teď se to přece jen zkrátilo snad do letošního září, ale jisté to není. Je nás v Česku deset milionů, a nevím, kolik bude zájemců o vakcínu. Rozhlasový reportér hovořil o Izraeli (9,2 milionu), kde očkují čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu, aby vše zvládli snad do konce března. Přitom tam byl problém se sabatem, kdy se nesmí pracovat, tedy ani píchat injekce. Rabíni však našli v Talmudu, že pokud je život ohrožen, jde sabat stranou. Říkám to zjednodušeně, je to kniha Joma 84b. Je pravda, že Izrael má díky svým vztahům s USA, říkáme jim nadstandardní, bohatý přístup k vakcínám.

My čekáme miliony dávek, ale postupně. Přesto – jak jsme připraveni? Německo mělo vše připraveno do detailu už někdy v listopadu. Místy to ještě není zcela hotovo, ale vesměs jsou velká očkovací centra skoro připravena. Jak však poslední zprávy ukazují, i Němci mají nepříjemnosti: dodávky vakcín se zpožďují. V našich médiích tedy byla zpráva se, že se zájemci mohou hlásit od 1. února a budou roztříděni. Chybělo mi, kdo a jak to udělá. Tady nemůžeme přece říkat, že „se to provede“. Pamatujete – kdysi se na podobnou anonymní formuli říkalo, že to udělá čínský sluha „se“. Hovoří se o programu. Jak je daleko?

Takže, co je to „se“ v našem státě, kde je státní správa v digitalizaci pořád pozadu za jinými? Dále – co případný program udělá? Prý určí pořadí a zřejmě to dá nějak na vědomí. Komu? A co dál? Kolik bude očkovacích center a co s lidmi, kteří nemají auto nebo prostě nejezdí? Vypravit se autobusem nebo vlakem, kde se cestující může nakazit virem dřív, než dorazí do očkovacího centra? Němci prý mají připraveny mobilní stanice. Také s tím by bylo vhodné při přípravě počítat.

Samozřejmě dalším problémem je to, že mohou přijít i další vakcíny, které nepotřebují sedmdesát stupňů pod nulou. Ale program se přece dá připravit i s takovými variantami. Pro zdatné programátory by to neměl být zas až dramatický problém, ale má takové specialisty ministerstvo zdravotnictví? Rozhodně je vidět, že organizace tak rozsáhlé akce je obrovský logistický problém. Nebo – proskočila zpráva, že v Polsku byly přednostně očkovány některé celebrity z uměleckého světa, patrně známé úředníků organizujících očkování. Nevím, zda je to pravda, ale nedivil bych se. Ani u nás…

Naposled jsem zaslechl, že jihočeský hejtman Kuba zamýšlí použít pro kraj zvláštní program, zřejmě odlišný od toho oficiálního. Snad i Středočeský kraj. Nevím, jaké ty programy jsou, ovšem to pouze ukazuje, že nějaká koordinace asi moc nefunguje. Podle všeho pan premiér předá (nebo hodí) očkovací agendu na kraje, aby si nějak poradily. Ono „se to zvládne“. Navíc, nedávno si hejtman Kuba stěžoval na esemesku od pana premiéra, která došla ve 22 hodiny. Andrej Babiš rád zdůrazňuje, že je pilný, a není důvod o tom pochybovat, ale ta zpráva podle všeho hejtmana popudila spíš víc obsahem, než denní dobou.

Otázek je až příliš mnoho, odpovědi, které poskytuje hlavní koordinátor Andrej Babiš, jsou spíš skromné. Zatím jsem se dočetl, že je výborný manažer, který umí řídit firmu. Nevím však, proč výborný manažér nepřiměl vládu, aby začala vypracovávat program očkování, právě i s možnými variantami, už na podzim, kdy bylo jasné, že se některá vakcína objeví nejpozději na přelomu roku. Na programu se pracuje až teď a vypadá to, soudě podle udávaných termínů, trochu chaoticky. Takže manažer – asi jako kdyby začal pracovat na strategii firmy teprve ve chvíli, kdy přicházejí suroviny nutné k výrobě a on hledá, kde jsou stroje a kam je vlastně postavit. A kde jsou dělníci, kteří by je obsluhovali. V tomto případě píchali injekce. Jen mimochodem – stroje na výrobu roušek, dar Tchaj-wanu, jsou snad ještě pořád na tom ostrově. Jakýsi vládní horký brambor.

Rovněž jsem se dočetl, že pan premiér je výborný a zkušený manažér, protože začal úplně od nuly. Problém nuly je složitý i v matematice. Třeba manželka a já, se třemi dětmi, s platy spíše v minulém režimu nižšími, jsme se léta pohybovali kolem nuly. Můj kádrový profil nedával možnost pobývat v cizině a vydělávat si tam. Z toho se ukazuje, že v tomto případě premiér a já máme rozdílné představy nuly.

Někteří čtenáři možná namítnou (prosím, čiňte tak slušně), že se zaměřuji na pana premiéra. Ale on je přece hlavním koordinátorem vakcinace, jen nevím, jak se jím stal. Vypadá to tak, že se jmenoval sám. Přinejmenším nejsou zmínky o tom, že by v tomto směru nějak jednala vláda. Hlasovat by nebylo třeba; takovou představivost, že by snad ministryně a ministři za ANO hlasovali proti, snad nikdo nemá. Takže Andrej Babiš skutečně nese plnou odpovědnost za vakcinaci, za její koordinaci (coby hlavní koordinátor), což mne přivádí k problému logistických operaci.

Opakuji se, ale nedávno jsem tu psal o americkém generálovi Leslie Grovesovi, jenž měl za druhé světové války na starosti projekt Manhattan, vývoj atomové bomby. Také znovu dodávám, že tenhle muž neměl potuchy o jaderné fyzice, v čemž se shoduje s Andrejem Babišem, který patrně neví moc o epidemiologii, imunologii, virologii. Americký generál ukázal, že znalost oboru není bezpodmínečnou podmínkou úspěchu; především jde o to, aby byl dotyčný dobrý manažer. Generál takový byl – bomba vznikla. Na takového manažera se náš premiér pasoval.

Je tu ale odlišnost mezi oběma muži. Americký generál nesl plnou a veškerou zodpovědnost za svěřený projekt a nevěnoval se ničemu jinému. Poslední slova zdůrazňuji! Přeneseno k nám do ledna 2021: nevedl vládu, nevedl politické hnutí a nebojoval s mezinárodní organizací o to, zda ovládá nebo neovládá obrovské firmy, které mu údajně zrovna nepatří, a také se nezajímal o to, zda jeho hnutí uspěje v blížících se volbách. Americký generál vedl jediný projekt a tisíce lidí. U nás jde o deset milionů, což je další rozdíl.



zpět na článek