28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Logistická operace

Některé termíny jsou pro media jako stvořené a toto je jeden z nich. Takové označení vakcinace proti covidu je docela na místě. Není to skutečně jednoduchá operace. Co všechno o ní víme?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Máca 6.1.2021 21:24

Srovnání role Babiše a generála Grovese se moc nepovedlo. Grovesovi do toho mohli zasahovat jen nadřízení. Veřejnost a media byly zcela mimo.

O. M. 6.1.2021 19:46

Z hlediska zachování vakcíny by ta logistika memusela být vůbec složitá, a i s těmi vakcínami od Pfizera by to technicky zvládli i ti obvoďáci. Na webu SÚKLu je seznam léčiv, pod názvem Comirnaty najdete informace o vakcíně. Tam se mimo jiné píše, že při teplotě -60 - -70°C je skladovatelnost 6 měsíců, při teplotě 2 - 6 °C 5 dní a při teplotě 20 °C 3 hodiny. Ledničku má každý obvoďák, takže by pro celou republiku stačila nějaká 3 distribuční centra s mrazáky (např. Praha, Brno, Ostrava), z nich rozvoz v kontejnerech se suchým ledem 2x za týden. Když zvládne běžný distributor léků zavézt lékárnu do odpoledne, nanejvýš do druhého dne, ani v případě vakcín by to neměl být problém. Takže zbývá jen určit klíč, podle kterého se nudou vybírat očkovanci, a očkování rozjet.

P. Milan 6.1.2021 20:50

Ovšemže.

J. Chyský 6.1.2021 17:53

Jen bych připomněl, že EET Babiš zvládl docela dobře. Tak mu přejme, aby mu také tohle klaplo.

V. Halašta 6.1.2021 20:15

Jo, EET bylo tak úspěšné, že ho při prvních ekonomických problémech raději sami vypli.

P. Milan 6.1.2021 20:51

Tak dobře, že to raději zrušili (s výmluvou na koroňáka).

J. Vavrochová 6.1.2021 12:05

V této situaci se prokáže, zda jsou kraje jen odkladištěm jinak neupotřebitelných politiků, či skutečně potřebnými a fungujícími územními celky. Hejtman Kuba nevymyslel nic nového, jen se pokouší aplikovat tzv. zdravý selský rozum. Na třídění přihlášených zájemců o očkování by mohl posloužit i velmi jednoduchý počítačový program, podobný jako používají statistici. Logistiku, potřebnou k distribuci krátkodobě skladovaných a neskladovaných zásob má perfektně zmáknutou mladoboleslavská Škodovka. Tak inspirace by tu byla. Teď jenom, aby byla vůle k činění a nikoliv jen planým kecům.

A. Jaroš 6.1.2021 13:06

Viděl jsem kousek vystoupení hejtmana Kuby a ze všeho nejvíc mi to připomínalo starou pohádku o medvědářovi Kubula a Kuba Kubikula, jak tam Kuba s rákoskou u tabule cvičil a opakoval staré mantry jak je třeba nejdřív očkovat zdravotníky, lékaře v 1. línii, potom 80+ a potom a potom, počítal, dělil a násobil, vše známé stokrát přežvejkané, ale Hejtmani se utrhli z řetězu od centra a jdou svou cestou a Kuba podle staré jihočeské tradice (Kubata dal hlavu za Blata) udělá vše pro blaho svého lidu a pro svou hodinku slávy v čtv.

J. Kadeřábek 6.1.2021 18:38

Viděl jste kousek a hned máte jasno. No především se hledá brod, ale řeka je daleko. Zatím žádné větší množství vakcín tu nemáme.

R. Benýšek 6.1.2021 11:11

Sice u neškodné záležitosti není třeba dělat nic (tedy -dále nedělat nic po okamžitém návratu k předchozímu způsobu života), ale když už většina z Vás věří, že záležitost je vysoce nebezpečná, tak něco třeba dělat nutno. A v tom případě nejlépe pořádně a rychle (v tomto pořadí důležitosti). A v tom smyslu je náš manažer nejvyšší zjevně opravdu břídil - oproti lidem na téže rozhodovací pozici ve většině zemí našeho civilizačního okruhu. V tomto je článěk nejspíše trefný. Pokud ale tedy náš premiér souběžně nesleduje ještě nějaké jiné zájmy, o nichž nám neříká, a v nichž je možná pro něj zcela uspokojivě úspěšný.

P. Milan 6.1.2021 11:37

Můj tip je podle Hanlona.

R. Benýšek 6.1.2021 13:16

Kvůli Vám jsem se musel dovzdělat (a díky Vám tedy dovzdělal :- ), jelikož o žádném Hanlonovi jsem předtím neslyšel. Nejdříve na mne Google vybafnul novozélandský seriál z 80.let o právníkovi, ale hned jako další anglickou Wiki s Hanlonovou břitvou (že jsem tomu porozuměl správně, jsem si promptně ověřil i na Wiki české). Hádám, že myslíte tohle. Ale zdráhám se tomu u dotyčného uvěřit. Přece ten chlap celý den něco dělá, a tím něco konkrétního sleduje. A když se rozhodnul celou tu distribuci vakcíny řídit sám, tak to snad bylo po nějaké zralé úvaze, a ne, že mu to v tu chvíli přišlo jako dobrý nápad plácnout do médií. Páč, jestliže se nemýlite, tak to by snad byla lepší ta parodie na vladaře z těch obou nedávno zase připomenutých filmů s Werichem.

P. Milan 6.1.2021 14:31

On už si to s tím řízením zase rozmyslel. S tím, že to jen tak plácnul.

R. Benýšek 6.1.2021 14:46

To jako fakt? Já totiž nesleduju denně zprávy, a tak mi leccos z těchto každodenně se měnících věcí uniká. Já jsem to zmínil jen jako nadsázku, a ona je to pravda? A omlouvám se, pokud jste to i Vy teď myslel nějak jako nadsázku a vtip, a já to nepochopil. V poslední době totiž speciálně u některých témat nedovedu vždy rozlišit, co je ironie a sarkasmus, a co vážně míněný názor či infomace :-).

P. Milan 6.1.2021 20:52

Když vtip, tak obvykle připojím nějakého smajlíka.

R. Benýšek 7.1.2021 13:37

Za smajlíky či případně uvozovky dík, budou se hodit. Nicméně, jestli je budu potřebovat dokonce i u Vašich příspěvků, až dosud mi vždy perfektně srozumitelných, tak je to vážné - buď už se mnou anebo s dobou, vymknutou z kloubů.

A tedy AB je ještě větší blbec, než jsme (ne)doufali.

V. Kain 6.1.2021 15:44

On si to rozmyslel s tím koordinátorem neboť mu bylo porazeno,že to bude průšvih.My jsme připraveni na všechno celou dobu této vlády jenom hubou.

J. Urban 6.1.2021 11:09

Zatim to vypada, ze v CR bude mozne naockovat cca 20 tisic tydne.... tedy 10M bude naockovano za 500 tydnu. Hmm.

Š. Hašek 6.1.2021 13:54

Za sebe nezadávám zakázku chemickým firmám ani na jeden kus. Již od března 2020.

Kdo se za deset let přihlásí k téhle šupárně/panice? Nikdo.

M. Valenta 6.1.2021 10:22

Chce to zapojit kvantové mechaniky neboť jak se ukazuje, virus se chová podobně jako třeba foton, vlnově i částicově zároveň anebo také jako Babiš - ten zároveň řídí i neřídí vlastní firmy - zde by to ale spíš než fyziku, chtělo nezávislou justici a neúplatné poslance a senátory. So geht das.

J. Nevrkla 6.1.2021 9:36

A je tu ještě jedna varianta: že proběhne při epidemiich obvyklá třetí vlna, promoreni, jaro a epidemie odejde. A nemusí to být zrovna kvůli očkování.

Š. Hašek 6.1.2021 9:42

"Vlnaři" si zatím nevšimli, že v přírodě nic a nikdy není přímka podle pravítka. Další vlnaři si nevšimnou, že se jedná již o pozměněný vir. Výrobci chemie nám začnou tvrdit, že ten vir je stabilní na věky.

Některé viry se "snaží uniknout" změnou konfigurace, Kubek na to ještě nepřišel. Až přijde, bude zatloukat. Spolu s chemizátory.

P. Lenc 6.1.2021 9:29

Při denním tempu nakažených, dnes přes 17200, většinou bezpříznakových nebude ne v září, ale v červnu už potřeba někoho očkovat, promořenost bude víc než dostatečná.A včera jsem se pobavil, už v listopadu byla úmrtnost o něco víc jak tisíc oproti lońsku.Prostě neuvěřitelná "pandemická katastrofa".Vím, nyní to schytám, desítky, ne-li stovky pětaosumdesátníků mohlo o několik týdnů, ne-li měsíců žít.Že běžná chřipka, většinou během února a března může mít následky daleko horší vám může doložit rok 2004-2005.

Š. Hašek 6.1.2021 9:37

Máte pravdu.

Asi to schytáme dva. Tutově se ozvou očkovači proti TBC a tetanu.

V. Halašta 6.1.2021 13:20

Pane Hašku, byť s odpůrci očkování proti tetanu či TBC nesouhlasím, je jejich postoj možno označit za názor. To co uvádí předřečník ale není jen názor ale, jemně řečeno, nepravda. Čísla nejsou názor.

Š. Hašek 6.1.2021 15:07

Nikdy jsem nebyl odpůrcem očkování proti TBC, tetanu, obrně, ........ (rámec konce šedesátých let). Asi jste mě nepochopil.

Srovnávači TBC, tetanu a březnového viru, zřejmě nepochopili vůbec nic.

Čísla jsou fakta. Něco jako údaj na teploměru, definice, ...... , počet rakví od března.

V životě samozřejmě pracujeme i s názory. Jsou z toho živi nejen politici. Ale i prodavači salámů, aut a léků na věčné mládí. A dnes viraři.

Zkráceno.

V. Halašta 6.1.2021 15:17

Já jsem taky nikde nepsal, že jste odpůrcem vy.

Další shluk slov, která nedávají smysl, nemíním komentovat.

V. Halašta 6.1.2021 13:18

Proč si nejdete najít relevantní data na stránky ČSÚ. https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr

Pak byste zjistil, že říkáte nesmysly. Do 48. týdne zemřelo 114 781 lidí, oproti průměru minulých let téměř o 13 000 více. Křivka kopíruje pandemii, počet nadúmrtí docela přesně odpovídá křivce "zemřelí s covidem".

Já vám doložím nejen rok 4/5 ale všechny roky od sametu. I s nízkým předpokladem počtem zemřelých 130 000 letošek předčil i roky 89, 90.

Podívejte se na graf https://www.czso.cz/csu/czso/graf-zive-narozeni-a-zemreli-v-ceske-republice

K. Kovařovic 6.1.2021 5:35

Bohužel - a nemám z toho radost - příprava na očkování u nás je nulová a co je ještě horší, že něco se napíše a vzápětí se to přepíše či zruší. A ti, co říkají, že se to zvládne tzv. levou zadní jsou mimoni. MUDr. Kuba a MUDr. Ludvík jasně říkají, že musí vzniknou očkovací centra s velikou kapacitou. Nemocnice a už vůbec ne praktičtí lékaři nemají požadovanou kapacitu. Prymula řekl, že se bude muset očkovat (protože máme zpoždění a snad bude dostatečný počet vakcín od dubna) 80 000 dávek denně, pokud chceme naočkovat do konce září 2021.

Š. Hašek 6.1.2021 8:55

V září 2021 budou jiné starosti. Vy chcete ještě za rok a půl očkovat proti jednomu mutujícímu viru chřipkového typu?