Neviditelný pes

KORONAVIRUS: Covid-19 řádí stylově...

4.9.2020

... na ministerstvu zdravotnictví!

Zpráva o tom, že se nakazila hlavní hygienička, je krásným příkladem nechtěného. Právě ona se nám snaží vštěpovat ostražitost a „držet distanc“. Že to v zásadě nejde dodržet a jsou to rady „hraběcí“, se ukázalo v plné parádě.

Nemoc covid-19 se potvrdila u hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Rážová je nyní v domácí izolaci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu večer uvedl, že má negativní test, přesto zůstává v karanténě. Podstoupili ho i další pracovníci resortu, kteří byli v kontaktu s Rážovou, šli do karantény. To se nakonec netýká Babiše ani dalších lidí z úřadu vlády, kteří se rovněž sešli s Rážovou.

Opět je potřeba připomenout jednu podstatnou věc. U paní hlavní hygieničky, která v televizi vystupuje rozumně a rozhodně nepatří k lidem, kteří by podporovali zveličování celé kovidové (af)éry, se infekce virem covid-19 skutečně projevila, nebylo jí dobře, šla na test a test potvrdil, že je infikovaná a nemocná. Zde je zcela na místě použít termín „nemoc“. Pokud se ale jako „nemocní“ označují všichni infikovaní jedinci, kteří žádné příznaky onemocnění nemají, a těch je naprostá většina, je obecné informování statistikou o počtu „nemocných“ a „uzdravených“ nesprávné až zavádějící. ČT informuje správně jen o jedné věci, a to o počtu zemřelých s covidem. Chápu, že rozlišovat mezi infekcí a nemocí, je pro někoho ne zcela podstatný „detail“. Jak se ale správně říká, právě v detailu je ukryt ďábel.

Pokud se několik měsíců v médiích opakuje, že USA jsou „nejzasaženější zemí s nemocí covid-19“, a argumentuje se celkovými čísly bez vztažení na počet obyvatel, je to hrubé zkreslování situace. Mohou za to samozřejmě angloamerická média, která to roztrubují do světa právě s nadějí, že se jim touto dezinformací podaří vystrnadit z Bílého domu Donalda Trumpa. A skutečně, mediální masáž se promítla do americké politiky tak důkladně, že právě (ne)zvládnutí pandemie v USA by mělo být jazýčkem na misce vah mezi Trumpem a jeho vyzyvatelem Joe Bidenem.

V Událostech na ČT se moderátorka Marcela Augustová dotazovala premiéra Andreje Babiše na podrobnosti kolem situace s hlavní hygieničkou a zda bude stát funkční. Dva ministři jsou v karanténě a Babiš vysvětloval, že se nic neděje a že si volají, píší sms a mají videokonference. Na hloupou otázku hloupá odpověď. Pak ale Augustová „ťala do živého“, a sice proč nejde Babiš příkladem a není v karanténě. Babiše to docela naštvalo a sdělil, že používá roušku FFP2, dodržuje další pravidla jako společenský distanc, a proto se ho karanténa netýká. Dejme tomu. Já sám jsem totiž velmi skeptický k samotnému posílání lidí do karantény. Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula totiž předpověděl, že na konci roku bude v karanténě až milion osob! To prostě není žádný návrat do normálu a kvůli tomu bude česká ekonomika dále chřadnout.

Aby bylo naprosto jasno. Byl jsem zastánce velmi tvrdých restrikcí na počátku pandemie, když nemoc udeřila a nikdo nevěděl, jak to bude vypadat. Česko se tak vyhnulo, právě díky správným opatřením, italskému scénáři. Dnes je ale situace jiná. I přes vysoké počty potvrzených případů s virem jsou počty vážných průběhů nemoci v řádu desítek osob. Premiér Babiš ostatně dle mého soudu v době, kdy se epidemiologové chystali spustit roušky ve školách, velmi správně prohlásil, že toto opatření postrádá smysl a že nyní je potřeba přemýšlet především o rozjetí ekonomiky. Naprostý souhlas.

A i u nás je v tom hodně politiky, vlastně jako v USA. Tady rovněž budou za pár týdnů volby a vládní strany chtějí uspět. Poslední průzkumy jim, zejména hnutí ANO, jistou šanci na úspěch dávají. Možná proto se další zpřísnění pravidel dá očekávat nejdřív na konci října, až bude po volbách.

Přeji paní Rážové brzké uzdravení.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek