20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Co je bod zlomu a kdy nastane?

Bodem zlomu je označován moment, kdy dojde k rapidní změně událostí. V současném nepříznivém vývoji epidemie covid je takovým bodem zlomu chvíle, kdy se nám podaří epidemii dostat pod takovou kontrolu, že se vrátíme k životu, jak jej známe před koronavirem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Paculová 11.10.2020 19:17

Tak je to tady. Nemocnice narážejí na své limity. :-( Staré a nemocné už na přístroje nenapojujeme, říká lékař z Jihlavy:

https://www.mix24.cz/nemocnice-narazeji-na-sve-limity-stare-a-nemocne-uz-na-pristroje-nenapojujeme-rika-lekar-z-jihlavy/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

V. Petr 11.10.2020 11:55

Na mrtvých přece vůbec nezáleží. Zásadní je prosperita hospod a nočních pajzlů...

V hlavních zprávách ČTV se k tomu vždy vyjadřují alespoň dva hospodští a to každý den.

A. Pakosta 11.10.2020 9:12

Pane Nachere, dík za článek, i když je v něm více otázek než odpovědí. Chtěl bych podotknout, k jedné z Vašich otázek v závěru, že politikům typu Prymuly a spol. je zcela jedno, co bude za pět let - to už on ve funkci dávno nebude, a tak nemá cenu, aby na to teď myslel. Jemu jde o kšeft pro sebe, rodinku a kamarády, a šance hrabat trvá pouze do dalších voleb. Nanejvýš.

Š. Hašek 11.10.2020 9:19

Přesné.

Očkování přijde v čase. kdy společnost bude imunní. Pokud vir lítá nějaký čas, tak to tak zkrátka je.

A budou nám vykládat, že nás zachraňují chemikálií, která byla vytvořena na základě již rok staré potvory, která už ani mezi lidem není. Protože zas se houfuje jiná. To je jak do dubu .....

Jako to je vlastně každý rok, každý rok jinak a jinak silně. Není mi dvacet a pamatuji si dost.

H. Paculová 11.10.2020 19:19

Nedávný výzkum ukázal, že hladiny protilátek po infekci pandemickým virem SARS-CoV-2 klesají již za dva měsíce. Čím lehčí je průběh onemocnění, tím rychlejší ten pokles je. Více o imunitě u koronavirů v článku „35 let výzkumu koronavirových infekcí: S dlouhodobou imunitou nepočítejte“:

https://www.osel.cz/11402-35-let-vyzkumu-koronavirovych-infekci-s-dlouhodobou-imunitou-nepocitejte.html

V. Církva 10.10.2020 21:45

Pan Nacher mívá dobré názory a ani tady nepíše hlouposti, na rozdíl od jiných, ale přesto jsem trochu positivnější.

Nejsem odborník, ale 1)myslím že nežijeme ve středověku, Remdesvir a dosavadní zkušenosti ztlumily smrtnost na polovinu, vypadá že očkování by mohlo být brzy, jsou tu možnosti UVC a podobné které by mohly eliminovat viry v uzavřených prostorách a lidé už ví víc o možnostech eliminace, bývaly se daly využívat eRoušky ale to vyžaduje spolupráci občanů 2) Chápu, že jsou lidé otráveni, ale právě ta spolupráce občanů funguje v Asii a ne na Západě. U nás vůbec. Třeba už ale Pirky někdo pošle do zadku a dopadne to jako v Číně 3) Vir by měl mutovat do bezpečnější formy. Pokud mutuje málo a pomalu, je zas snadnější tvořit vakcíny.

Myslím že Prymula a epidemiologičtí odborníci jasně řekli, že se čeká na vakcínu nebo jinak vytvořenou kolektivní imunitu.

Š. Hašek 11.10.2020 9:30

A tím to posr ....... . Přímo ukázkově!

Na všech lékařských fakultách se stále přednáší, že vir tohoto typu není stabilní, stále se konfiguruje a to očkování je vždy "proti loňským sněhům".

Odborníci připouštějí "mírný podpůrný účinek". Asi jako čaj s medem, zelí a frťánek slivovice! Obden! Víme!

Je to kšeft! Dostanete do těla prapodivnou, mírně nedefinovanou, skoro neúčinnou látku, která Vám tam vydrží tak půl roku. A potom zas! Znova! Znova 2 miliardy Kč. Pro jednu firmu, nebo tři. To máte jedno. Prostě "imunita" jako stehno.

Minimálně v tomto Prymula těžce ujel (až přímo jako podomní prodavač vitamínů proti stárnutí!!!) - s účinností vakcíny a čekáním na tu chemikálii. Ale vystrašené ovce, které do sebe furt něco musejí rvát, to samozřejmě baští.

P. Moravčík 11.10.2020 15:51

Máte pravdu. Je tu vec, ktorá mi už dlho vŕta v hlave. Chrípka, na rozdiel od korony je zatiaľ stále sezónna choroba, ktorá s teplými dňami a premorením populácie odznie. Vo Východnej Ázii sú laboratóriá WHO, ktoré sledujú vodné vtáctvo. Ak začnú vtáci javiť príznaky infekcie, je z nich izolovaný aktuálny vírus chrípky, pre ktorý sa pripraví vakcína pre novú sezónu. Vyzerá to, že vírus korony je celoročný (ja dúfam, že nie, ale infekcie dýchadiel na iné koronavírusy sa vyskytujú sporadicky celý rok). Podobný spôsob prípravy vakcíny proti korone, ak vírus dokáže rýchlo zmutovať na inú antigénnu formu, nebude použiteľný. Ak bude treba pripravovať každého pol roka novú, tak sa radšej premorím aj so všetkým rizikom. Bolo by to v háji a ja si budem gratulovať, že som ten Nový Zéland s Austráliou vlani na jeseň ešte stihol. Veľa času a síl mi na cestovanie už nezostáva. Ale možno sa zrazíme na Slovensku ;-).

V. Husák 10.10.2020 21:39

Dnes večer v televizi někdo, asi omylem, použil dříve běžně používanou statistickou formulaci o nemocnosti. Tedy údaj, že nemocných je něco přes 500 na sto tisíc obyvatel. To je téměř čtyřikrát méně, než aby byla třeba u chřipky vyhlášena epidemická situace. Dělají z nás hlupáky.

O. M. 11.10.2020 1:24

Vtip je v tom, že pro každou nakažlivou nemoc je ten okamžik, kdy se vyhlašuje epidemie, určen jinak, a nezávisí jen na počtu nemocných.

V. Sember 10.10.2020 14:55

Tohle se Prymulovi líbit nebude! S testy na covid je to jinak, odhalila viroložka

http://jdem.cz/fgr7a8

V. Církva 10.10.2020 21:54

Tak mám pocit že počet úmrtí celkem koreluje s počty detekovaných. Takže článek není sice úplně pitomý, ale trochu ano. V Asii se ukázalo, že testování je řešení. Prostě větší opatrnost nikomu neublížilo a zafungovalo. No a realita říká, že dnes kolem poloviny natestovaných příznaky má a infekční jsou taky.

M. Kanda 10.10.2020 14:18

Virus sám nezmizí a vakcína hned tak nebude. I virus HIV už tu s námi je více než 40 let a vakcína stále nikde.

Periody omezování a rozvolňování se budou střídat tak dlouho, než padneme na ústa vyčerpáním a chudobou. Nebudeme mít práci, nebudeme mít co jíst a nebudeme mít prostředky ani na léčbu těch nejbanálnějších nemocí. O nějakých operacích ani nemluvě. V takovou chvíli nám už bude nějaký virus naprosto lhostejný.

Navíc budeme trpět pod nájezdy etnik, které neztrácejí energii a virus neřeší.

Chytrá společnost by si toto nebezpečí včas uvědomila a zařadila zpátečku.

Š. Hašek 11.10.2020 9:13

Vakcína na tento typ viru nebude. Tyto viry se velice rychle zařizují jinak.

Bude vytvořeno "pomocné očkování proti nějakému viru před rokem". Počet použitých očkování potom bude záviset na státní zakázce, reklamě, ev. typu státního rozkazu ovčanům.

Ostatně jsem opravdu zvědav na ten nějaký "celoplošný postřik". Připomínám, že to bude v době, kdy, populace už bude s virem plně seznámena!!!

A bude to pro chemické továrny kšeft v řádech miliard - jen pro ČR.

V. Kain 10.10.2020 14:08

On už se Prymula šikula postará aby vakcíny bylo prodáno co nejvíce.Vybláznění občané se o ni budou prát a Prymula s dcerunkou si budou mnout ruce jak se kšefty hýbou.Za to, co provedl jako ředitel H.K. fakultky by se tento člověk už nidy neměl dostat na post, kde by se mohl zase obohacovat.Jak je vidět u nás jde všechno obzvláště když máme premiéra ze stejného těsta.

V. Cícha 10.10.2020 10:19

Tento vir je jen dalším z chřipkových nemocnění, tedy sezonních, ač nakažlivější. Podzim a zimu z kalendáře nevyjmeme a tedy ani nachlazení a chřipková nemocnění. Poměr zemřelých k nakaženým je v průběhu času téměř stejný. Též prokázáno, že veliké procento obětí trpělo již některou k běžných nemocí. To se jaksi ignoruje a tak ta čísla straší. Regulační a mnohdy až drakonická opatření budou mít dalekosáhlé následky ekonomické, psychlogicko-společenské a navíc dloho trvajícím maskováním sníží se přirozně budovaná imunita v těle. Masky, pokud vůbec někoho chrání , což neni na 100 procent dokázené, nositeli škodí, neb ten si zpětně vdechuje co tělo nechce a je zachyceno v roušce. Zásah do ekonomie stejně jako kultury, sportu, společenského dění, jež má svou důležitost ... čím déle budou regulace vynucovány, tím budou následky horší a delšího trvání. Ostatně, risk je zisk a život je také risk, na ulici, v autě. Vakcína? Viry čile mutují, vakcína v prosinci 2020, pokud bude bezpečná, nemusí být účinná za rok, nebo dva, až se dostaví virus nový, pravděpodobně od standardního dodavatele Číny. Konec konců ... oprávněné obavy jsou na místě, ale vypěstování nadměrného strachu nikomu na zdraví nepřidá. Ke zjednodušení nepřispívá nejednota názoru a to nejen mezi laiky, ale i odborníky. A tak ke globálnímu oteplování, strašáku moderního člověka, máme strašidlo další , ač tedy, přiznám, reálnější. Nicméně... Kupředu, levá...

M. Malovec 10.10.2020 10:16

Bude to takhle: koronáč bude postupovat zrychlujícím tempem 32-64-128.... Nemocnice plné, dýchací přístroje zaplněné. Lidé se budou dusit doma a mladí a neklidní s hloupými nemladými se budou scházet po bytech a chlastat. Následně se dají do pohybu hordy připrchlíků a apokalypsu dokončí. Jak říkal soudruh BrežNněv při vzniku neutronové pumy - "Živí budou závidět mrtvým". Že svět vyřeší namyšlenost lidí válka byl omyl. Vše vyřeší nemoc.

V. Cícha 10.10.2020 10:23

To je také velmi reálný názor, pane Malovče, prostě lidstvo se nedokáže ani pár týdnů nudit ...

K. Wágner 10.10.2020 9:17

Prakticky po celém světě jsou dnes přijímána tvrdší opatření, kterými se má zpomalit šíření koronavirové pandemie. Plán trojice expertů, jenž vznikl v Massachusetts a dostal název Barringtonská deklarace, podporuje radikálně odlišné řešení. Sunetra Guptaová, Jay Bhattacharya a Martin Kulldorff z Oxfordské, Stanfordovy a Harvardovy univerzity se domnívají, že i když je zapotřebí nadále chránit starší a nemocné, ti v nejmenším ohrožení, což jsou zdraví a mladí, musí dostat možnost pokračovat v obvyklém životě. Snaha snížit počet infekcí by podle nich celou pandemii jen protáhla. Autoři deklarace už v září v otevřeném dopise tvrdili, že potlačení viru je nerealizovatelné.

K. Wágner 10.10.2020 9:17

Profesor epidemiologie William Hanage z Harvardu se domnívá, že deklarace útočí na současná protivirová opatření. Hanageova práce naopak naznačuje, že covid-19 je pro lidi mezi třicítkou a čtyřicítkou smrtelnější než chřipka a riziko od tohoto věku exponenciálně stoupá. „To znamená, že je potřeba chránit větší část populace,“ líčí současnou situaci. Deklaraci také již okomentoval epidemiolog Gregg Gonsalves, působící na americké univerzitě v Yalu: „Opatření jsou nutná ke snížení počtu infikovaných. Vzhledem k tomu, že téměř polovina populace má určité zdravotní riziko, je snaha získat kolektivní imunitu rovná utrácení nemocných a postižených lidí. Je to groteskní.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-nakaza-pandemie-nemoc-covid-19-usa-britanie-vedci-kolektivni-imunita.A201007_111808_zahranicni_dtt

T. Kohout 10.10.2020 8:23

Opravdoví odborníci zatím bádají a quasi odborníci plkají. Kdyby někdo byl opravdu odborníkem, tak bych na něj dal. Ale za odborníka se prohlašuje kde kdo. Mnoho povolaných a málo vyvolených. Nechal bych odborníky bádat a omezil bych naslouchání quasi odborníkům, kteří se poznají hlavně podle toho, že jsou zabarveni ideologicky.

Tak co, bude vakcína před US presidentskými volbami nebo ne? Trump ji už avizoval několikrát. Uvidíme.

J. Svoboda 10.10.2020 6:43

Vy jste u muci, vaše je odpovědnost.

Prošustrovali jste důvěru lidí, prošustrovali jste nicneděláním čas přípravy na druhou vlnu, vy "premianti" rozhodnutí podle průzkumů veřejného mínění.

Ano, vy jste jeden z vrcholných politiků vládní koalice a náhle jste zaskočen, že není žádný plán, že jste jen ve vleku událostí.

Teď už si příslib volebního úplatku seniorům strčte někam, když kolaps zrdavotnictví je tak blizoučko, že pacienti se budou co nevidět dusit po chodbách nemocnic a je fuk, jestli zemřou na kovid nebo s kovidem, vy náhle znejistěný politiku.

Pěkný den.

V. Heidlerová 10.10.2020 9:20

Naprostý souhlas. Vláda nejenže neví, jak dopředu, ale neplní ani pozadu sliby (platby) živnostníkům a podnikatelům, hááááááááááá, kde by na to vzala??? Ani já nechci slibovaný úplatek od naprosto tápajícího, vymlouvajícího se, na jiné vše svádějícího, skvělého Andyho. Jeho postoje předznamenávají jeho pád.

M. Gavlák 10.10.2020 6:34

Nacher teoretik. Prý se stačí podívat na očkování proti chřipce. Zřejmě si nevšiml, že je letos takový převis poptávky, že se očkovat nelze. V naší firmě se chtěli očkovat všichni, jenže vakcíny nejsou a nebudou...

K. Wágner 10.10.2020 7:37

Přesně tak R^

P. Moravčík 10.10.2020 11:05

Napadla ma jedna vec v súvislosti s nedostatočne vyskúšanými vakcínami proti korornavírusu. Pretože sa nepoužíva celý vírus, len najtypickejšie časti lipoproteínov, môže tu byť háčik. U ľudí sa poškodenie mozgu, intimy ciev atď. počas infekcie prejaví práve preto, že vírus v tele je kompletný a vytvoria sa protilátky proti všetkým antigénom.Svojho času ste upozornil na prácu o poškodzovaní organizmu niektorými protilátkami proti korone. Veľmi by ma zaujímalo, či sa vakcíny začali pripravovať pred alebo až po tejto štúdii. Ak sa totiž vo vakcínach použili tieto antigény, imunitný systém by vlastne spustil autoimunitnú reakciu. Nepamätám si už presne, prečo Astra-Zeneca prestala na čas testovať svoju vakcínu, myslím, že sa prejavili nejaké neurologické príznaky u jednej z testovaných, čo sa neskôr vysvetlilo neodhalenou chorobou. Ale ktovie, či sa to neprejavilo práve efektom týchto antigénov v očkovacej látke. Výrobu vhodných vakcín to určite zabrzdí.

Š. Hašek 10.10.2020 9:32

Budete asi dobrá a velice chytrá firma ..... nechcete se dát očkovat taky třeba manifestačně? Přijela by Nora!!!

P. Hatina 10.10.2020 3:50

Přesněji, oni by si i lidé zvykli na dlouhotrvající opatření pokud by ta opatření byla stabilní a postupně se zefektivňovala -napadají mne třeba větší busy aby se na sebe lidé netlačili, nebo nějaké "kóje" v restauracích, balené pečivo. Ono by toho bylo hodně.

Což ovšem nepůjde a nemá smysl, překotná a neustále měněná opatření, s účinností rána, nebo max. od pondělka. Pokud se politici společně s odborníky? rozhodli jít touhle cestou, zhuntují (a nejen ekonomiku) asi tak stejně jako řidič autobusu plném cestujících, který by dlouhodobě jezdil systém brzda plyn. Ti lidé by se mu tam dílem pomlátili a dílem pozvraceli...

B. Carina 10.10.2020 8:34

Třeba taky nevyřazovat všechny železniční vagóny se stahovacími okny a přirozeným větraním a komplet je nenahradit velkoprostorovými s uzavřenou cirkulací vzduchu - covid friendly vagóny. Jak plánují České dráhy... Že prý je to celosvětový trend. Nechal se před léty slyšet jejich zástupce.

R. Vacek 10.10.2020 1:35

Co je to za nesmysly? Pokud se nám začínají plnit nemocnice, tak je to samozřejmě kvůli covidu. Nebo si snad autor myslí, že to je kvůli rakovině, infarktům? A u mrtvých je snad úplně jedno, co se napíše jako příčina smrti.

V odkaze je souhrn, jak se letos umíralo v různých zemích a kolik z těch extra mrtvých dostalo visačku "covid". A je vidět, že obvykle jen část těch mrtvých "navíc" státy vedou jako covidové. Takže je to přesně naopak, než tvrdí autor -kvůli covidu umírá řada lidí, kteří mají jako příčinu smrti uvedeno něco jiného.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html