24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Co dál?

Vláda zprvu epidemii bagatelizovala a nedělala nic (ba dokonce posílala do Číny to, co jí pak zoufale chybělo), kdežto následně otočila a zakázala všechno. Od rohu k rohu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novotný 30.3.2020 17:10

Jen poznámka, pan Payne je lékař-epidemiolog nebo ekonom, že tak zasvěceně mluví v rámci těchto oborů? Dle mého jen další mluvka, který mluví o něčem, o čem nemá úplně jasno.

V. Kolman 29.3.2020 20:51

Předesílám, že nejsem doktor (mediciny, ani ničeho jiného). Zasvěcenou analýzu bych přenechal spíš paní Boublíkové, nebo jinému doktorovi/ce.

S imunitou "národa" to podle mě pan Payne nedomyslel. Národ by podle návodu pana Payneho získal imunitu pouze proti proběhlé pandemii tohoto konkrétního klonu chřipky. Na příští klon by příští rok lidé připraveni nebyli.

Nechci hájit vládu, ale myslím, že si nevede zas tak špatně. Mírní průběh epidemie tak, aby ji stačila zvládat. Aby zploštila a také roztáhla do šířky křivku nakažených. Zdravotníci tak získají tolik potřebný čas.

J. Laurin 29.3.2020 20:25

Pan Payne se totiž boji diktatorů, kteří číhají za každým stromem a zneužitím pandemie se chystají nás uchvatit.. Jinak... asi sežral Salamounovo houno, že je tak chytrej...

V. Urbánek 29.3.2020 18:18

Pane Payne, jste intelektuál, a tak byste se měl chovat inteligentně. Což především znamená nešťourat a situaci nepolitizovat. Snad mi to označení prominete: Z Vašeho článku je zřetelné, že jste s odpuštěním Kafárník, totiž že za každou cenu útočíte na vládu ČR a (nenápadným způsobem?) rozeštváváte. Vláda ČR ve skutečnosti koná zcela správně, postupuje logicky, pracuje až do fyzického vyčerpání neboli vysoce obětavě; a za to patří vládě ČR - a v prvé řadě panu premiérovi Ing. A. Babišovi - velikánské poděkování nás občanů. Netvrdím, že Váš článek neobsahuje některé zajímavé i relevantní úvahy. Avšak pokud se tváříte, že jste zamýšlel napsat jakýsi "přehled problematiky", jaktože se nezabýváte otázkou, jak aktuální koronavirus vlastně vznikl a rozšířil se? Proč v článku vůbec nezmiňujete opakovaná vyjádření specialistky, MUDr. Soni Pekové, PhD.? Vy osobně jste se dosud nesetkal s tvrzením, že občané Čínské lidové republiky šíření viru nezpůsobili? A nezdá se Vám třeba, že stávající epidemiologická situace urychlí rozpad Vámi eurohujersky milované Evropské unie? (Mně se dlouhodobá existence EU totiž jeví jako neudržitelná.) Takže, milý pane Payne, možná byste i v těchto dnech měl zůstat v mlčenlivé opozici Vašeho názorového "demo"bloku a neradit polojízlivě těm, kteří konají erudovaně, statečně a zdárně. Povšimněte si prosím, že ideové axiomy pražské a brněnské Kafárny se v současné době celosvětově bortí jako domeček z karet. Přeji Vám pevné zdraví.

Š. Hašek 29.3.2020 19:29

Jo, jo.

Faktem je, že za "vrcholového" intelektuála byl určitými společenskými skupinami považován i třeba Julius Fučík. Proslul tím (m.j.), že třeba nepřipouštěl žádnou kritiku CCCP.

Dále viz věstníky o neomylnosti štrasbrusele. Payne, Svoboda, Fišer, opatrně vykukuje Zdechovský.

J. Laurin 29.3.2020 20:29

To máte těžký... Autor zaprisahly antikomunista, výsledkem je nenávist... Jinak... Velmi dobře napsáno, super...

Š. Hašek 29.3.2020 14:27

Já si poradím.

J. Kalina 29.3.2020 10:40

na posledním problému z nákazou v domovech důchodců je dobře vidět o co se snaží tato (myslím i a nejen tato!), tedy: snížit počet kontaktů aspoň v nějakých oblastech života obyvatel. Například: 12 hráčů se 2x týdně sejde na volejbálek v tělocvičně, jedna šatna, jedna tělocvična, jedna sprcha, zhruba 2,5-3 hodiny společně v různých formách. Mezi nimi jeden s nákazou bez příznaků, za týden to má 6 hráčů a nemusí o tom vědět. Tito hráči se vrací do svých rodin -> , zase někdo, a pak do práce ->zase někdo. A takových podobných modelů ala hospoda, kde se ani nemusí všichni znát -> horší trasování. A ty domovy důchodců, no to je jasné "semeniště", když si ještě představíte, že občas někoho vezmou do nemocnice s jinou nemocí, kde to může chytit nebo roznést. Já bych si vyhlídky moc nemaloval. Nejdříve dojdou zdravotníci a nakažení, posléze uzdravení se budou starat o nakažené v nějaké izolaci, ze které nemohou odejít aby neroznášeli plus naopak nějaký pokus o čisté nemocnice. Situace se zlepší až bude promořena (uzdravena) většina lékařů, sester, pracovníků v domovech důchodců, a pak se kapacita zdravotnictví zase trošku zvedne.

J. Kalina 29.3.2020 10:40

vláda

P. Flener 29.3.2020 10:28

Už dnes je nutné intenzivně pracovat na problému, který se blíží a bude pro lidstvo možná ještě horší - sucho a nedostatek vody i potravin. To pak půjde opravdu do tuhého.

Š. Hašek 29.3.2020 13:59

Jak kde, Vážený pane.

Pokud jde o mě, rozhodně nebudu zapáleně řešit, zda v Mali je sucho a děti mají nafouklá bříška. To přenechám Hřibovi a Pekar.

Já budu dál sekat trávu a vysazovat rajčata na léto.

Co Vy? Výzkumníku, který nás varuje, že VŠUDE bude bída. Nebude. Zdar!

V. Kolman 29.3.2020 21:00

Máte pane Hašku pravdu. Zapomněl jste ale na fekt, že by se o hladové a strádající dětičky s nafouklými bříšky měli postarat PŘEDEVŠÍM JEJICH RODIČOVÉ! "Nevyrábět" děti jako Baťa cvičky, když neví, kde pro ně seženou potravu a kvalitní pitnou vodu. A za chvíli i prostor pro život.

Bude to znít cynicky, ale naše POVINNOST TO NENÍ!

J. Werner 29.3.2020 9:58

Něco pro Babišove obhájce:

1. Vláda je nekoncepční. Neumí formulovat pravidla 2.v komunistickém stylu pouze přikazuje a zakazuje. 3. slibuje pomoc, ale nedá nic: Příklad “odpuštění minimálních záloh na sociální .. “ Co to je za slib? 4. Ze Babiš lže víme vsichni. Chci premiéra ktery mi je vzorem. Nebo ze by pro 30% voličů byl vzorem podvodník? 5. Babiš byl placeným udavacem. Takový člověk se nemeni. Takze této vládě věřit nelze. Ryba smrdí od hlavy. Proto je dulezite bojovat proti ekonomickym následkem koronaviru odstraněním Babiše.

V. Klepetko 29.3.2020 10:36

"Obhájce Babiše" vyzýváte k jeho "odstranění"?

Tak to je virus Zíka jako vyšitý! :-))))

M. Šejna 29.3.2020 10:42

Vy nevíte, co znamená odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ?

To si děláte srandu? Nebo se tu veřejně chlubíte tím, že jste mentálně retardovanej?

V. Pavelka 29.3.2020 13:04

Vy jste Lhář, slepej a hluchej k tomu Werner. Tato země je spravovaná velmi dobrým hospodářem a jen zapšklej idiot jako vy to nemůže spolknout!

J. Laurin 29.3.2020 20:33

Pane Werner... Chtěl jsem nadávat.... Houno.... Lituji vás....

T. Hraj 29.3.2020 8:35

Pan Payne je opravdovým etalonem všech globálprogresivistů, všech těch Pehů, Rozumků, Roučků, P.Svobodů atd.

Geniální je zejména mravní ponaučení na závěr: chvilku bez EU (každý za sebe) a jaký chaos a úpadek všude vládne! A teď si takto představme dlouhé měsíce!

Š. Hašek 29.3.2020 9:48

Ti zoufalci neustále konají přednášky, že není možná "sousedská spolupráce přes plot".

Všichni se mají "sestěhovat do jednoho baráku".

Samozřejmě, "velení bude mít jinou večeři než mužstvo". A bydlet také bude zvlášť.

J. Kanioková 29.3.2020 15:13

Kolaps globalizace v přímém přenosu. Rozpustit Evropský parlament, navrhuje pro začátek novinář Ivan Hoffman - http://jdem.cz/ffxhq6

V. Kolman 29.3.2020 21:15

Připomněl jste mi pane Hašku zmínkou odlišné večeře pro mužstvo

"velení" příhodu z mého předškolního dětství. Byl jsem jako podvýživený na ozdravném táboře. Výsledek stál za to!!!

Zatímco vedení obědvalo švestkové knedlíky, plebs (podvyživené děti) měl knedlíky s nevábnou cibulovou omáčkou. To bylo ale ještě to nejmenší-pouze jsem se ráno probudil totálně po$raný. Podstatné bylo, že jsem se z této "ozdravovny" vrátil ještě hubenější nežli před tím, navíc zavšivený a se svrabem (koupali nás všechny ve vaně v jedné vodě!!!). Matce dalo potom dost práce mě zase zcivilizovat. Otce jsem v té době už bohužel neměl, padl 5.května 1945.

V. Klepetko 29.3.2020 8:21

Zlovolné kydy psychopata. Aerosol shnilých a páchnoucích slov...

Proti tomu žádná rouška nefunguje. Škoda!

M. Šejna 28.3.2020 19:31

Payne předvedl zase klasický blábol kavárenského tlachala.

Kdyz naše vláda prý "opožděně" uzavřela hranice a vyhlásila nouzový stav, tak v Británii se nám smáli, jak jsme předpodělaní z nějaké chřipky.

Dnes už britské nemocnice začínají kolabovat a pro mrtvé jsou stavěny provizorní márnice. U nás nemocnice zatím jen skuhrají kvůli respiratorům, ale o kolapsu nemůže být ani řeč.

Kolabuje jen Paynova nenávist k vládě.

Š. Hašek 28.3.2020 19:56

Tady nesouhlas, pane Šejno.

Paynova nenávist k "reálnému světu v ČR" docela roste. Fest. Ypsilon rovná se X na druhou.

Já to neumím tady napsat, jenom rukou na papír .....

D. Müller 28.3.2020 20:21

Jako technik vám pomohu: Y=X^2.

Ale co mám dosadit za X? Y jsem pochopil takto Y=[nenávist ke reálnému světu v ČR]. Ale pak X je co? Má to být čas? Na jaké hodnotě je kvadraticky závislá ta hodnota Y?

Dále připomínku k vašemu tvrzení?Jak může být reálný svět v ČR, když je svět větší než ČR, ČR je tedy naopak podmnožinou reálného světa. Ale vlastně ani to ne, protože státy jsou jen abstraktním výmyslem našeho druhu. A existují jen na určité shodě této fikce.

Pane Hašku, jsem si zavtipkoval. Asi jste měl na mysli reálný život v ČR... Netrapte se s tím. I tak můžete nesouhlasit s čím chcete, já doufám smím také :-)

T. Hraj 29.3.2020 8:43

Že jsou státy tvořeny lidmi ještě neznamená, že jsou nějakou fikcí. A nejsou ani pouhou konstrukcí (některé tak sice vznikly, ovšem stabilní zpravidla nebyly)

D. Müller 29.3.2020 16:30

Pane Hraji. Ale ano. Státy nejsou reálné, jedná se o společenskou dohodu. Jakou má stát hmotnost? Z jakého je prvku? Jde o lidský myšlenkový konstrukt. :-)

Š. Hašek 29.3.2020 9:24

Nemusíte. Jsem též technik.

Moje poznámka na konci se týkala toho, že na papír bych to vyseknul "uhlazenějc". Na tabuli školní také.

V počitadle mi dělají rovnítko a mocnina problémky.

D. Müller 28.3.2020 20:02

Pane Šejno, to byl ale rychlý odsudek. Co z toho byl blábol? A také prosím proč? Protože není ani lék a ani vakcína, tak je nyní jediná cesta. Získání imunity. Máme tedy tři možnosti. a) Schovat se doma a čekat, až se to přežene a doufat, že se tomu vyhneme. b) Schovat se doma a čekat na lék a vakcíny. c) získat postupně imunitu, nejlépe nějakým řízeným scénářem, aby to zdravotnictví zvládlo. Víte o nějakém jiném přístupu? Všechny tři scénáře pracují s časem a tudíž i s ekonomickou náročností. Je potřeba o tom diskutovat a ne smést ze stolu, že to jsou tlachy. Jděte a napište svůj článek nebo příspěvek s nějakým návrhem, jděte s kůží na trh... Ale označit něčí názory jen tak z fleku za kavárenské tlachy? Místo věcného střízlivého rozboru? Nevkusné.

Š. Hašek 28.3.2020 20:06

Pan Payne je mistrem střízlivých rozborů. Asi jako Petr Pithart, přímo radost.