25.4.2024 | Svátek má Marek


KORONAVIRUS: Čísla nakažených – stále stejná hra

22.2.2021

Jestliže se chce dělat politika „vše se zhoršuje“, stačí zvýšit počet testů. Když se má situace „zlepšit“, počty testů musí klesnout.

Média se stále drží „hry na rekordy“ v počtech infikovaných. Nyní se porovnávají počty infikovaných mezi týdny. V lednu a počátkem února letošního roku se maximální počet testů PCR za den pohyboval kolem 25 000 denně, maxima se blížila 30 000. Ukážeme si na jednoduchém případu „zrychlující infekce“, jak o ní referují média.

Covid v Česku nabírá na rychlosti. Ve čtvrtek přibylo 11 553 nakažených, o 2500 více než před týdnem. To je například titulek z Lidovky.cz. Podívejme se proto na originální data na webu MZČR.

Čísla nakažených

Z tabulky je patrné, že se započtením korekce na počet provedených testů se počet infikovaných zvýšil jenom o 1400, tj. o 1000 méně, než hlásá titulek. Stále proto probíhá mediální masáž, která má jednoduchý cíl. Udržovat společnost v napětí a stresu. Málokdo si uvědomí, že za těmito čísly je manipulace díky různému počtu testů.

Aby nebylo mýlky. Situace se zhoršila kvůli jediným relevantním údajům, které lze považovat za spolehlivé, a to jsou počty pacientů na jednotkách intenzivní péče. Na jaře loňského roku se realizovala podle Ministerstva zdravotnictví akce, která zvýšila počty lůžek intenzivní péče na 2000 pouze pro covidové pacienty. Jestliže dnes to samé ministerstvo tvrdí, že volných lůžek na jednotkách intenzivní péče pro covidové pacienty je jen asi 20 %, bylo by těchto lůžek jenom asi 1500. Kam se „ztratilo“ těch 500 lůžek – to je správná otázka.

Když k výše uvedenému připočtu politikaření českých politiků, obviňování vlády z „chaosu“ a další podobné nesmysly, je situace taková, jaká je. V důsledku toho stoupl počet pacientů v psychiatrických či psychologických ordinacích až o stovky procent. Vystresovaní lidé jsou navíc náchylnější k nemocem. Podle kardiologů se snížil počet infarktů myokardu v roce 2020 oproti roku 2019 až o 20 %. Realita by však podle nich mohla být v tom, že to byly infarkty „lehké“ a postižení je přechodili. Přechodili je proto, protože se báli odjet do nemocnice, kde by se nakazili covidem. Možné to je.

Nicméně, největší dopad bude mít současný stav na naše žáky a studenty, kteří už bezmála rok nechodí do škol. Je to tristní a pouze můžeme závidět státům, které touto cestou nešly a děti tam do školy chodí.

Statistiky tak v rukách mediálně zdatných „profíků“ dělají divy. Za Donalda Trumpa chrlila média zprávy o tom, že jsou USA „nejpostiženější“ zemí. Dnes už několik týdnů hlásí USA pokles infikovaných, a to „radikální“. Naočkovalo se tam přitom jenom asi 10 % populace, tedy asi dvakrát víc než u nás. Hru o „počtu prokazatelně infikovaných“ tak skutečně nemá cenu brát vážně.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz