Neviditelný pes

KORONAVIRUS: Anticovidový tým Spolu

1.11.2021

aneb Staré tváře v novém balení

Nová vláda, respektive její „vůdčí část koalice Spolu“, představila „apolitický tým“ odborníků na zvládnutí pandemie. Je to jen nové vydání „starých dobrých tváří“, které budou s covidem bojovat do babišovského roztrhání těla.

Takzvaný nový tým pro boj s covidem představila koalice Spolu. Povede ho vakcinolog Roman Chlíbek. Již toto jméno naznačuje, že tento tým bude mít jasný úkol – připravit povinnou vakcinaci české populace pod rouškou „apolitické vědeckosti a nestrannosti“.

Téměř třicítka expertů tvoří novou odbornou skupinu koalice Spolu, která má pomoci vyvést Česko z covidové pandemie. „Společným cílem této skupiny je pomoci ministerstvu získat stanovisko expertů z různých spekter, kteří však budou dávat dohromady jednotné názory. Skupina bude vystupovat formálně pod názvem Národní institut pro zvládnutí pandemie,“ oznámila koalice. Skupinu povede epidemiolog a vakcinolog Roman Chlíbek. V týmu má Rastislava Maďara nebo Petra Smejkala, kteří se covidu věnují dlouhodobě. Zapojí se také imunolog Vojtěch Thon, biostatistik Robert Straka, Martina Marešová z pražské hygieny nebo Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka. Členy jsou i praktičtí lékaři.

Ve skupině není známý kritik restrikcí profesor Beran, i když ho zmínil nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Nedivím se, byl by nejen přehlasován, ale opět by se stal terčem útoků vakcinační lobby Chlíbkem počínaje a Smejkalem konče. Profesor Beran v rozhovoru ze 7. října 2021 prohlásil i toto: „Myslím si, že je přáním lidí, kteří řídí epidemii, aby epidemie nikdy neskončila.“ To říká prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., světově uznávaný epidemiolog a vakcinolog, autor řady oceňovaných publikací, jehož vakcinačním centrem prošly desítky tisíc lidí a který školí v epidemiologii další lékaře. Profesor Beran byl vloni ministerstvem zdravotnictví veřejně prohlášen za dezinformátora, což z něj učinilo hromosvod frustrovaných jedinců, a obdržel i výhrůžky smrtí.
„Nijak na to nežehrám. Měl jsem příležitost panu ministrovi ukázat, jaké má takovéto veřejné označení důsledky, a měl jsem možnost přednést své názory ve vládním řídícím týmu epidemie,“ komentuje to s odkazem na skutečnost, že byl nějakou dobu členem vládního panelu odborníků. Ten jeho odborné názory podložené léty praxe většinově nereflektoval, stejně jako politici a poslanci v parlamentu, kde také vystoupil a apeloval na racionální přístup k řešení epidemie, ve kterém má své místo cílená ochrana rizikových skupin, dodržování hygieny a zdravý životní styl.

Názory profesora Berana jsou mi blízké z mnoha důvodů. Budeme-li totiž s covidem stále „bojovat“, dopadne to vždy stejně jako dnešní verze Star Dance. Někdo bude testován pozitivně na covid bez příznaků nemoci a kolem něho se rozjede mašinerie „trasování“. V případě Terezy Kostkové navíc usnadněná tím, že je to veřejně známá osobnost a trasovači se tak mohou spolehnout na spolupráci. Podobně je to s požadavkem na kontrolu pracovišť, což sice Andrej Babiš odmítl, ale nová vláda Petra Fialy to spustí jako opatření, které se „osvědčilo“ v Rakousku, Itálii, Německu a bůhví kde ještě. Čeká nás tedy jenom další a další buzerace a jména jako Smejkal jsou zárukou toho, že covidem se bude strašit stále.

Fialova skvadra se ujme vlády nad Českem, které bude dále omezováno restrikcemi, jež sice nikomu nepomohou, ale spolehlivě naštvou. Nás, očkované, proto, že už chceme mít pokoj, neočkované proto, že už také chtějí mít pokoj, a důsledkem bude jednak rychlý propad důvěry v novou vládu (žádnou důvěru v normalitu by si stejně nezasloužila) a další ztracené měsíce bojem s covidem. Stačí, když podotknu, že příkladné a disciplinované Rakousko je na tom stejně jako „švejkovské“ Česko jak z hlediska nákazy, tak z hlediska smrtnosti s covidem.

Jen několik málo států EU (jejich politické reprezentace) pochopilo, že s covidem musíme žít a že to v současnosti není společensky nebezpečná epidemie, že je už zvládnutelná po očkování, které zdaleka nedosáhlo 90 % populace, a s léky, které jsou nyní k dispozici. Opatření z podzimu a zimy 2020/21, která byla pochopitelná v tehdejších podmínkách, jsou dnes zcela nesmyslná. Mimochodem, Petr Fiala právě před rokem horoval pro ukončení nouzového stavu s tím, že jeho prodloužení ODS nepodpoří. V situaci, která hrozila faktickým kolapsem nemocnic, kterému jsme se jen těsně vyhnuli na jaře 2021. Taková tedy bude „nová politika boje s covidem“ – stejná, ne-li horší jak ta Babišova.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek