Neviditelný pes

KORONAVIRUS: „Akce V“

14.1.2021

Moderní dějiny našeho státu opakovaně doprovázejí „akce“, činnosti zasahující širokou společnost. Úvod můžeme najít v „akci Gitter“ na začátku protektorátu, kdy gestapo pozatýkalo v jednom zátahu řadu komunistů. Ti se inspirovali, a tak v padesátých letech byla mimo jiné i „akce K“, likvidace klášterů. Moje generace pamatuje už mírumilovnější opakované „akce Z“, směřující k zvelebení obcí. Teď nás čeká „akce V“, jak si dovoluji nazvat program očkování proti nemoci covid-19.

Žijeme v době libující si v superlativech, takže je to nejnáročnější logistická akce, což je pravda. Ještě další nej: máme jednu z největších úmrtností na tuto chorobu na světě, máme jeden z nejnižších počtů očkovaných v Evropě. Stačí? Tak přidám – máme nejschopnějšího manažera, který to organizuje. Tak se alespoň označil pan premiér. Od mládí jsem byl poučován, že „sebechvála smrdí“, on byl zřejmě vychován jinak. To, že jsme nejlepší či nejschopnější, by měl říci někdo jiný. Zatím, jak naznačený stav pandemie ukazuje, to může vyslovit jen málo nadšenců.

Rozhodně Andreji Babišovi nechybí sebevědomí, když snad ani nevzal na vědomí nabídku specialistů na logistické operace, k nimž očkování milionů opravdu patří. Teď trochu ze zpráv, byť jsou kusé. Souvisí to i s tím, že firma ANO, ministryně a ministři za tuto společnost, jsou trochu rozkolísaní. Ministr zdravotnictví odmítá rozvolnění, když počty pacientů v nemocnicích a bohužel také zemřelých mu dávají za pravdu, zatímco všestranný ministr obchodu, dopravu a kdo ví čeho, by nejraději otevřel restaurace. Tím souzní s mnoha občany. Ale snad se oba pánové dohodnou.

Objevila se zpráva, že pan premiér telefonoval do nemocnic, kolik že mají vakcín. Mimochodem, čísla počtu vakcín a počtu očkovaných jsou podivná – jako by se vakcíny vršily v mrazácích. Ne všude – v Jihočeském kraji jsou spotřebovány. Takže snad pan Babiš už netelefonuje a přenechal to, doufejme, nějakému úředníkovi. Ve vládních úřadech je jich dost. Asi by se to dalo řešit přes počítač, kam by nemocnice sdělily, kolik mají vakcín, a poskytovaly postupně údaj o jejich úbytku. Prostě má dáti – dal. Vzpomněl jsem si na reklamu, nabídku, jíž nelze odolat. Šlo o chladničku, která hlásí, že v ní ubylo moc nějaké potraviny. S manželkou jsme lákání odolali. Takže podobný systém u vakcín.

Ovšem k podání vakcíny je třeba injekčních stříkaček a jehel. Další zpráva – nedostává se jich. Zarážející – pan premiér tvrdil, že „akce V“ je připravena. Zkusil ale, když už telefonoval do nemocnic, zeptat se na ty jehly? Prý se nemocnice ozývaly. Slyší to vůbec někdo? Opět zpráva: materiál přijde z Číny, jenže tam pořád ještě leží. Ministerstvo vnitra nabízí letadlo. Co dělala různá ministerstva na podzim v očekávání vakcíny? Ostatně, stroje na roušky jsou snad pořád na Tchaj-wanu.

Prosím své kritiky, aby se vyjadřovali slušně, ale nemohu si pomoci, tohle na nejlepšího manažera nevypadá. Platí to pro celou firmu, ministry za ANO. Teď se ministr zdravotnictví nechal slyšet, že by zamýšlel očkovat snad sto tisíc lidí týdně nebo nějak tak. Ale budou jehly? A hlavně, budou ti, kdo by to dělali? Zdravotníků je pořád dost nemocných.

Vláda právě doslova vyplodila návrh organizace očkování. Omlouvám se, ale spíš opravdu vyplodila. Proč ho neměla už na podzim? Do omezení se opakuje, že Němci ho už v té době měli. Podíval jsem se na výtvor podložený tabulkami a zneklidněl. Po 1. únoru se může hlásit každý. Kolik to bude zájemců? Miliony? Asi ano. Vzpomínám si, jak dopadla síť, když se začaly objednávat elektronické dálniční známky. Spadla. Vydrží tentokrát případný nápor?

Jen na okraj – při současném tempu očkování a skromném počtu očkovacích míst je to akce opravdu dlouhodobá. Přečetl jsem si na internetu pár reakcí čtenářů, kteří se pokusili o výpočty. Pesimisté končili s očkováním snad v roce 2025, jiným to vyšlo do léta příštího roku. Těch páně ministrových sto tisíc týdně patří zatím do sci-fi.

V návrhu jsou tabulky, které má zájemce o vakcínu vyplnit. Mají se uvést choroby, jimiž dotyčný trpí, a na konci řádku je vždy „potvrzení lékaře“. Kterého? K němuž chodíme a má (snad) všechnu dokumentaci? Ale co má ten doktor udělat? Napsat nějaké potvrzení - a co s tím zájemce o vakcínu? Přiložit nějak k formuláři? Co když má více chorob a je u několika specialistů? Teď majitel červené mikiny a ministr v jedné osobě zapojil myšlenkově do očkování praktické lékaře, premiér dodal lékárníky (kteří už dva roky očkují ve Francii proti chřipce, ale asi jiná země). Dobrý nápad. Ale co všechno mají praktičtí lékaři dělat? Pečovat o akutní pacienty s jinými chorobami, očkovat, a současně vypracovávat „potvrzení lékaře“? A ještě – dotazník obohacený o všechna potvrzení – bude ho někdo číst?

Abych jen nekritizoval. Nejsem manažer, tím méně pak nejlepší. Vím však, že každý, kdo má nějaký chronický neduh, užívá obvykle léky, které mu lékař(ka) předepíše. Recepty se někde registrují, takže dokonce když je roční výdaj pacienta za doplatky vyšší než nějaká suma, zdravotní pojišťovna přeplatek vrátí. Zažil jsem to. Jsem víceneduhový senior.

Takže někde by (snad) mohly být přehledy o nás, jaké léky užíváme, a z jejich názvů se dá soudit na druh choroby. Ne vždy, ale asi dost často. Co tedy formulář vyplnit jen osobními údaji jako jménem, rodným číslem, adresou, což nás identifikuje, a ten formulář by se porovnal databázemi zdravotních pojišťoven o lécích pro danou osobu? Úkol pro počítače. Asi je o nás více dat. Přece se čas od času objeví, kolik je diabetiků, takže asi jsou rovněž někde podchyceni. Zase – stačilo by nahlédnout do těchto dat. Pořád se holedbáme snahou zjednodušit administrativu, aby klient dostal vše na jednom místě, a tady by to nešlo? Jistě, dalším problémem by byly vážné choroby prodělané v minulosti, které už nepotřebují léky, a přesto je nutno na ně brát ohled. To by opravdu bylo věcí odborníků na logistiku.

Tohle všechno by potřebovalo počítače, ty snad jsou, a schopné „ajťáky“. A zaplatit je. Možná, že tenhle návrh není originální, spíš však myslím, že v naší úřednické době pošetilý. Rádi úřadujeme, zbožňujeme formuláře. Takže další z četných formulářů mi nepřipadá zrovna šťastný. A ještě – když se někdo přihlásí třeba začátkem března, to se celý systém posune? Kdo to udělá? Je takový program?

Na závěr ještě jeden nápad. Ministr Hamáček se nechal slyšet, že by se očkovací centra dala zřídit ve volebních místnostech. Bylo by jich hodně. Jen opět připomínám, že by musely být vakcíny, jehly a ti, kdo by očkovali. To je dost požadavků najednou. Tak přidám jeden návrh. Při současném tempu očkování by ti, na které přijde řada až na podzim (myslím letošní), by mohli v těch místnostech v rámci čekání rovnou odvolit v parlamentních volbách.



zpět na článek