Neviditelný pes

KONVOJ: Pro koho a proti komu?

20.3.2015

120 vozidel, 520 vojáků.

Konvoj obrněných vozidel a transportérů má podle oficiálních tiskových zpráv demonstrovat Rusku, že síly NATO jsou v pohotovosti. A zároveň nám naše vláda říká, že jde o běžný přesun vojenské techniky a jednotek NATO, jakých bylo jen v loňském roce uskutečněo 131.

Kdosi nás má za hlupáky.

Za prvé pochybuji, že přesun něco „ukáže“ Rusům. Nechce se mi věřit, že by ruští vojenští experti pochybovali o schopnosti americké armády přesunout část mechanizovaného pluku. Ostatně ten doprovodný „komentář“ o tom, že přesun je vlastně „běžným přesunem techniky“ usvědčuje mluvčí NATO a našeho ministerstva obrany a i naše media ze lži. Není to běžný přesun, je to demonstrace síly.

Běžný není proto, že podobné dálkové přesuny se nedělají po silnici. Dělají se po železnici, a to z několika prostých důvodů, které pochopí i průměrně inteligentní civilista. Je to rychlejší, je to daleko levnější, nepoškozuje to silnice a dálnice, nenarušuje to dopravu.

Stačí jen zauvažovat nad cenou spotřebovaných pohonných hmot a logistické složitosti přesunu. Ne, pánové, není to běžný přesun, jakých bylo v loňském roce uskutečněno 131, aniž to většina občanů zaznamenala. Pravdivá je ta první část oznámení, je to demonstrace síly a připravenosti.

Ale i to má své „zvláštnosti.“

Je úmyslem plánovačů přesunu demonstrovat Rusku, že americká armáda se připravuje, v případě konfliktu, ustoupit od východního Baltu na území Německa? O tom bych si dovolil pochybovat. Ano, má to cosi demonstrovat a to „cosi“ je demonstrovat občanům země, přes kterou kolony za maximální publicity pojedou, že vojska USA jsou zde. A že se mohou přes jejich území převalit během několika hodin.

Ale Česká republika a USA jsou spojenci, a tak nechápu, proč ta demonstrace. Pochybuje snad vláda Spojených států o naší loajalitě? Pochybuje snad, že kdyby kterýkoliv stát NATO byl napaden, nesplníme svou povinnost podle článku 5. Washingtonské smlouvy?Podle mého, chtějí USA - a nedělejme si iluze, dnešní NATO je USA - dosáhnout dvou věcí. A to jedním tahem.

Za prvé vyhrotit veřejnou diskuzi a vyvolat tlak na to, aby loajalita přesáhla rámec článku 5 smlouvy. Máme se připravit na to, že může vzniknout konflikt, který nebude tak ostře a viditelně zahájen útokem nepřítele na stát NATO. A veřejnost má podpořit NATO v jakémkoliv případě, i tam, kde jsou pochybnosti o tom, kdo je agresorem. Jde o rozšíření sloganu „My country, right or wrong“ (“Má vlast, ať je, či není v právu“) na celou alianci a především na USA.

Za druhé má vyvolat a eskalovat ještě větší polarizaci společnosti. Úmyslem je „odkopat“ oponenty oficiálního postupu a pochybovače. Zastrašit je, zpochybnit je i jejich motivy, ukázat je jako „pátou kolonu“ nepřítele, jako přinejmenším nespolehlivé elementy, přinejhorším zrádce a sabotéry jednoty národa. Již dnes vidíme, jak stoupla frekvence jejich označování za „pátou kolonu“ politiky, známými osobnostmi i médii samotnými.

Jako by se vracela otázka známá z normalizačních prověrek a formulářů pro perspektivní zaměstnance: „Jak se díváte na vstup spřátelených vojsk?“. Správná odpověď je jen jedna - absolutní souhlas. Je to varovné a je to všechno špatně. Jsme subjektem velké kampaně, velké ofenzívy propagandistické války, která sama nemá smysl, má ho jen v případě, že je přípravou na další eskalaci směrem ke skutečné válce.

Já odmítám tuto hru hrát.

Již jsem to jednou napsal, Ameriku a Američany, ve které a se kterými jsem strávil dlouhý a krásný čas, mám rád. Nejsem ani rusofil, ani amerikanofob. Ne, nepůjdu házet vajíčka na projíždějící americké tanky a nadávat těm klukům a děvčatům v amerických uniformách. Nezaslouží si to.

Nepůjdu je ale ani vítat. Nezaslouží si to ti, kteří si ten šílený nápad se „zastrašovacím konvojem“ vymysleli.

A obojí nahrává těm, kteří s námi tu hru hrají.

Doufám, že projedou bez incidentů, bez výrazů nepřátelství, ale i bez orgasmu „proamerických“ soudruhů, kteří si neumí jinou reakci k „Velkému bratrovi“, toho času ve Washingtonu, představit.

Protože mám rád Ameriku. A mám rád Američany.

A dodám ještě, že hlavně proto, že mám rád svou vlast a své spoluobčany.



zpět na článek