Neviditelný pes

KÖNIGSBERG: Zeměpisně politický bizár

5.10.2022

Nápad zřejmě vznikl v hlavě polského uživatele twitteru s nickem Papež internetu. Ve svém příspěvku nadhodil, že by stálo za to rozdělit Kaliningrad, aby „naši čeští bratři konečně měli přístup k moři“. Nápad se zalíbil českému europoslanci Tomáši Zdechovskému a už to jelo. Samozřejmě na twitteru, ale jak už to bývá, odtud to přeskočilo do internetových serverů. Ruský server EurAsiaDaily píše, že poslanec atd. pronesl revanšistickou poznámku o ruské Kaliningradské oblasti. Anonymní autor článku nicméně poznamenává, že Zdechovský předstíral, že je politicky vtipný, ovšem zároveň cituje polského generála v.v. Waldemara Skrzypczaka. Tento někdejší velitel polského pozemního vojska upozornil koncem března v televizi Super Express, že enkláva Kaliningrad je pod ruskou okupací od roku 1945 a „stálo by za to o něj požádat“.Ruská reakce zněla, že „vrátit Polsku to, co nikdy nevlastnilo, nejde z podstaty věci“. Což je v jistém smyslu pravda, protože podle Postupimské dohody zmíněné území přidělené Sovětskému svazu bylo německé. No a logika případného českého nároku plyne z faktu, že původní pevnost Königsberg založili roku 1255 křižáci na počest českého krále Přemysla Otakara II. Na tomto historickém faktu staví svůj žert Papež internetu a po něm i poslanec Tomáš Zdechovský.

Myšlenka je to příjemně absurdní, nicméně poznámka generála Skrzypczaka ji propůjčuje temně revizionistické pozadí. Kolik jakých území v Evropě patřilo jednou jednomu, podruhé druhému sousedu! Revize Postupimské dohody nepřipadá v úvahu, o Kaliningrad „by stálo za to požádat“, reálně ale není koho by bylo možno požádat. Jde skutečně jen o vtip zaměřený na ruské pokusy legitimizovat otevřenou agresi proti sousednímu státu historickými nároky. Rusové ho takto správně pochopili a reagovali podrážděně. Měl odezvu i jinde. Objevil se na webu Britainnews.net, kde ho předložili jako holý fakt, že dlouholetý český člen Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský navrhuje, aby se ruská oblast rozdělila mezi dva státy Evropské unie atd. Když se podíváte blíže na Britainnews.nrt, můžete si vyzkoušet důvtip k rozpoznání dezinformačního webu. Například český Protiproud hází lidem do hlavy nesmysly lopatou, kdežto tady postupují jemně. Server je zjevně určen asijskému publiku. Zdechovský že navrhuje rozdělit ruské území. Počítá se s tím, že sotva kdo ze čtenářů bude zkoumat, co je to enkláva Kaliningrad a jak to myslel Zdechovský. Je to jedovaté semínko, servírující se v malých dávkách, zato pořád.

Českopolský žert o Kaliningradu je znamenitý. Má ale i vážný podtext. Žerty stranou, ta enkláva je bolavé místo na politické mapě, neuralgický bod. Kdyby se měla situace zhoršovat, věřte, že se o Kaliningradu, dříve Královci, bude mluvit určitě ne v žertovných souvislostech.



zpět na článek