Neviditelný pes

KONFLIKT: Vojenská pomoc Ukrajině a profit pro ČR

21.9.2022

Česká republika při propuknutí ruské invaze na Ukrajině byla jednou z nejaktivnějších zemí v poskytování vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách těžké vojenské techniky (tanky, raketomety, obrněné transportéry a vrtulníky) dokonce světovým premiantem. Každý z nás pamatuje záběry projíždějících nákladních vlaků s nákladem tanků T-72 a obrněných transportérů z dubna tohoto roku.

80% vojenské pomoci z fondů NATO a EU

Hodnota vojenské pomoci Ukrajině činí v současnosti kolem 4 miliard korun, kromě této pomoci realizované formou vyskladňování našich skladů je třeba připočíst další pomoc ve formě vojenských dodávek českých zbrojařských společností, která již byla a je realizována za finanční prostředky (také v řádech miliard korun).

Mnozí kritizovali výši vojenské pomoci, ale poslední zprávy informují o proplacení až 80% z fondů NATO a EU (tj. více než tři miliardy korun).

Navíc si Ukrajina podle dobře informovaného zdroje u českých zbrojařských firem nakoupila od začátku války zbraně a techniku nejméně za 47 miliard korun!

A to není všechno, na letní dárcovské konferenci v Kodani se účastnické země shodly na uvolnění asi 36,5 miliardy korun. Na této konferenci ČR představila asi pět desítek projektů, z nich některé jsou ve formě společných podniků (tzv. joint ventures) s ukrajinskými společnostmi, což podle ministerstva obrany znamená největší příležitost pro expanzi české ekonomiky do zahraničí, jaká kdy za posledních 30 let byla. Tisíce nových pracovních příležitostí, nárůst obranného průmyslu a jeho rostoucí modernizace, kterou náš stát potřebuje.

Samozřejmě bude záležet na schopnosti využít tyto příležitosti, ale již nyní má český zbrojařský průmysl zaplněné kapacity na několik let dopředu nemluvě o stamiliardových investicích nutných k obnově poválečné Ukrajiny, kde budou mít české firmy také dveře otevřené.

Nejmodernější ukrajinské raketomety Burevij na vozech TATRA

Příkladem úspěšného zapojení českého průmyslu jsou vozy TATRA Force 8x8, na jejichž podvozcích jsou namontovány ukrajinské raketomety Burevij (Hurikán).

Tyto nejmodernější raketomety se zapojily do úspěšné protiofenzívy ukrajinské armády na severovýchodě a ukrajinské velení vyjadřuje velkou spokojenost s jejich nasazením. Zvlášť si hodně pochvalují podvozky vozu TATRA Force 8x8, které splňují náročné požadavky na vysokou mobilitu v náročném terénu, rychlost (105km/hod. limitovaně na 85km/hod.) včetně téměř osmdesátiletého vývoje unikátního šasí. Video můžete shlédnout ZDE.

Raketomety Burevij vycházejí z koncepce sovětských raketometů Uragán (16 raket ráže 220mm), základní rozdíl spočívá v modernizovaném řízení palby a použití raket domácí produkce (včetně vývoje) s doletem až 65km (standardní munice má dolet 35km). Standardní raketa je 4,8metrů dlouhá a váží 280kg. Plná salva 16 raket může pokrýt plochu 4,5 hektarů!

Ideální použití je na eliminaci koncentrovaných jednotek, baterie obrněných vozidel pěchoty, dělostřelectva, systémů radarového boje, atd.

Jen pro zajímavost, raketomet Burevij byl schválen do výzbroje ukrajinské armády až v roce 2020, produkce za rok 2021 dosáhla 16 kusů raketometrů Burevij na podvozcích vozu TATRA Force 8x8.

A význam těchto raketometů pro ukrajinské síly?

Raketomet Burevij může eliminovat invazní síly za hranicemi

Bude vzrůstat vzhledem k zákazu použití raketometů HIMARS a M270 MLRS na území Ruské federace (podobný zákaz se nejspíš vztahuje i na samohybné houfnice dodané ze Západu). Použití raketometů Burevij bude klíčové pro eliminaci ruských sil za hranicemi Ukrajiny. Raketomety Burevij mohou zajistit zničení velkého množství těžké techniky i sofistikovaných raketových systémů Ruské federace střílející na civilní cíle nalézající se na ukrajinském území.

Atraktivní knižní thriller Mračna nad Evropou nyní v prodeji se slevou.

troška-kniha


zpět na článek