28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

KOMENTÁŘ: Mír a spravedlnost

Petice požaduje, aby Západ usiloval o spravedlivý mír. Jak? Inu, „dlouhým bolestivým vyjednáváním“, k němuž volky nevolky prý musí jednou dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Dvořák 17.1.2023 22:12

Totální válka vypadá úplně jinak! Svými neuváženými výroky ji vnášíte do diskuse a tím jí jen přivoláváte. Pak už bude celkem jedno kdo ji vyvolal. Svět už se změní navždy.

P. Hák 17.1.2023 18:04

"Neméně totální je ale i dnešní válka na Ukrajině."

Ale houby. Totální válka, kdy jedna válčící strana veřejně posílá zboží přes území druhé válčící strany? ;-D

Od konzervativce Tomského bych podobné vyprazdňování slov nečekal.

H. Lukešová 17.1.2023 18:16

I premiér Fiala, který se ke konzervativismu hlásí, je proti veškerým ústupkům Rusům...

https://www.newstream.cz/politika/fiala-duveru-si-zaslouzime-cesko-uspesne-dostavame-z-krize-ustupky-rusum-nepripustim

No obecně ti, co podepsali tu pro-ruskou petici, mají z ostudy kabát. Tak oni ji podepsali i tři izraelo-bijci, jednoho z nich, Veselého z BL, pozvali roku 2018 do Novinek pomlouvat Izrael, teď už ho ryze k Rusku kritické Novinky zvát nebudou.

Takhle, přátelé Izraele i ryzí antisemité, jsou zastoupeni jak v proudu pro-ruském, tak v pro-ukrajinském. No mně se může líbit, že tři z divokých antisemitů Kavan, Konečná a Veselý si pravděpodobně v mainstreamových médiích ani neškrtnou. A dokonce Čulík na BL proruské petenty velmi kritizuje, jaksi mu Veselý přerostl přes hlavu.

P. Hák 17.1.2023 18:21

Kterou proruskou petici máte na mysli? Tuhle asi ne, když jednoznačně dává za válku vinu Rusku. (Nesnažím se diskutovat "kdo za to může", ale upozorňuji, že v proruské petici by tohle nebylo.)

Jen aby za chvíli nebyl "proruský" i Izrael. On se Bibi občas chová dost nezávisle. Ovšem "politicky nevhodné" vyjádření izraelského premiéra k této otázce by asi naše média zatušovala.

Fiala se může hlásit k čemu chce, ale konzervativní politiku nedělá a do koalice si natahal většinu progresivistů, co v české politice našel.

P. Hák 17.1.2023 18:22

Jde o to, že mainstram za "proruské" označí všechno, co se mu nehodí. Včetně prezidenta Trumpa, například.

H. Lukešová 17.1.2023 18:26

To je pravda. Soudruzi naháněli sionisty, a my v České republice naháníme Rusy, respektive "Rusáky"...

P. Hák 17.1.2023 18:31

No a v Bruseli mají za činnost proruských podvratných cenrál i kritiku Green Dealu. Náš pan Diviš je pro ně tudíž proruský - rozkošné, že? ;-)

H. Lukešová 17.1.2023 18:38

Jo, jo, cokoliv kritického k bolševické EUniji je proruské. Ano, velmi rozkošné, i pan Diviš je pro-ruský. Stejně tak mně někteří chtěli dát také nálepku, že jsem "pro-ruská", což samozřejmě nejsem v žádném případě, jen rozhodně nemám ráda hysterické kampaně vůči komukoliv a k bubnování k pogromům...

Jsem si téměř jistá, že někteří zfanatizovaní lidé mediálním mainstreamem, by vyrazili na proti-ruský pogrom.

P. Hák 17.1.2023 18:45

Cítím to přesně stejně.

H. Lukešová 17.1.2023 18:24

Však Izrael už "proruský" je. Dávají mi to někteří lidé pod úvodníkem jaksi "vyžrat"...Úryvek z rozhovoru s Bohbotem,

Nový izraelský ministr zahraničí Eli Cohen ve svém inauguračním projevu uvedl, že před jednáním s evropskými ministry zahraničí hodlá mluvit se svým ruským protějškem Lavrovem a upřesnil, že na rozdíl od svého předchůdce v úřadu se od něj neočekává, že by Rusko veřejně odsuzoval. Dočkáme se změny v postoji izraelské vlády k Rusku? Co si o tom myslí nastupující premiér Benjamin Netanjahu?

Ruský prezident Vladimir Putin, který byl mezi prvními prezidenty, gratulujícími premiérovi Netanjahuovi k vítezství, není nepřítelem Státu Izrael. Ministr Cohen vyjádřil přesně to, co si myslí premiér Netanjahu a s ním i většina obyvatel Izraele, včetně jeho bezpečnostní elity. Ostatně názor nového izraelského premiéra zastávám i já. Spolupráce mezi Ruskem a Izraelem byla za Netanjahua vynikající a myslím, že se nyní bude dále zlepšovat. Izrael, na rozdíl od evropských zemí, nemá zájem čelit Rusku. Záleží mu více na bezpečnosti vlastních obyvatel, než na bezpečnosti obyvatel Ukrajiny. Na rozdíl od českých politiků, žijících pouze přítomností, myslí Izrael především na budoucnost, na to, co bude po válce.

Ukrajina nebyla nikdy na straně Státu Izrael a ani za židovského prezidenta Zelenského neudělala nic v jeho prospěch. Proto nebyla a nikdy nebude pro Izrael důležitým partnerem. Rusko s Izraelem spolupracovalo a spolupracuje i vojensky. Ruská armáda je schopna vážně ohrozit izraelskou bezpečnost a Netanjahu, který se osobně přátelí s prezidentem Putinem, to určitě nepřipustí.

https://pravyprostor.net/?p=154798

A já s tímto postojem souhlasím.

P. Hák 17.1.2023 18:29

Ano, to jsem měl na mysli.

Jinak komentář, na který jste reagovala, se týkal poněkud hysterického použití pojmu "totální válka", který na tuto válku nesedí ani náhodou. To není morální hodnocení války, ale kritika špatné žurnalistiky. Od pana Tomského je to dost překvapující, obvykle bývá uměřenější.

H. Lukešová 17.1.2023 18:34

No jo, já tedy většinou s názory pana Tomského souhlasím, ale je pravda, že nyní napsal článek trošku expresivním jazyce.

Asi měl narážku na Goebbelse, který se ptal Němců, zda chtějí "totální válku, ještě totálnější válku, co nejtotálnější válku", a všechen německý nadšený dav mu odpověděl ano.

Sílí snahy přirovnávat Putina k Hitlerovi, což považuji za přehnané. Absolutně nehájím Putina, ale srovnávat každého člověka, byť darebáka, k Hitlerovi, je popírání historie, ten je Hitler, ne, onen je Hitler... a všude je "přehitlerováno"...

P. Hák 17.1.2023 18:47

Čímž se mimochodem ten Hitler jaksi zmenšuje. Obludnost likvidační mašinérie nacistického Německa se stává něčím, co je na každém rohu. Já tomu říkám "rozmývání".

H. Lukešová 17.1.2023 19:07

Ano, k takovému holocaustu, naprosto nejobludnějšímu zločinu, který byl kdy v dějinách spáchán, jedinečnému ve své míře krutosti, přirovnávají všelicí lidé kde co, i klecový chov slepic...

J. Vintr 17.1.2023 19:34

Oficiálně je nastaven takový narativ, že každý musí povinně odsuzovat Rusko. A když si chce člověk šplhnout, musí ho odsuzovat ještě aktivněji....

P. Hák 17.1.2023 19:38

No ale má tohle Tomský zapotřebí?

H. Lukešová 17.1.2023 19:46

Jsou to tak pět let, co Novinky ze sekce "Denní tisk" odstranily upoutávky na články z ePortálu a EUportálu z důvodu, že jsou to servery pro-ruské, poté jim klesla návštěvnost z několika tisíců na pár set, inzerenti reklam tam přestali zadávat své reklamy a servery totálně vyhladověly, tak skončily.

P. Hák 17.1.2023 19:48

Tomskému je 75 let, je to penzista.

Takže není pravda, že ty servery byly placeny z Ruska. Kdyby byly, nepotřebovaly by ty reklamy.

H. Lukešová 17.1.2023 19:52

Zde správci webu "Nelež" vydali databázi Desinfo pro-ruských serverů...

https://www.nelez.cz/

P. Hák 17.1.2023 20:03

To je možné, ale jestliže dezinformační server někoho za něco označí, nic toneznamená.

H. Lukešová 17.1.2023 20:06

Jistěže ne, ale pro ty tzv. desinformační servery to může být naprosto likvidační, právě kvůli zadavatelům reklamy. Protože pokud většinu z těch webů neplatí Kreml, tak kde mají vzít finanční prostředky na svůj provoz?

P. Hák 17.1.2023 20:23

To máte pravdu.

Celkově jde o součást tlaku na jakýkoli projev nesouhlasu s vládou.

T. Dvořák 17.1.2023 22:08

R^

P. Hák 17.1.2023 15:21

"Petice také neříká, co za co se má vyhandlovat, ale dá se to domyslet."

To je úžasné. Tak ono nejde o to, co v té petici je, ale co se dá domyslet, že si někdo myslel.

P. Han 17.1.2023 17:24

A co si myslíte vy?

P. Hák 17.1.2023 17:59

O čem? O tom, co si mysleli autoři? To netuším, jsem přírodovědec, ne věštírna delfská.

Co se týká petice, s něčím souhlasím, s něčím úplně ne. Já bych jednal, ovšem jednal bych už před válkou - typický mírový štváč. Pokud jsou požadavky druhé strany nepřijatelné, vždycky se dá říct "tak tohle ne" a z jednání vycouvat. I to by ale mělo smysl, vyjasnila by se stanoviska.

P. Hák 17.1.2023 18:16

Víte, mne fascinuje, kolik lidí si myslí, že přesně vědí, co si myslí jiné lidé. Já vím jen to, že někdo něco řekl. Mohu tomu věřit a nemusím.

Pokud někomu nevěřím ani slovo a on něco řekne, tak bych měl být konzistentní a nadále mu nevěřit, i když to, co řekl, se mi momentálně hodí. A samozřejmě to musím poměřovat s fakty, nikoli s mediálními kecy.

Jinak konkrétní výhrady - IMHO autoři petice přeceňují vliv české vlády na mezinárodní dění. Dále přeceňují její ochotu vyslechnout jiný názor než vlastní.

P. Hák 17.1.2023 18:25

Přesněji řečeno ta petice přeceňuje vliv a ochotu. Zda se autoři domnívají, že vláda na to dá, samozřejmě netuším :-)

M. Valenta 17.1.2023 15:03

Z týdenní akce to bude brzy rok. A za co se modlí ruský občan? Aby Putin konečně splnil co slíbil - porobení Ukrajiny a aby nemusel narukovat. A co dostal? Mezi jinými. Rozšíření NATO, opovržení, ztrátu spolehlých obchodních partnerů a jako třešničku na dortu, izolaci a postupnou stagnaci ruského sportu.

J. Vintr 17.1.2023 16:52

Kdyby se do toho nemontoval Západ, tak by to netrvalo ani týden. Vlastně by k tomu ani nedošlo.